Учителя: Който лъже, че е болен, ще се разболее

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Дънов обичал да се усамотява

Дънов обичал да се усамотява

Чрез носа, устата, очите, ушите, веждите се свързваме с невидимия свят

Петър Дънов е духовният учител на българите. Известен е и по света, като има своите последователи 77 години след смъртта си. Родил се е на 11 юли 1864 г. в с. Хатърджа, днес Николаевка. От малък учи цигулка и композира над 160 музикални творби, пропити с особен мистицизъм. От 1883 г Петър Дънов учи в новооткрития в Свищов богословски отдел към Американското методистко училище. През лятото на 1888 г. заминава за Америка, където следва в семинарията Дрю, Медисън, а по-късно продължава и в Теологическия факултет на Бостънския университет. Когато се връща у нас през 1897 г. в с. Тетово, Русенско, с него се случва чудо. В малка странноприемница, където е отседнал с баща си, Петър Дънов е озарен неочаквано от мека бяла светлина. В този момент свещеник Константин Дъновски - бащата на Петър, вижда фигурата на Христос, застанала до сина си, и чува глас: "Ще го направя канара моя непоколебима, върху която ще иззидам царството си". От този момент нататък Дънов започва да предсказва различни събития, спира да се храни с месо и е в непрекъсната връзка с Божествената реалност, а тялом живее в условията на материалния свят. Стотици са формулите и молитвите, които оставя за бъдещите поколения. С част от тях продължаваме да ви запознаваме.

За истината и лъжата

- Който лъже, че е болен от нещо, непременно ще се разболее действително. Съзнанието трябва да е будно, да не се поддава на лъжата. Направиш една погрешка, не се извинявай, но я поправи. Лъжата спира твоето развитие.

- Знание е това да владееш сетивата си, да владееш мислите и чувствата си, да устояваш на съблазните на живота, да постъпваш честно при всички условия на живота. Хиляди години ви трябват да отвикнете от лъжата, от преувеличението, от съмнението. А те ви дават вечен душевен живот.

- Гениите, светиите, ангелите идват от света на истината. Ако един човек не е проникнат от онзи вътрешен стремеж към истината, не може да бъде гений. Това е най-възвишеното състояние в, което човек може да влезе. Често влиза в него и когато умее да медитира.

- Моралът е път към Бога. Морал и разбиране няма, ако твоите мисли, чувства и постъпки не са чисти, ако мислиш само как да забогатееш. Помнете, човек трудно умира от глад. Правите църква, училища, за да се прославите, за да минете за благочестиви. Четете книги да станете учени, да минавате за просветени, а душата ви - черна. Истината не се намира в книгите. Какво ползвате например от четенето на Библията. Повечето хора нищо, тъй като и нищо не разбират.

- Истината и благостта, смирението внасят в човека вътрешна сила, мир и спокойствие. Те продължават човешкия живот. Да мисли човек, че по механически път може да се подмлади и продължи живота си, е заблуждение.

- Нито ще хулите злото, нито ще хвалите доброто. Умейте да мълчите и за двете. Храната е божествено слово. За да бъдеш здрав, никога не притискай устните си силно. Стискаш ги много, разрушаваш волята си. Ако искаш да живееш дълго, дръж съзнанието си винаги будно и устните ти едва да са долепени. Словото, любовта през устата ще излязат. Злобата също. Затова по-добре мълчи. Опитвай никога да не позволяваш чрез устата ти да излизат нечисти трептения. Те "свалят" на земята. За да оцелееш трябва нависоко да са вибрациите ти, иначе се разболяваш.

За борбата между плътта и духа

- Плътта е по-ограничен, по-нисш живот, като юзди за детето. Затова тя трябва да се възпитава. Духът е висшият живот на човека, неговото продължение и след смъртта. Като знаете това, не се оплаквайте против вашата плът, не я изключвайте, хранете я, но разумно. Само по този начин ще изправите живота си. Ако не сте снизходителни към вашата плът, можете да си създадете ред неприятности. Тогава се изпада в друга крайност. Неорганизираните клетки на плътта постоянно работят, за да се организират. Те са живи. И затова, ако искате да сте здрави, "говорете" с органите си. Казвайте им, че ги обичате, благодарете им. Там, където ви боли, има малко внимание от ваша страна. Дайте им го с добри мисли и любов.

