Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10446437 www.bgdnes.bg

Схемата на фараонката Ружа още действа от София

Д-р Джонатан Леви праща петиция до България

Криптопирамидата OneCoin оперира през десетки фирми в столицата, наши адвокати замесени

Адвокатът на ужилените от Ружа Игнатова д-р Джонатан Леви, който защитава интересите на над 65 ощетени от криптосхемата, изпрати петиция до омбудсмана на България. В нея се твърди, че не са защитени правата на измамените от криптокралицата, което е в нарушение на европейска директива за защита на правата на жертви на финансови измами.

Реклама

Адвокат Леви, действащ от името на инвеститори и кредитори на OneCoin, иска от омбудсмана Диана Ковачева разследване на злоупотреба от страна на българското правителство и други институции, тъй като схемата на криптофараонката Ружа и подставени от нея лица продължавала според него да оперира от България.

От петицията става ясно, че OneCoin не е спирала незаконните си дейности в София, а е действала под десетки фирми и още поддържа двата си офиса в столицата. Единият е на площад "Петко Р. Славейков" 6А, а другият е на булевард "Цар Освободител" 12. Имената на другите фирми, които са описани в петицията на адвокат Леви, са: OneLife, OnePayments, Dealshaker, OneEcosystem, OneAcademy, OneWorld, OneForex, B&N Consult EOOD, Elmaz Proparti , Vida Home, RISG Ltd., RavenR, LBJ AD, Business Edge Solutions, Pegaron Invest Limited and Openmark EOOD.

"Българското правителство не е предприело стъпки за конфискуване на активи от OneCoin, включително недвижими имоти, банкови сметки и 230 000 биткойна на стойност над 12 милиарда евро. OneCoin е обявена за престъпна организация, която e свързана с финансиране на организация, занимаваща се с тероризъм, отвличания и насилие от Съединените щати, Аржентина, Германия и други правителства. Въпреки това организацията успя да проведе събитие за набиране на персонал през юли 2021 г. в България", категоричен е д-р Леви.

Тези разкрития карат д-р Леви да се усъмни в това дали българското правителство и всички държавни институции, които имат силата да спрат престъпната организация, не са замесени и дори както самият той се изразява, "асистирали" на криминалната организация на Ружа Игнатова OneCoin.

Българска адвокатска кантора, която обработва търговски трансакции за OneCoin, изплува наяве в София, пише още адвокат Леви. В Лондон за трансакциите на организацията на Игнатова действа адвокатската кантора Hogan Lovells.

Открити са и сметки в две български банки, твърди се в петицията. Понастоящем в Обединените арабски емирства съществуват банкови сметки под контрол на Ружа Игнатова и нейните пълномощници Карл Себастиан Гринууд, Иса бин Хайдер, Мимун Мадани и шейх Сауд бин Файзал ал Касими.

Реклама

Значителни недвижими имоти на OneCoin също съществуват в Обединените арабски емирства под контрола на Игнатова и нейните пълномощници, а последният имот на криптофараонката бе открит в скъпарски квартал в сърцето на Лондон.

Според д-р Леви "по ирония на съдбата OneCoin, която някога се обяви за "убиец на биткойни", но случайно придоби 230 000 биткойна, дава възможност на инвеститорите да възстановят загубите си". Според адвоката това е възможно само ако "България стане сериозна и залови престъпниците, опериращи на нейна територия". Леви очаква да започнат разследвания и впоследствие да бъда спазена директивата на Европейския съюз за обезщетяване на измамените.

 Награда от 1 млрд. евро

В допълнение към разследването на бездействието на българското правителство петицията иска да бъде създадена комисия за искове и да се предложи награда в размер до 1 милиард евро, която да бъде изплатена от възстановените активи на OneCoin, за информация, водеща до ареста на Ружа Игнатова и възстановяване на липсващите милиарди.

Реклама
Реклама
Реклама