Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10405094 www.bgdnes.bg

Фараонката Ружа погната от още измамени

Кристин Граблис не се отказва от справедливост

Към колективния европейски иск срещу Игнатова се присъединява загубилата 130 хил. долара зад океана

Кристин Граблис, чието дело срещу OneCoin бе отхвърлено преди седмици от съдия Рамос от Южния окръг на Ню Йорк, се присъедини към делото в Лондон срещу Ружа Игнатова, в което участват над 60 ищци, загубили солидни суми в кухата валута OneCoin, създадена от Криптокралицата.

Реклама

Преди няколко седмици делото на Кристин Граблис, което тя заведе срещу организацията на криптофараонката Ружа Игнатова OneCoin, бе отхвърлено от съдия Рамос заради множество юрисдикционни проблеми. Граблис заведе делото срещу Игнатова за загубата на 130 000 долара. Такъв тип проблеми се срещат доста често в дела, свързани с криптоизмами или криптовалути, споделя защитникът на над 60 ищци, инвестирали в схемата, д-р Джонатан Леви.

Граблис реши, че тази пречка няма да я спре, и се присъедини към ищците в Лондон и Брюксел в колективния иск срещу Ружа Игнатова и Себастиан Грийнууд, който е воден от адв. Леви. Граблис е твърдо решена да си търси правата заедно с другите потърпевши от измамата.

Делото в Лондон, заведено от жертвите на Криптофараонката срещу организацията OneCoin, разкри съществуването на 500 млн. долара в блокирани сметки в Дубай. Също изплуваха и доказателства за недвижими имоти в Арабските Емирства и транзакцията на 230 000 биткойна между шейх Ал Касими и Игнатова, както написа вестникът. Шейх Касими ги плати на Ружа през 2015 г. в замяна на повечето активи на OneCoin. Това направи Игнатова втория човек с най-много биткойни в света. Първият е създателят на криптовалутата Сатоши Накамото.

Кристин Граблис и другите над 60 инвеститора се присъединиха към висящата петиция на Европейския съюз за въвеждане на суперфонд за жертви на криптоактиви. Предстои да стане ясно дали ще бъде създаден такъв фонд, който да обезпечи измамените.

Адвокат Джонатан Леви посочва, че сега ще се стреми да превърне делото в Лондон в групово действие, включващо искове от Ню Йорк и Ружа Игнатова. Д-р Леви посочва, че поради феноменалното покачване на цената на биткойн от 2015 г. насам "Ружа Игнатова, наречена Криптокралицата, е в състояние да връща на инвеститорите обратно долар за долар", това заявява по време на заседание д-р Леви. Защитникът на измамените от нашенката добавя, че "в допълнение към около милиард в брой и недвижими имоти Игнатова има 230 000 биткойни, предоставени й от партньора й Шейх ал Касими през 2015 г." Д-р Леви продължи да упреква властите за пренебрегване на инвеститорите: "Определени органи, имащи нужната власт, не са направили нищо за инвеститорите. Благодарение на някои смели доносници сега знаем за връзката с Дубай и биткойните." Д-р Леви е особено критичен към Европейската комисия, която той обвинява, че е позволила схемата OneCoin да продължи под името OneLife в България.

Само преди дни в Лондон, където се води и най-масовият иск в историята на криптовалутата срещу Игнатова, бе разкрито нейно жилище в луксозен квартал. В него бяха намерени картини на стойност близо 1 200 000 лв. "Тя имаше картина на Анди Уорхол, натъпкана в шкафа, и това разби сърцето ми, защото съм учил в художествен колеж", това споделя бившият полицай Джеймс, който е успял да надникне в мезонета на Игнатова. В луксозния апартамент на стойност близо 30 млн. лева бе открита и картината "Червеният Ленин" на Уорхол.

 Юрисдикция

Заради юрисдикционни проблеми преди по-малко от месец адвокатът Марк Скот, за когото се смята, че е замесен в схемите на Ружа Игнатова, спечели дело в Ню Йорк. Искът на ищците бе отхвърлен точно заради този проблем. Също както и Кристин Граблис загуби своя иск отново в Ню Йорк срещу Ружа Игнатова.

Реклама
Реклама
Реклама