Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10408738 www.bgdnes.bg

До 50 години килия за софиянец, продавал детско порно в САЩ

Над 4,5 милиона сексснимки и видеа на малолетни

Пламен Велинов, управлявал сайта, ще бъде предаден на властите във Флорида

Арестуваха 48-годишния Пламен Георгиев Велинов на 15 т.м. в София за участието му в международна група за разпространение на порнографско съдържание с деца на възраст между 6 и 10 години. Това стана ясно, след като главният прокурор на Флорида, Съединените Щати, Карин Хопман обяви разсекретяването на двете обвинения срещу нашенеца и тези срещу американеца Антъни Лий Кендъл на 16-и този месец.

Велинов вече има две обвинения в САЩ. Те са за заговор за реклама и разпространение на детска порнография във връзка с базираната в Тампа, Флорида, ъндърграунд организация. В Щатите арестуваха негов съучастник в същия ден - Антъни Лий Кендъл, на 55 г. Американецът бе спипан във Вашингтон и осъмна с обвинения за пране на пари и заговор за пране на пари на приблизително 1 милион долара за незаконната организация.

Реклама

Велинов е поддържал цялата интернет платформа. Организирал е качването на гнусните материали, отговарял е за достъпа на членовете на незаконния детски порносайт и за абонаментните планове на перверзниците. Изображенията и видеата са били достъпни, но на само една ограничена част от потребителите. "По-атрактивните" материали са били достъпни само при наличието на месечен абонамент. 80 долара на месец осигурявали на перверзниците достъп до цялото съдържание. "Генерираните приходи за няколко години са над 9 млн. долара, а нашенецът е прибрал около половин милион долара ", казва директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов на брифинг вчера. Той добави, че сайтът е съдържал над 4,5 млн. снимки и видеоклипове с деца на възраст от 6 до 10 години. Повечето от децата са от Молдова и Украйна. "Граждани от над 101 държави имат абонаменти", категоричен е Сарафов.

Перверзникът е арестуван по молба на САЩ, съобщава прокурор Карин Хопман. Тя добавя, че ако бъде признат за виновен, Велинов е изправен пред минимално задължително наказание от 15 години лишаване от свобода за детска порнография, минимум 5 години лишаване от свобода за разпространение на детска порнография. Общото максимално наказание, което може да получи нашенецът, е 50 години за двете престъпления. Обвинителният акт също така уведомява Велинов, че Съединените щати възнамеряват да конфискуват повече от 434 000 долара в активи, за които се твърди, че могат да бъдат проследени до приходите от престъпленията. Съучастникът на Велинов – Кендъл, е изправен пред 20 години федерален затвор за всяко обвинение. Съединените щати възнамеряват да отнемат от Кендъл 944 678 долара в активи, изкарани от престъпната дейност.

Съгласно двете обвинения срещу Велинов той е действал от 2006 до 2019 г.

Двамата подсъдими са уведомени, че властите в Америка ще конфискуват общо 9,4 милиона долара, за които твърдят, че могат да бъдат проследени до приходите от престъпленията. Ще бъдат разследвани и недвижимите имоти на престъпната организация, намиращи се във Флорида.

До арестите се стигна след разследване на Вътрешна сигурност в Тампа и отдела за разследване на високите технологии на отдела за експлоатация на деца и непристойност на Министерството на правосъдието в Америка. Значителна помощ бе предоставена от службите за разследване на вътрешната сигурност във Форт Лодърдейл, Атина и Хага, Митническа и гранична защита на САЩ в София, България, както и наказателното разследване на Службата за събиране на данъци в Тампа.

Съгласно споразумението за екстрадиция между България и САЩ се очаква Велинов да бъде екстрадиран, това заяви завеждащият отдел "Международен" във Върховната касационна прокуратура Цветомир Йосифов.

 Прокурори и залавяне

Помощник-прокурорът на САЩ Франк Мъри от Средния окръг на Флорида и съдебният адвокат Кайл Рейнолдс от Комитета по спътници за наблюдение на Земята ще ръководят тези случаи. Този комитет е подпомогнал разкриването на източниците на интернет и използваните сателити за качване на гнусните файлове в сайта. По този начин стигат и до нашенеца, оперирал от София.

Реклама
Реклама
Реклама