- Натрупването на плътта показва, че тя има много желания - иска да яде, да събира богатства, имоти, да притежава. Тогава човек се "закръгля" и разболява. Плътта трябва да се одухотвори, да се облагороди, а не да се освободите от нея. За да се случи доброто с плътта, постете и се молете. Волята на човека е виновна за неговите неуспехи и нещастия, а не плътта. Плътта е само носителка на лошото, но тя не го причинява.

Даването носи благословение

- Всички вие сте ученици на тъмнината, защото малко давате или хич не давате. Даването носи благословение. Всичко, което вземаш, моли се да се превърне в светлина. Като даваш, Бог се проявява чрез тебе. Ако искаш да вземеш, за да забогатееш, ще носиш тъмнина в себе си, това една лъжлива идея. Ако искаш да вървиш напред, всякога давай. Казвате: "Как да давам, като нямам?". Това е лъжа. Най-напред имаш глава с несметни богатства в нея. Имаш сърце с неподозирани богатства. Човек от сърцето си само какво може да даде! Приложете най-малкото добро - изпратете една хубава мисъл. Милионите капки образуват океана. Дайте ход на божественото да се прояви.

- Има едни математически отношения на даването и сърдечния мускул. Сърцето на природата, на хората, когато дават, и на животните е свързано. Вашето сърце е подобно на сърцето на природата. Всяка клетка във вашия организъм си има сърце и всяко от тези сърца е свързано с общото сърце - пулсират съобразно с туй сърце. Когато туй сърце функционира неправилно с общия организъм - когато е стисливо, злобно, тялото се разпада. Иначе сърцето на природата всякогаш ви лекува. Ако се нараните, тогава сърцето на природата и нейните клетки се постарават и веднага раната заздравява - душевна или телесна. Билките за това помагат. Но не на всеки.

За тялото като обиталище

- Тази форма, в която сте сега, е временна. В следващия цикъл на вашия живот ще вземете друга форма. Някой е малък, да се развива, че е малък, друг е остарял, да не роптае, а да се радва, да благодари за всичко.

- Меката кожа е много по-добър проводник на живота, отколкото грубата. Човек с мека кожа има фини възприятия, дълбока душевност.

- У някои хора почти цялото тяло е обрасло с косми. Такива хора са енергични, но от косматия човек светия не става. Човек не се нуждае от косми по цялото тяло. Веждите са границата, която отделя божествения свят от човешкия. Тънките вежди показват фино чувство, интуиция, а дебелите - развито чувство към материален живот.

- Лицето е израз на човешката душа в тялото ви. То показва капитала в обращение, какви печалби и загуби имате в този живот. Трябва да се знае, че мускулната сила при една болест може да се загуби, както и теглото на тялото, но теглото на мозъка не се губи. Тялото ви е резултат на вашите стремежи на духа, ума и сърцето ви.

- Носът, устата, очите, ушите, веждите - всичко трябва да бъде в хармония. Петте сетива са апарати, чрез които ние се свързваме с невидимия свят. Ако нашите сетива не функционират правилно както трябва, от онзи свят не могат да ни дадат помощ. Ако очите ви не са добре, помислете, какво не виждате в духовен план, какво пропускате. Ако устата ви не е добре - какво излиза от нея, ушите - какво не искате да чуете, веждите - какви са, ако са тънки, фина е вашата природа, спортувайте, заяквайте, ако са дебели - молете се, постете.

- Не може да имаш красиво оформено тяло, ако не си добър човек. Добротата на човека дава най-доброто устройство на тялото.

- Има ли човек много тънки устни, това значи, че е натискал чувствата си, че не може да дава много, този човек не обича и да яде много, не си угажда, но и нищо не дава на другите. Баланс трябва навсякъде.

- В бъдеще даже и главата ще оголее. Ще бъде по-добре, ако тялото остане без косми. Възприемчивостта ще бъде по-голяма. Засега те са още необходими.

