Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/10414895 www.bgdnes.bg

Бялата риба озверя

Бялата риба по българските язовири кълве здраво в последните дни. Информации за това пристигат от най-различни водоеми в страната. Може би най-силни изяви се правят на язовир "Студен кладенец" в Родопите, свидетелстват въдичари пред "България Днес".

Оказва се, че сезонът сега е изключително подходящ да се търсят хищните риби. Те се мамят много добре, както с живи рибки - уклеи или бабушки, така и със силиконови примамки с джигови глави или воблери. Затова еднакво добър е риболовът както от лодка на тролинг, така и от брега. Всичко е въпрос на търсене къде се спотайват белите риби. Пасажите предпочитат песъчливите и каменистите дъна на по-голяма дълбочина. Успеете ли да провокирате интереса им, атаката е сигурна.

Реклама

Доста рибари пърпорят с лодки и във водите на съседния яз. "Ивайловград". Там се ловят всякакви по размер бели риби, като е известно и за такива по 5-6 кг. Пиковите периоди са на ранина и вечер преди мръкване. Уточняваме, че този хищник е известен с нощните си ловни маниери, но от 1 ноември риболовът през тъмната част от денонощието е забранен във всички водоеми.

Бяла риба през този ноември успешно се лови на язовир "Искър" в района на Щъркелово гнездо. Скалите там се окупират от маниаци по спининга още в ранни зори.

Силни са изявите на бялата риба и по поречието на река Дунав. През миналата седмица нивото рязко се покачи с близо метър, като преди това бе стигнало критично ниски стойности. Сега ситуацията се нормализира, а хищникът е гладен. Дунавските бели риби се търсят от брега с дънна въдица. За стръв се използват попчета, които изобилстват в близост до брега и не е проблем да бъдат уловени с червейче. Не са изключени и атаки от щуки, но те предпочитат по-равнинните и плитки участъци, залети от реката.

Панирайте филето с бира

Не е тайна, че филетата от бяла риба стават най-вкусни, когато се панират. Мнозина изпитват сериозни затруднения, когато са решили да приготвят улова по този начин. Лесно е просто да пуснеш рибата в тигана, за да се пържи, но приготвянето на правилна панировка е висше майсторство. Ето няколко трика, свързани с тайната на панираната риба:

Много е важно, след като сте почистили и измили рибата, да я подсушите добре. По-дребните бели риби се панират на филета, а по-едрите на шайби. Най-елементарната и често практикувана панировка при пърженето на риба е овалването първо в царевично брашно, после в разбити яйца и отново в брашно. Добавете подправки като сол, черен пипер, розмарин.

Друг вариант е парчетата да се потопят в смес от бяло брашно, яйца и бира. Така те могат да се приготвят лесно дори и във фритюрник.

Реклама
Реклама
Реклама