Режисьорката Антонина Лозанова: Няма нищо по-увлекателно от баба на село

Приятел
Автор: БД Онлайн

Режисьорката Антонина Лозанова:  Няма нищо по-увлекателно от баба на село

Храната на село е много по-вкусна, защото я отглеждаш като дете 

КОЯ Е ТЯ

Антонина Лозанова е на 21 години, родом от Видин. Учи "Медии и журналистика" в УНСС, а през май 2021 г. завършва и операторската школа към НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Занимава се с фотография, видеография, управлява дрон. Автор е на няколко късометражни и документални филма. Мечтае да се занимава със социална и документална журналистика и да разказва обикновените човешки истории.

Последният й значим проект носи името "При рода на село" и разказва за група млади хора, които гостуват на баби и дядовци в селата.

Иво АНГЕЛОВ

- Антонина, как се роди идеята група млади хора да посещавате възрастни хора по селата, да им помагате с работата в двора и да заснемате всичко в поредицата "При рода на село"?

- Проектът е съставен изцяло от млади хора, като всеки от нас допринася в различни части от процеса. Аз участвам в заснемането, режисирането и монтажа. Ивайло учи актьорско майсторство и е нашият водещ. Вики е млада фотографка, която тепърва се опитва да пробие в тази сфера. Имаме и едно момче Милко, който е диджей във Видин и ни помага със звука. Идеята за поредицата се роди много спонтанно и бих казала, че първо ми дойде идеята за заглавието. Беше много случайно, хрумна ми как добре звучи "Смело на село". Оттук нататък се замислих защо да не върнем млади хора на село и по забавен и образователен начин да научават неща за бита, традициите, как се прави зимнина, сирене и сладко. Неща, от които нашето поколение остана малко по-далеч. Винаги съм искал да направя нещо подобно, но не ми е оставало времето или не съм намирала съмишленици. Лятото се засякохме точно тази група хора и си казахме: "Нека да го направим". Тогава и решихме да променим името на "При рода на село", защото това носи съвсем друг смисъл и символика.

- Разкрий каква е символиката.

- Смисълът на нашето заглавие е, че има много думи в българския език, които могат да бъдат разгледани като съставени от няколко други. Такава е и "природа", която виждаме като "при рода". Това е да бъдеш при твоето семейство, при твоите баба и дядо.

- Казваш, че целта ви е, докато се забавлявате, да се образовате. Приемате ли се като хора, които допринасят за съхраняването на традициите?

- Желанието ни е да не се губят всички тези традиции, да не изчезват домашните рецепти, които нашите баби и майки използват, да не се получава прекъсване с българското село. Тя може да бъде прекъсната физически, защото много от нас учат и работят в града, но поне да не се губи на духовно ниво. Ние не искаме да поучаваме никого. Нашето предаване не е нагласено като повечето, които гледаме по телевизията. Искаме нашите зрители по забавен и увлекателен начин, защото няма нищо по-увлекателно от една баба, която ти обяснява сърцато как стават нещата, да научат нещо ново и да си отдъхнат. Всички знаем какво ни е всекидневието - сега се говори само и единствено за коронавирус, ваксини, сертификати, мерки и политика. Общо взето, не много позитивни неща, които те карат да мислиш дали има нещо хубаво в живота ни. Ние точно това целим - да бъдем малък лъч в мрачните неща.

- Вече имате два публикувани епизода от поредицата. Как реагират хората?

- Пишат ни, че буквално сме ги върнали в детството им и им е станало мило. Това много ни радва, защото това е и нашата цел. Получихме съобщения дори от баби, които се намират далеч от Видин. Писа ни една възрастна жена от Ловешко, която ни каза, че е готова с широки обятия да ни посрещне и да ни разкаже за нещата от онзи край. Млади хора също ни писаха, че имат желание да участват, защото им се струва много интересно и искат да се пренесат в тази атмосфера. Смело мога да твърдя, че интерес има. Хората ни питат постоянно кога ще излезе следващият епизод. Надявам се да задържим интереса на хората.

- Как намирате възрастните хора и как ги убеждавате да участват в един младежки проект?

- Когато се задвижиха нещата за проекта, си мислех, че най-големият проблем ще е как да намерим млади хора, които да участват. А то се оказа обратното - млади хора има, но бабите и дядовците се притесняват. Първоначално приемат, но впоследствие отказват. За съжаление, изпуснахме много колоритни личности с интересни истории, защото възрастните хора се притесняват да бъдат снимани и гледани. Баба Христина от първия епизод е баба на нашия озвучител. Бабата, която участва във втория епизод, е приятелка на баба Христина. И така си оформяме кръг от доверени баби, които помежду си казват: "Няма нищо страшно! Участвайте, децата са добри". Естествено, в началото има притеснение за всички - и за участниците, и за мен по отношение на режисирането. Но след това всички се отпускат и един ден минава, без да го усетим.