Молитва при страх

Господи Боже, Спасителю наш, на всяка сила и крепост, на всяка Истина и Любов, на всяко държание и власт, извор на всички добрини в живота ни, изпроводи ни благия Си Дух да ни ръководи и крепи в Пътя на Живота. Да ни просвещава умовете, да ни озарява сърцата, да ни дава сила и живот да струваме добрата Ти Воля. Прости прегрешенията ни, които изповядваме пред Теб, те ни отдалечиха от Твоята бащинска Любов. Изличи ги от книгата на Твоите възпоменания и ни дарувай мира на Твоя Дух. Направи сега да просветие Лицето Ти върху нас, да сме образ на Твоята Любов, вестители на Твоята Истина и служители на Твоята правда. Благослови тоя народ, между който живеем. Благослови нашите братя, с които се подвизаваме. Благослови всички майки и бащи, които вършат твоята Воля. Чуй гласа на всички страдующи по лицето на Земята и ги благослови. Благослови Учителя ни, който ни води в твоя път. Благословен си Ти Господи, Боже наш. Благословено е Твоето Име от веки, защото Ти си Пътят, Истината и Животът и освен Теб няма друг Бог. Ти си само Един. Амин.

Слави си продаде мезонета

Слави си продаде мезонета

Жена на име Симона се сдоби със земя на шоумена Искаше му близо 4 милиона, не е ясно каква е крайната цена Слави Трифонов най-сетне продаде мезонета си на бул. "България", научи "България Днес" от негови близки. Дългият е сключил сделката с частна фирма. Преди пандемията водещият, който напоследък се изявява в политиката

Хайде на конч-е-е-е!

Хайде на конч-е-е-е!

На раменете си като на конче качи дъщеря си Крум Зарков, видяха умилените папараци на "България Днес". Младият социалист се показа като добър баща, развеждайки малката Лора из центъра на София. Известно е, че момиченцето е родено на девети май. Да е живо и здраво! Снимки: "България

Дъждът не плаши Дюлгеров

Дъждът не плаши Дюлгеров

Дъждът не плаши Георги Дюлгеров, установиха сухите папараци на "България Днес". Режисьорът спокойно си обикаля под капките из София, без да се впечатлява от лошото време. Най-вероятно Дюлгеров толкова дълбоко се е замислил за новия филм за Раковски, който снима, че не усеща че вали. Снимки: "България

Азис с 50-годишно гадже

Азис с 50-годишно гадже

Не ни е време да ходим по дискотеки, категоричен е певецът Гадже, което е на 50 г., си е хванал кралят на попфолка у нас Азис. Това призна самият той в разговор със свои фенове. Възрастта е съвсем нормална, като се има предвид, че певецът е на 44 години. Двамата не обичали да ходят по дискотеки. "Мислите ли, че сега на 44 г. и с него на 50 г

Бившата съпруга на убития Любомир Милчев: И преди нападаха Денди

Бившата съпруга на убития Любомир Милчев: И преди нападаха Денди

С него имахме много конфликти, стигало се е и до физическа саморазправа, разкрива Юлия Минева Денди е бил нападан и многократно в миналото, твърди пред "България Днес" бившата съпруга на убития писател Юлия Минева. През януари светският хроникьор бе намерен с разбита глава, настанен в болница, но въпреки усилията на лекарите почина

Пламен Димов няма време за обяд

Пламен Димов няма време за обяд

Няма време да се наяде като хората Пламен Димов, установиха ситите папараци на "България Днес". Актьорът, който се подвизава на сцената на Народния театър и придоби популярност с участието си във филма "Каръци" и сериала "Отдел издирване", се подкрепи със сандвич накрак, докато обикаляше София в компанията на своя позната

Актуално

Владо Пенев харесва бързото хранене

Владо Пенев харесва бързото хранене

Владимир Пенев харесва бързото хранене, колкото и да го отхвърлят диетолозите, видяха гладните папараците на "България Днес". Актьорът излезе и зареди торбичка с вредна храна от центъра на София. По пътя срещна приятели, с които с удоволствие размени няколко думи. Мина набързо през аптеката и с бодра крачка се прибра у дома

Ирина Флорин се запасява с вода

Ирина Флорин се запасява с вода

Ирина Флорин знае ползите от пиенето на поне два литра вода дневно, особено в топлите дни. Емблемата на българската поп музика паркира специално колата си, за да отскочи до магазина и да се запаси с две бутилки от живителната течност, видяха топпапараците на "България Днес". След това спокойно продължи по пътя си

