Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10389991 www.bgdnes.bg

Мистерия обгръща убийство на основателя на "Мис България"

Васил Папазов е застрелян с куршум в главата

24 г. по-късно още не се знае кой е дръпнал спусъка

Основателят на "Мис България" Васил Папазов излиза от офиса си на столичния булевард "Черни връх". Денят е 12 декември 1997 г, около 19 часа вечерта.

Папазов тръгва към колата си "Фолксваген Голф". Стига до нея, отключва я и пали мотора, когато вижда, че предната му лява гума е спаднала. Слиза от колата, взима помпа от багажника и започва да се бори със спадналата гума.

Реклама

В този момент зад гърба на бизнесмена се появява облечен в черно мъж. Вади пистолет, насочва го към тила на 34-годишния мъж и дръпва спусъка.

Папазов полита напред и пада. Мъртъв е, преди да стигне до земята. Мистериозният убиец прави крачка назад и изчезва в тъмнината. На земята остава само трупът на застреляния бизнесмен. До него моторът на колата му продължава да работи.

По-късно криминалисти ще обявят, че гумата на автомобила е спадната нарочно от убиеца, за да превърне Папазов в лесна мишена. Изводът на специалистите е, че килърът е умен, хладнокръвен и пресметлив. Това не се оказва достатъчно за разкриването на него или поръчителя му и 24 години по-късно убийството на модния бос все още е обгърнато в мистерия.

По описанията на очевидци атентаторът е облечен с тъмни дрехи. При оглед на местопрестъплението оперативните работници намират 9-милиметрова гилза. И нищо повече.

Смъртта на Папазов мобилизира елита на Националната следствена служба. Директорът й Бойко Рашков и началникът на отдел "Тежки престъпления" в службата Богдан Карайотов ръководят работата по случая в офиса на "Интерсаунд". Това е фирмата на Папазов, която той регистрира през 1989 г. Дейността й обхваща почти целия развлекателен бранш - импресарска и рекламна дейност, организиране на концерти, ревюта и фестивали, обучение на манекени и фотомодели, продуциране и мениджмънт в областта на музиката, балета и атракционния театър, производство и трансфер на модни стоки и технологии, организиране на конкурси за красота, включително и известния и до днес "Мис България".

След проведените разпити и проучвания разследващите стигат до две версии за убийството - поръчка от конкуренти в бранша и разчистване на лични сметки. Папазов е известен с това, че се радва на познанство с много красиви жени и винаги е готов да им помогне за участие в различни начинания, включително конкурси за красота.

Реклама

Разследващите обръщат внимание и на конфликта на Папазов и шоумена Пламен Митрев. Конфликтът между двамата започва в началото на 1995 г. Тогава Митрев води в България представителя на парижката модна агенция "Метрополитен" Пиер Бушон и малко по-късно е пребит в дома си. Митрев обвинява Папазов, че е изпратил биячите, за да го сплаши и да му попречи да развива бизнеса си на международно ниво с помощта на агенция "Метрополитен". Папазов пък твърди, че Бушон е самозванец. Малко преди убийството на Папазов Митрев е ранен при престрелка с бодигардове от фирма СОТ. Охранителите се опитват да освободят четири отвлечени манекенки, които в продължение на няколко дни са принуждавани да задоволяват плътските страсти на Митрев и неговите хора.

Въпреки поздозренията си разследващите не намират доказателства Митрев да е замесен в покушението и изоставят тази версия. Насочват се към шефката на модната агенция "Визаж" Евгения Калканджиева. Според техни близки тя и Папазов са в обтегнати отношение отново заради модния бизнес. Между двамата прехвърчат искри, когато конкурсът на Калканджиева "Кралица на красотата – България '97" не е признат от централата във Виена. Победителката в него не заминава на световните финали. За сметка на това в надпреварата взимат участие фаворитките на Папазов от конкурса "Супермодел ’97". Предположенията са, че това е настроило Калканджиева срещу Папазов. В крайна сметка срещу модната кралица също не са намерени никакви доказателства и разследването удря на камък.

Минава известно време и криминалисти излизат със становището, че физическият убиец на Васил Папазов е покойният Евгени Стефанов - Женята, който е изпълнил поръчка на началника си Поли Пантев. Проблемът в тази версия е, че Поли Пантев няма никакви допирни точки с убития. Въпреки това ченгетата твърдят, че Поли Пантев праща Женята да убие модния бос, за да угоди на братя Маргини, с които е започнал да работи година по-рано. Защо точно е направил това, така и не става ясно.

Тази теза също остава недоказана и разследването лека-полека заглъхва. Така 24 години по-късно кой и защо е убил основателя на конкурса "Мис България" не става ясно.

 Мишена на първия атентат у нас

Васил Папазов се прочува за първи път през 1994 г., когато по време на организирания от него конкурс "Мис България" избухна бомба. Експлозивът е заложен в тоалетната на столичната зала "Универсиада". Избухва малко преди началото на конкурса и убива 68-годишния Георги Караджов, дядо на спечелилата трето място претендентка. Ранени са още двама души. Заради атентата е арестуван шоуменът Росен Николов, който откупува правата за съревнованията на красавици през 1991 г. Делото срещу него е прекратено през октомври 1995 г. поради липса на доказателства.

Реклама
Реклама
Реклама