Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10402852 www.bgdnes.bg

Бандит от "Некадърните" оневинен за отвличане

Светозар Даскалов взима само 3 бона заради старото дело

С авер натъпкали селския пияница в багажник и го отвели да им танцува на площада, но това не е престъпление

Осъден по делото "Некадърните" печели битка пред Темида за 3 бона, след като е оправдан за отвличане, научи "България Днес"! Светозар Даскалов е сгащен при акцията с гръмко име от лятото на 2010 г. След това е погнат за похищение на алкохолизиран съселянин, но е оневинен и прибира обезщетение за незаконно обвинение.

Реклама

Спецоперацията "Некадърните" е насочена срещу организирана престъпна група, която месеци наред е пазарувала с фалшиви кредитни карти. Докато пазаруват, са задържани шестима души в хипермаркет в столичния кв. "Овча купел". Свидетели потвърдили, че мъжете често се навъртали в магазина.

Според разследващите бандата действала между декември 2009 г. и юни 2010 г. Тя получавала данни от скимирани кредитни карти, организирала зареждането на получените данни върху магнитната лента на други пластики и след това така получените фалшиви карти се използвали за пазаруване в големите търговски вериги. Криминалистите установяват, че заподозрените купували трайни, скъпи и луксозни стоки, които се пласирали в определени магазини.

При покупките се използвали хора, които не са запознати достатъчно със схемата, като за услугата те получавали около 20% от стойността на закупеното. Спецекипите дебнали мошениците в продължение на три месеца.

Пред спецсъда са изправени Мариян Динков, Ивайлов Славейков, Иван Георгиев, Антон Кехайов, Светозар Даскалов и Гроздан Найденов, от които само първият няма кримидосие, но именно той е сочен за тартор. Шестимата се признават за виновни и сключват споразумения за условни присъди. Светозар Даскалов получава 1 г. с 3-годишен изпитателен срок.

По-късно той се сдобива с нови проблеми с правосъдието. През лятото на 2013 г. е обвинен за отвличането на мъж в село Голяновци край Костинброд. От материалите по делото се разбира, че според прокуратурата Даскалов действал в комбина със свой авер, а жертвата е алкохолик от селото. Двамата се возили почерпени в колата на Светозар. На пътя засекли пияндурника и го качили в багажника на лекия автомобил БМВ 530 Д и потеглили с мръсна газ.

"Похитеният" селянин имал психични и поведенчески разстройства от употребата на алкохол. Той често си пеел и танцувал сам, падал и се търкалял на улицата. Съселяните му свикнали с него, често му помагали да се прибере и го определят като местната атракция. Категорични са, че той е трудолюбив и добър човек, неконфликтен и неагресивен.

Реклама

Понеже бил дребен и леко прегърбен, във въпросния ден "похитителите" го хванали през раменете и краката и го хвърлили в багажника. Всичко станало толкова бързо, че не могъл и да извика. Колата спряла на площада пред кафенето, пуснали музика, а "жертвата" излязла от багажника и започнала да танцува. През това време "похитителите" седнали да си допият.

След известно време свидетели ги видели да подритват несретника, защото отказал да танцува. Той се оплакал, че го набили и го боли кракът, затова си тръгнал. Дни след това подал сигнал в полицията.

Магистратите приемат, че обществената опасност на конкретното отвличане е ниска и затова то не е престъпление. Освен това самият потърпевш не е изпитал страх от действията на подсъдимите. Дори напротив - когато е излязъл от багажника, се е веселил, черпели го мастика. Така Светозар Даскалов и аверът му са оправдани. По делото съдът отбелязва, че Даскалов е осъждан по "Некадърните", но вече се води реабилитиран.

Тъй като печели битката с Темида на три инстанции, Светозар завежда иск срещу прокуратурата за незаконно обвинение. Той споделя за житейските си неволи, които го сполетели при поредния си сблъсък с правосъдието. След като е бил обвинен за отвличането, се развел с жена си.

Процесът нарушил съня му

Процесът повлиял отрицателно върху психиката му, породили се нарушения в съня му и други здравословни проблеми. Близките му започнали да го избягват, а самият той изпитвал срам и невъзможност да обясни на дъщеря си причините за случващото се. Щерката проговаря пред съда, че роднините на майка й са променили отношението си към татко й, понеже го смятали за престъпник.

Заради всичко това Даскалов завежда иск за 50 бона, но претенцията му е порязана драстично. Съдът му дава само 3 хил. лв. Една от причините е, че той вече е осъждан по "Некадърните". Негативните емоции и претърпените неимуществени вреди са значително по-малки по вид и обем, особено като се отчете фактът, че срещу него вече е било образувано и друго производство.

Реклама
Реклама
Реклама