- Вие затваряте зимнина и храните животни, което несъмнено е интересно за младежите, които живеят в града. Какво още може да се види в епизодите?

- Предстои ни да отидем при дядо, който гледа пауни и шафран. Насочваме се и към типичните за съответните села гозби. Например бяхме в едно село, което се слави с рибарството. Там ни учиха на рецепти, свързани с риба. Ходехме по лозя, обясняваха ни за различните видове вино, правехме лютеница. Винаги се стараем в края на епизода младите хора да подкарат нещо необичайно. Първо това беше трактор "Беларус" от 70-те години на миналия век, а след това се качихме и на каруца. Въпреки че не съм пряк участник в предаването, ми е много интересно. Ние не искаме да ставаме известни или да печелим от това. Всеки от нас влага напълно безвъзмездно времето и усилията си, за да се получи добрият краен резултат. Вярваме, че има смисъл.

- Обмисляте ли да заснемете истории, които напускат пределите на Северозападна България?

- Да, мислим си го. Но всичко опира и до финанси. Така и отговорих на хората от други населени места - веднага щом имаме възможност да си подсигурим горивото и колите, ще го направим. Засега само това ни спира, както и фактът, че всеки от нас е студент и през седмицата има лекции и упражнения. Ние сме много хора и се опитваме да намерим удобно време за всички, което не е никак лесно. Но все пак успяваме. Надявам се в близкото бъдеще да разширим кръга си, но за момента сме се ограничили около Видин.

- Храната на село по-вкусна ли е, отколкото в града?

- Най-вкусно е, когато си положил усилия за тези хора - ти си работил, ти си я приготвил. Така казват бабите, така казват и участниците. И наистина е така. Няма нищо по-хубаво от това да береш чушки, а след това да ги почистиш и да ги сложиш в бурканите с марината. И после да си ги хапнеш с прясно сварения селски боб. Като добавим лютеница и сирене... Няма нищо по-вкусно от това. Тук се получава сблъсък с консуматорското ни общество. Отиваме в магазина и грабим готови неща. Ядем сандвичи, дюнери и бургери. А ние искаме да покажем, че всичко идва от земята, от природата. Истинско чудо е да посадиш нещо, да го поливаш, да го откъснеш и да го изядеш. То е като твое дете, част от теб. Така че - да, определено на село се хапва много по-сладко.

Фолклорната певица Петя Панева, която разплака Галена и DARA: Ако спечеля "Гласът на България", печели народната музика

Фолклорната певица Петя Панева, която разплака Галена и DARA: Ако спечеля "Гласът на България", печели народната музика

Любовта на хората ми показа, че ценим изконните си традиции "Ако спечеля "Гласът на България", печеля за цялата ни народна музика! Приела съм като моя мисия обичта и разпространението на нашия фолклор. Любовта на хората ми показа, че ценим изконните си, наши традиции." Това сподели пред "България Днес" една от най-ярките участнички в "Гласът на

Баба Фатма чукна 104 г. с качамак и много работа

Баба Фатма чукна 104 г. с качамак и много работа

Рецитира стихове до празничната торта Има 7 деца, 16 внуци, 28 правнуци и 10 праправнуци, цял живот отглежда тютюн 104-и рожден ден отпразнува една от най-възрастните българки - родопчанката баба Фатма. Столетничката посрещна с усмивка нейните дъщери Фиданка и Айше, както и снахите Златка, Роза и Роса, които се грижат с голяма любов

Шефът на парламента женен за красавица

Шефът на парламента женен за красавица

Имат две деца  Никола Минчев подписва с хубавата Силвия преди 6 години, заедно гледат футбол  Новият шеф на парламента Никола Минчев (34 г.) е женен за красавица, установи "България Днес". Най-младият председател на Народното събрание в новата ни история и хубавицата Силвия са официално обвързани от над 6 години

Пуйка на каишка в центъра на София

Пуйка на каишка в центъра на София

Човек разходи пуйка на каишка в центъра на София. На необичайната гледка се натъкна софиянец тази сутрин. Снимка: Забелязано в

Блатечки е баща за пример!

Блатечки е баща за пример!

