Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10433390 www.bgdnes.bg

10 км ходи баба Недка, за да отиде на църква

Не използва автобус, крачи в пек и студ 

10 километра изминава пеша възрастна жена, за да отиде на църква.

Недка Стойнова крачи между ямболското село Лозенец, където живее, и близкото градче Стралджа, за да посети храм в общинския център. Бабата върви по 5 километра в посока покрай пътното платно в пек и студ, като не се плаши от преминаващите автомобили.

"Откакто се помня, тя все върви пеша. Никога не се е качвала на автобус. Семейството й има и кола, но не я използва", разказа пред "България Днес" Динка Караиванова, кметица на Лозенец. Тя добави, че в селото има църква, но тя стои под ключ, за да бъде опазена от вандалски прояви. А и по нейни думи Недка посещавала евангелска църква в Стралджа.

Реклама

Караиванова сподели, че автобусите между Лозенец и общинския център са малко, но напълно достатъчно. Има сутрешен рейс от селото, който се връща обратно по обяд. Други автобуси са спрени, тъй като няма достатъчно желаещи да ги ползват и превозвачите се отказват. "Хората масово използват личните си автомобили, или се организират и групово наемат такси, за да им излезе по левче. Отделно, във вторник е пазарен ден в Стралджа, като общината се е погрижила да има автобус специално за този ден", допълни Караиванова.

"Ходя в църквата, за да се помоля за доброто на всички българи. От най-малкия до най-големия, независимо от пол, раса и вероизповедание. Моля се и страната ни да има мъдър ръководител, който да бъде жив и здрав и да проявява милост спрямо хората", обяснява 10-километровите си преходи Стойнова.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама