Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10439039 www.bgdnes.bg

Ще редите пъзел за пръв път? Ето какво да направите advertorial icon

Пъзелите са страхотна идея за дългите зимни вечери. Те са предизвикателни, забавни и красиви и осигуряват занимание и за ума, и за ръцете, без да изискват някакви специфични умения и обучение. Освен това са прекрасна идея за семейно занимание, чудесен начин да прекарате повече време с близките си хора и да създадете прекрасни спомени заедно.

И ако сте съгласни с всичко това, но никога досега не сте нареждали пъзел у дома, ето няколко съвета на специалистите, които ще Ви помогнат да започнете леко и приятно и да се почувствате професионалисти още от първия път.

Изберете подходящ пъзел

Звучи доста логично, нали? Но… и тук има тънкости. Пъзелите имат различни нива на сложност и не е добре да се хвърляте на най-трудните още при първия си опит – човешкият мозък харесва предизвикателства, но се наслаждава на постижимите. Сложността обикновено зависи от броя парчета, които трябва да подредите.

Детските пъзели например имат 20, 50 или 100 парчета, но те са твърде лесни за възрастните. Най-сложните видове може да достигнат до 3 000 части. Те са подходящи за истински експерти и има вероятност да Ви накарат бързо да се откажете от подреждането.

За начинаещи възрастни препоръчваме за старт да изберете картина с около 500 части и да надграждате с времето.

Какво ще правите с пъзела след това?

Планирайте предварително какво ще правите с пъзела след като го наредите. Ще го приберете обратно в кутията или ще го залепите на подложка и ще го рамкирате?

Ако смятате да го лепите, подгответе се предварително. Нареждайте направо върху повърхността, върху която ще лепите. Уверете се, че е достатъчно голяма, за да побере цялата картина – за целта можете да видите размерите на готовия пъзел, изписани върху кутията. Подберете и подходящо лепило.

На пазара се предлагат и специални подложки за пъзели, които могат да се навиват, калъфи с тави за сортиране и какви ли не още приспособления, които да направят подреждането по-приятно. Огледайте се за такива, ако Ви интересуват.

Изберете място, на което ще подреждате

Огледайте се добре за подходящо място, на което да подредите пъзела. Важно е то да е достатъчно голямо, за да побере готовата картина, както и предварително сортираните и организирани парченца. За пъзел от 100 части например ще Ви трябва място от поне 1х1,5 метра.

Имайте предвид, че може да не успеете да го сглобите наведнъж, така че трябва да има начин да запазите подреденото до следващия път. За целта изберете маса или плот, който може да стои зает известно време, или просто подложка, върху която да нареждате, а после да преместите.

Реклама
Реклама
Реклама