Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10435867 www.bgdnes.bg

Прокуратурата: В автобуса-ковчег са открити 44 трупа, един човек липсва

Човешка грешка е водещата версия за трагедията на АМ "Струма"

Не става въпрос за терористичен акт 

В автобуса категорично не е било превозвано контрабандно гориво в туби

Човешка грешка е водещата и основна версия за трагедията на АМ "Струма". Това каза на брифинг днес зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

В автобуса-ковчег на магистрала "Струма" са намерени 44 трупа, един човек липсва. Възможно е това да е оцелял.

Реклама

"В медийното пространство се тиражират много спекулации относно инцидента на АМ "Струма". По делото няма нито един очевидец, а в медиите вече има над 20", допълни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

„Разпитани са двама от пътуващите в автобуса. Те са били будни и дават изключително обективна информация. Показанията им се припокриват напълно и ние ги приемаме за напълно достоверни и коректно изложени. Разпитват се още двама пътници, които са в „Пирогов”. Те могат да дадат показанията си в рамките на днешния ден", добави Сарафов.

Тиражираната версия, че в автобуса е било превозвано контрабандно гориво в туби, е категорично отхвърлена, казаха от прокуратурата. Отхвърлена е и версията за терористичен акт. "Тази тема беше коректно и професионално изследвана от нас. Взехме ацетонови обтривки от автобуса с оглед наличие на взривни вещества. Тези резултати, съпоставени с показанията на оцелелите свидетели с показанията на свидетелите, които макар и неочевидци на инцидента, но веднага са се отзовали и са възприели първите минути на инцидента и произшествието, категорично отхвърляме тази версия", каза още той.

„Назначени са съдебно-медицински експертизи на всички загинали. Аутопсиите вече са готови. Повечето са загинали от задушаване, а не от наранявания или разкъсвания от взрив”, каза още Сарафов.

На мястото на инцидента са констатирани лоша пътна маркировка, лоша сигнализация и лоша организация на движението. По думите на Сарафов мантинелата, в която първоначално се е нанизал автобусът, е опасна и е способствала за настъпване на инцидента.

"Към момента организацията на движението в посочения участък е зле организирана. Тази мантинела, първоначално, на която се е нанизал автобуса не само не е полезна, а опасна за движението. Всъщност тя е способствала за настъпване на инцидента. Тези обстоятелства също ще бъдат изследвани от нас. Дали, ако е имало човешка грешка, тя е била улеснена и за нея е способствала лоша организация, лоша сигнализация, лоша маркировка и лоша организация на движението", допълни още той.

Реклама

Български следовател и прокурор заминават утре за Скопие. „Ще занесат молбата ни за правна помощ и вероятно още утре ще получат ДНК профилите на роднините. Ще сравняваме с ДНК профилите на жертвите, изготвени от нашите медици”, добави той.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че главният прокурор Иван Гешев е разпоредил проверка на сигнализацията и маркировката по първокласните пътища в цялата страна. Към проверката ще бъдат привлечени и чужди експерти, както и представители на неправителствени организации. Ако бъдат събрани данни за извършено престъпление, те ще бъдат изпратени към компетентните органи. Ако бъдат установени нарушения, ще бъдат изпратени към Министерския съвет за отстраняването им.

Сийка Милева обясни също, че при разпита на един от оцелелите, той е разказал, че са спасени 8, а не 7 души. В същото време на мястото на трагедията са намерени 44 тела на загинали. Затова разследващите проверяват версията дали няма още един оцелял и къде се намира той. Възможно е и някой от пътниците в автобуса да се е прекачил на територията на България в някой от другите автобуси от туристическата група и затова пътниците да са с един по-малко.

Вчера стана ясно, че екип от шестима следователи от Националната следствена служба и трима прокурори от Окръжна прокуратура-Перник ще работят по образуваното досъдебно производство за тежкия пътен инцидент на автомагистрала „Струма“, при който загинаха граждани на Република Северна Македония.

Сформиран е екип от следователи и прокурори за разследването на трагедията на АМ "Струма".

С оглед международния елемент на казуса прокурорите от отдел „Международен“ при Върховната касационна прокуратура оказват пълно съдействие и координация във връзка с изпращането на молбата за правна помощ.

Реклама
Реклама
Реклама