Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10445433 www.bgdnes.bg

4 грипа атакуват тази зима

Сега е подходящ момент за ваксина 

"Виктория", "Камбоджа", "Вашингтон" и "Пукет" ще заразяват в северното полукълбо 

Четири грипни щама ще ни атакуват тази зима. "Виктория", "Камбоджа", "Вашингтон" и "Пукет" ще циркулират в страните в северното полукълбо, включително в България. Това обявиха от Министерството на здравеопазването, като се позовават на информация на Световна здравна организация (СЗО).

Реклама

Засега не може да се прогнозира кой от тези вируси ще доминира. В България циркулацията на вируси обикновено започва през декември, като епидемията от грип се разгръща през януари-февруари.

"Препоръчва се ваксината срещу грип да се приложи поне 14-21 дни преди началото на циркулацията на грипни вируси в страната, за да има време да се формира имунитет. Засега не е засечена циркулация на грипни вируси, така че може да се поставя противогрипна ваксина. Счита се, че дори по време, когато в страната циркулират грипни вируси, може да се прилага ваксина, при положение че лицето е здраво и няма остро заболяване", обясняват от министерството.

Здравните власти посочват, че през изминалия сезон 2020/2021 г. циркулацията на грипните вируси в Европейския съюз беше необичайно слаба, а в България за първа година не бяха доказани грипни вируси. "Това се обяснява с прилаганите противоепидемични мерки, които оказват ефект не само върху пандемичния коронавирус, но и върху грипните вируси. Ако и през този сезон се спазват стриктно противоепидемичните мерки, е възможно да няма тежка грипна епидемия, каквито се наблюдаваха в сезоните преди пандемията. Ранното доказване на грипен вирус A (H3N2) в Европа показва, че настоящият грипен сезон може да бъде по-тежък в сравнение с предходния, особено за старите хора и лицата с отслабен имунитет", допълват от ведомството.

Според СЗО ваксинация против грип се препоръчва на следните лица - бременни жени, деца на възраст от 6 месеца до 5 години, възрастни хора над 65 г., медицински персонал, хора със сърдечни, белодробни и метаболитни заболявания, лица с органна трансплантация, лица, живеещи в организирани колективи (домове за медико-социални грижи, военни поделения и общежития), лица с повишен риск от заразяване във връзка с професията им (транспортни работници и служители в армията и полицията) и други.

КАРЕ

Имунизацията намалява хоспитализациите - загл.

Ефективността на противогрипните ваксини не е 100%, но те осигуряват защита срещу тежки форми на грип и усложнения, особено при високорисковите лица. Според научни публикации противогрипните ваксини намаляват с 50-60% амбулаторните прегледи, дължащи се на грип, в общата популация, понижават с 57% хоспитализациите, дължащи се на грип, при лица над 50 г., намаляват със 74% приема на деца в интензивни отделения и ограничават с 52% и 79% хоспитализациите при лица с хронични белодробни заболявания и с диабет съответно.

Текст под снимки:

08-01-1 - Настоящият грипен сезон може да бъде по-тежък в сравнение с предходния

08-01-2 - Засега не може да се прогнозира кой от вирусите ще доминира

Реклама
Реклама
Реклама