Баща за пример е Асен Блатечки. Актьорът чинно изчака сина си Борил пред училище, след което го хвана за ръка и в шеги и закачки го отведе вкъщи, забелязаха нетрепващите папараци на "България Днес". Снимки: България

Жената на Милото се вози на тролей

Жената на Милото се вози на тролей

Скромна е жената на шефа на Сатиричния театър Калин Сърменов. Хванала детето си за ръка, Боряна Пашева чинно изчака тролейбуса на спирката до театъра, където шеф е Милото, и се качи на него по път за вкъщи, засякоха неустоимите папараци на "България Днес". Снимки: България

Актуално

Звездната двойка в кеча се разпадна

Звездната двойка в кеча се разпадна

Една от най-известните двойки в кеча се разпадна. Шарлът Флеър е скъсала с колегата си Андраде. Това стана, докато подготвяха сватбата си. Церемонията е отменена, а причината за края на връзката им не е известна. Шарлът, чието истинско име е Ашли Елизабет Флеър, и Андраде бяха заедно 2,5 години. Те обявиха годежа си през януари 2020-а

Професионалният рибар Иван Стоянов: Станах приятел с делфин

Професионалният рибар Иван Стоянов: Станах приятел с делфин

По Никулден стават чудеса в морето! Наш моряк и риболовец спасява малко делфинче, заплетено в мрежите му, а след това самият той се спасява в зловеща буря. От признателност и благодарност морското животно става приятел с добрия човек и започва да се връща при него. Уникалната история разказа пред "България Днес" самият Иван Иванов

Цоневи най-ефективни в "Левски"

Цоневи най-ефективни в "Левски"

Борислав и Радослав Цоневи са най-полезните играчи на "Левски" от началото на сезона, показва статистиката. Близнаците са с участие в половината от головете на "сините" в Първа лига. Отборът на Станимир Стоилов се е разписал 21 пъти до момента. В 12 от головете са замесени двамата братя. Борислав е голмайсторът на "Левски"

"Реал" губи Бензема за "Интер" и "Атлетико"

"Реал" губи Бензема за "Интер" и "Атлетико"

"Реал" (Мадрид) продължава с победната серия в испанското първенство, но загуби голмайстора си Карим Бензема. "Кралският клуб" спечели с 2:0 гостуването си на негостоприемния стадион на "Реал Сосиедад" и е убедителен лидер в Ла Лига с 8 точки преднина пред втория "Севиля", който има мач по-малко. Бензема получи мускулна контузия и бе сменен още в

706 новозаразени с COVID-19, 47 починали

706 новозаразени с COVID-19, 47 починали

706 са новодиагностицираните с COVID-19 лица за последното денонощие, което е с 279 по-малко от вчера, сочат данните на Единния информационен портал. Това са 4,3% от направените общо 16 360 теста, от които 1487 PCR и 14 873 антигенни. Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 28 852, от тях 47  в последното денонощие

Не пропускай

Детето чудо на тениса печели турнир в САЩ

Детето чудо на тениса печели турнир в САЩ

11-годишното дете чудо на тениса Теодор Давидов продължава с триумфите на корта. Българчето спечели престижния турнир "Еди Хер" в американския щат Флорида - състезание, което е едно от най-силните в света за възрастовите групи от 12 до 18 години. Във финала Давидов победи с 6:4, 6:4 американеца Джордан Лий

Танцов театър в новия видеоклип на Ива и Велислава Костадинови

Танцов театър в новия видеоклип на Ива и Велислава Костадинови

В навечерието на коледните и новогодишни празници Ива и Велислава Костадинови поднасят своя музикален подарък към всички любители на българската народна песен. В ефира на Фен Фолк ТВ вече може да се гледа най-новия им видеоклип към песента „Мари, Невено“, която е част от втория им самостоятелен албум „С България в сърцето“

Акад. Денков: Вече има тестове за коронавирус, учениците се връщат в понеделник

Акад. Денков: Вече има тестове за коронавирус, учениците се връщат в понеделник

Хубавата новина е, че вече има тестове и правила, по които да се прилагат, така че всички ученици се връщат в клас от понеделник, каза министърът на образованието акад. Николай Денков в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ1. Големите ученици ще се тестват също със слюнчени тестове, както и малките досега, в първия ден от седмицата

Лейди Гага с награда за най-добра актриса

Лейди Гага с награда за най-добра актриса

Лейди Гага спечели наградата на филмовите критици за най-добра актриса за "Домът на Гучи". Бенедикт Къмбърбач е най-добър актьор за "Силата на кучето", а Джейн Кемпиън печели наградата за най-добър режисьор за същия филм. За най-добра актриса в поддържаща роля е отличена Катрин Хънтър, която играе трите вещици в "Макбет" на Джоел Коен

Явор Борисов хруска ядки

Явор Борисов хруска ядки

С ядки се храни Явор Борисов. Актьорът, който нашумя със сериала "Ол инклузив" и няколко театрални постановки, чинно си сложи маската, преди да влезе в магазина за бадеми и фъстъци. Борисов си купи малко пакетче, от което си хапва ядки с кеф. Снимки: България