Йомов задържан, призна, че е бил на стрелбата, баща му гръмнал мъжете

Йомов задържан, призна, че е бил на стрелбата, баща му гръмнал мъжете

Полицаи са спасили живота на едното момче Футболистът Георги Йомов е задържан. Той е признал, че е бил на мястото на стрелбата в понеделник вечерта на околовръстния път на София, въпреки че минути след полунощ отрече да е бил там пред сайта на отбора си ЦСКА-София. Стрелецът е баща му, скандалът станал около 22,20 ч

362 нови случая на COVID-19 - 5,34% от тестваните, 11 души са починали

362 нови случая на COVID-19 - 5,34% от тестваните, 11 души са починали

362, с 236 случая повече от вчера, са новите диагностицирани с COVID-19 лица у нас за изминалите 24 часа. Това са 5,34% от тестваните. Направени са общо 6777 теста, 808 от които PCR, а 5969 - антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система. 1 161 992 са общо случаите на коронавирус, потвърдени у нас от началото на пандемията

Краси Радков спечели "Като две капки вода", дарява колата на педиатрията

Краси Радков спечели "Като две капки вода", дарява колата на педиатрията

Неловко ми е, пях по-лошо от всички, каза комикът Благодари на публиката, Слави и продуцентите на формата Краси Радков е победител в юбилейния 10-и сезон на "Като две капки вода". Той спечели вота на зрителите в телевизионното шоу за имитации. На финала Краси Радков се обясни в любов на публиката, пеейки емблемата на легендарния Емил Димитров -

Не пропускай

Разпитват фолк певица и футболист след стрелбата на околовръстното, двама в болница

Разпитват фолк певица и футболист след стрелбата на околовръстното, двама в болница

Ариа и играчът на ЦСКА Георги Йомов са свидетели на екшъна Две компании се скарали, едната извадила пистолети Един от мъжете е с опасност за живота във ВМА Двама мъже са простреляни, единият е с опасност за живота, след скандал на бензиностанция на околовръсното в София. Сигналът за екшъна е подаден в 22,25 часа тази вечер

Вижте видео от лудата "синя" радост - Мъри и левскарите пеят и куфеят в съблекалнята

Вижте видео от лудата "синя" радост - Мъри и левскарите пеят и куфеят в съблекалнята

Станимир Стоилов и футболистите на "Левски" скандираха, танцуваха, пяха и куфяха заедно в съблекалнята след спечелената Купа на България. "Сините" триумфираха след 1:0 над ЦСКА във финала. Вижте уникалните кадри от "синята" радост в съблекалнята на националния стадион непосредствено след успеха, с който бе сложен край на 13-годишният период без

Фенове на ЦСКА си го изкараха на стадиона

Фенове на ЦСКА си го изкараха на стадиона

Счупени стъкла на стадион "Българска армия" след като тимът падна с 0:1 от "Левски" във финала за купата. Около 10-ина фенове си го изкараха на клубните офиси и съблекалнята на отбора.  В момента обстнановката на стадиона е спокойна, а футболистите се прибраха на Панчарево, за да си вземат

"Левски" би ЦСКА за първи трофей от 13 г. (Снимки)

"Левски" би ЦСКА за първи трофей от 13 г. (Снимки)

Купата е "синя"! 15 г. след последната купа и 13 години след последния трофей "Левски" триумфира след 1:0 над ЦСКА в празника за футбола пред пълните трибуни на националния стадион. Илиян Стефанов в 57-ата мин вкара гола на победата, с който тимът на Мъри Стоилов завоюва рекордната си 26-а купа на страната и си гарантира място в Европа

Почина големият илюзионист Астор

Почина големият илюзионист Астор

Почина известният български илюзионист Астор. "За съжаление, това не е поредната илюзия на Астор. Дъщеря му ми съобщи за кончината му. Адвокатът на семейството Ончо Паникян е съобщил новината". Това каза Игор Марковски по повод кончината на гениалния фокусник - Астор. "Сбогом, Астор", написа с тъга във фейсбук близкият му приятел Игор Марковски