Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10425510 www.bgdnes.bg

Бакшишът, возил хероина на Жарко, остава в килия

Още издирват наркобарона Момчилович от Земунския клан

Анатоли Ниницов не може да си плати гаранцията от 50 бона

Няма милост към приближените на духналия представител на Земунския клан Жарко Момчилович! Пред спецсъда са изправени трима авери на сръбския бос, вербувани като организирана престъпна група за трафик на хероин. Единият от тях - таксиджията Анатоли Ниницов, се примолва за по-лека мярка, но надеждите му са попарени. Това става ясно от определение на Апелативния спецсъд, научи "България Днес".

Според разследващите именно Ниницов е отговарял за превоза на дрогата. У него са открити почти 20 кг хероин за над 1,7 млн. лв. Таксиметровият шофьор е заловен в началото на февруари и оттогава търка нара. През септември Темида склонява да го пусне от ареста заради болна съпруга, като му определя 50 бона гаранция. Оказва се, че бакшишът няма толкова пари, за да ги внесе за свободата си. Затова остава зад решетките и иска намаляване на размера. Първата инстанция се съгласява на 15 хил. лв., но съдия Емилия Петкова и колегите й са категорични за мизата от 50 бона.

Реклама

Ниницов притежава недвижим имот - апартамент в София, лек автомобил, както и три активни банкови сметки. По делото са налични и данни за регулярно получавани от това лице през инкриминирания период пратки чрез куриерски фирми, част от които - от друг подсъдим по настоящото дело, разкриват магистратите.

Заедно с Анатоли Ниницов на съд са изправени Георги Христозов и македонецът с български паспорт Делче Стойчевски. В разработката срещу тях се включват и агенти под прикритие, които успяват да съберат важни козове. Разследващите смятат, че македонецът осигурявал депото за дрогата в София, пазел я в жилището си и я разфасовал спрямо поръчките на клиентите. Христозов осигурявал купувачите, сред които са и сръбски наркотрафиканти. Зад гърба си той вече има присъда като член на наркобанда.

Жарко Момчилович е организирал цялата дейност на бандата и е договарял доставките на големи количества хероин до България. За целта често пътувал до Турция заедно с Дориан Аджич. По примера на боса Аджич също е духнал и се издирва. Материалите срещу двамата са отделени, докато не бъдат открити.

С изчезването си Жарко Момчилович породи скандал между съда и прокуратурата. Темида го пусна под домашен арест заради болно сърце. Сърбинът е обявен за издирване от Интерпол във връзка с разследване в САЩ за трафик на наркотици. Той е сочен за част от най-мощната престъпна организация в Сърбия за трафик на дрога, оръжия, пране на пари и грабежи - Земунския клан.

След като е спипан у нас през януари, 40-годишният сърбин прекарва около 2 месеца на топло. В началото на април Софийският градски съд го пуска вкъщи заради влошеното му здраве. Основният мотив е високото му кръвно и изтъняла аорта, която според медиците е животозастрашаваща в условията на ареста. Пред съда е представен и договор за наем на жилище, сключен от съпругата на сърбина с адвокатката му Аделина Натина.

Прокуратурата възроптава срещу пускането на Момчилович, но той изчезва преди заседанието на втора инстанция. Магистратите изискват справки от Гранична полиция, от които става ясно, че той не е напуснал страната. Още повече че има и такава забрана. Предполага се, че е духнал през зелена граница.

Реклама

Апелативният съд в София постановява, ако бъде намерен и задържан, Жарко да бъде настанен в болницата към Софийския затвор. Служителите на Темида са категорични, че сърбинът е можело да бъде проконтролиран да не напуска жилището чрез електронна гривна за проследяване.

Поради липсата на Жарко Момчилович градските съдии спират производството по екстрадицията му. Те очакват органите на реда да им съобщят, ако го открият, за да подновят делото за предаването му.

Разпитват над 30 души за епикриза

31 души са препитвани за това - дали Жарко Момчилович се е ползвал от фалшиво удостоверение за здравословното си състояние. По повод медицинската експертиза, че състоянието на сърбина не позволява той да се лекува зад решетките, Софийската районна прокуратура образува разследване. Експертизата е изготвена от лекарите Дико Меламед и Александър Минчев само по документи.

Срокът на досъдебното производство е удължен, защото трябва да се разпитат още свидетели, назначени са комплексна съдебномедицинска експертиза, изискани са справки и се очакват доклади, посочиха за вестника от прокуратурата. Оттам още нищят фалшифицирал ли е някой документи, за да излезе Жарко от кауша.

снимки:

Реклама
Реклама
Реклама