Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/10388463 www.bgdnes.bg

Есенните кефали са лакоми

Студените дни по-подходящи за риболов по реките

Речните кефали стават все по-лакоми със застудяване на времето. Тази седмица страхотен улов е имало на много от реките у нас, установи проверка на "България Днес".

Есенният листопад е към своя край, а това е гаранция, че е дошло времето за речните риби. Сега водните нива са ниски. Рибите започват да се групират в определени вирове и определено са гладни.

Реклама

Досега кефали се хранеха предимно с любимата си храна - насекомите. През зимата обаче такива няма и затова водните обитатели променят менюто си и минават на ларви, на дребни рибки или изобщо на всичко, което става за ядене, носено от течението.

Колкото по-студено е времето, толкова по-големи са шансовете ни да уловим голям речен кефал. Тези риби са изключително хитри и предпазливи, затова е нужно да подходим с нужното внимание. Риболовът се извършва на плувка с въдица болонезе. Монтира се сравнително малка кука между щ16 и щ12. Кефалът има голяма уста, но при по-груб такъм може и да не се подмами. Влакното за повод също трябва да е тънко - не повече от 0,12 мм.

Избира се подходящ вир с по-бавно течение независимо дали дълбочината е голяма или по-малка. Рибите може да са навсякъде, особено ако има подходящи укрития - потопени клони, растителност или големи камъни.

Най-добрата стръв за кефала по това време от годината са белите червеи, но страхотни резултати се постигат и с жълъдовите червеи, които са малко по-едри. Не е нужно да се хвърлят тежки топки захранка, като това само би изплашило рибите. Захранва се само с червеи чрез специална прашка. Кефалите са като прахосмукачки и ще ги оберат от дъното до един.

Кълването понякога е рязко и стръвно, но друг път плувката едва се навежда. Следва засичане и емоции при ваденето. Опитайте се да сте максимално безшумни край вира и обличайте камуфлажни дрехи, за да останете незабелязани от мнителните риби.

Реклама
Реклама
Реклама