Митьо Ганев реже глави, но губи и своята

Приятел
Автор: Алексей ГИЛТЯЙ и Георги ИВАНОВ

Страховитият войвода Митьо Ганев е фотографиран

Страховитият войвода Митьо Ганев е фотографиран

Взривяват "Света Неделя" с пари от Последния войвода, бандата му никога не насилва жени

Последният войвода, българският Робин Худ, анархист или просто един разбойник? Споровете за личността на легендарния бандит Митьо Ганев продължават близо 100 години след смъртта му. За него се пеят народни песни, превръща се в комунистически герой. За него дори е направен филмът "Последният войвода" през 1968 г. Но наред с легендите има и неопровержими доказателства за неговите престъпления. Според някои той е обирал богатите и е раздавал парите на бедните, но истината е по-различна.

Митьо Ганев е роден през 1900 г. в село Горски извор, Хасковско. Живее само 25 години, но историите за него се разказват и до днес.

"Ганев има много тежко детство - разказват от Регионалния исторически музей в Хасково. - Заедно с братята си е експлоатиран, тормозен е, нарочван за кражби. Това му повлиява по-късно да стане разбойник. Губи рано майка си. Явно трупа омраза към по-богатите и впоследствие прави собствена чета, с която обикаля селата от Първомай до Любимец и Ивайловград. Започва от около 22-годишен. С неговата чета е включен в т.нар комунистическо съпротивление през 20-те години. По това време БКП получава от Коминтерна едни пари, които всъщност са долари. Хиляди долари, с които трябва да се организира подривна дейност България. И им трябват съответните хора, с които изграждат мрежа от ятаци и информатори. През тези години БКП привлича именно хора, които имат собствени банди. Митьо Ганев е имал база и изградена мрежа от агенти. Те са му казвали кои са богатите хора по селата, от които могат да се вземат 20-300 хиляди лева."

Митьо се присъединява към политическата чета "Христо Ботев", където става заместник. Може би без да знае, той извършва най-големия грях в живота си. Ганев събира около 1 млн. лева за Окръжния комитет на БСП, които ги прехвърля на Областния. Предполага се, че част от тези пари отиват за финансирането на един от най-кървавите атентати в европейската история - този в църквата "Св. Неделя" (тогава "Св. Крал") в София през април 1925 г., при който загиват над 200 души и има над 500 ранени.

Последният войвода е не само разбойник, но и главорез. Той доказано отрязва главите на двама души. В първия случай това е един руски белоимигрант Андрей Бейликов, който е назначен на работа като лесничей в Хасково. Той предупреждава местни селяни, че не бива да обират общинската мера. Но те се оказват ятаци на Митьо Ганев и се оплакват на него. Тогава "войводата" и още няколко души отиват в гората и отрязват главата на руснака, побиват я на кол и я слагат край пътя с една банкнота в устата. За наказание, че си е позволил да глоби ятаците на Митьо Ганев... В другия случай убива в мандра човек, който му се е заканил. В тялото му са открити над 30 куршума, неговата глава също е отрязана.

Според легендите той е делял ограбените пари и ги е давал на бедните. Но историците са на друго мнение. Ганев е известен с това, че се е отнасял изключително добре към жените. За него има около 15 народни песни, споменават се имената на три жени, които са му били близки. Няма случай неговата банда да насилва жените, както при много други по това време.

Историците пишат, че Ганев е давал пари, но само на своите ятаци и информатори. Те са били платени и той е бил лоялен докрай към тях. Има и сведения, че той е обирал не само богати.

В един случай неговата банда заварва пътя за село Конуш и обира най-обикновени селяни, които идват на пазар в Хасково - взимат им и парите, и стоката. По това време му се изгражда образа на неуловим разбойник, въпреки че вестниците му се подиграват. Те го представят като тъп, грозен, нисък, набит. Но много хора го описват с красиво лице, почти моминско нежно. Със сигурност не е бил глупав, тъй като за всяка акция е разработвал успешен план. Наистина е бил нисък, но е притежавал и физическа сила.

Ганев умира 25-годишен, едва след като цяла войска тръгва по петите му, блокиран е огромен район край Хасково. Умира, защото отказва да избяга в чужбина, както правят много от неговите последователи - в Гърция, Югославия, после и в Съветския съюз.

Ганев е правил набези в Гърция и най-вероятно се е страхувал да не бъде арестуван и върнат у нас или линчуван от местните селяни. Тогава не е имало заграждения и лесно се е преминавало от едната страна в другата.

Последният войвода умира с пистолет "Парабелум" в ръка. Според една от версиите той първоначално се предава, но след това стреля и убива полицай. Тогава вече е прострелян и малко по-късно умира.

Уникалното му оръжие се съхранява в музея в Хасково, но не е показано сред експонатите. На самият пистолет пише, че е принадлежал на полковник Сапов, който е бил началник на Хасковския гарнизон. Как оръжието е попаднало в Митьо Ганев, остава загадка. След като взима пистолета, Митьо изписва името си на него. Върху пистолета има начертани осем резки. Предполага се, че всяка от тях е за убит човек. Става въпрос не за обикновени хора, а за такива с по-висок чин. Иначе неговите убийства са десетки.

Ганев е убит по същия безпощаден начин, по който се е разправял с враговете си. Полицията му отрязва главата, по-късно тя е зашита обратно за тялото. В рамките на няколко дни труповете на Последния войвода и неговите съмишленици са изложени пред местните хората, които се убеждават, че разбойникът най-накрая е убит.

Правят марка в негова памет

Митьо Ганев е припознат за комунистически герой след смъртта си. В негова памет е издадена пощенска марка през 1972 г. Тя е от поредицата "Бойци антифашисти", в която попадат още хора като Цвятко Радойнов, Съби Димитров.

Ганев е почитан и от анархистите в България. "За мнозина той е просто разбойник или "верен син" на БКП. За нас обаче това е човек въпреки всичките си недостатъци, чиито принципи силно се доближават до безвластническите", казват за него родните анархисти.

Слави си продаде мезонета

Слави си продаде мезонета

Жена на име Симона се сдоби със земя на шоумена Искаше му близо 4 милиона, не е ясно каква е крайната цена Слави Трифонов най-сетне продаде мезонета си на бул. "България", научи "България Днес" от негови близки. Дългият е сключил сделката с частна фирма. Преди пандемията водещият, който напоследък се изявява в политиката

Хайде на конч-е-е-е!

Хайде на конч-е-е-е!

На раменете си като на конче качи дъщеря си Крум Зарков, видяха умилените папараци на "България Днес". Младият социалист се показа като добър баща, развеждайки малката Лора из центъра на София. Известно е, че момиченцето е родено на девети май. Да е живо и здраво! Снимки: "България

Дъждът не плаши Дюлгеров

Дъждът не плаши Дюлгеров

Дъждът не плаши Георги Дюлгеров, установиха сухите папараци на "България Днес". Режисьорът спокойно си обикаля под капките из София, без да се впечатлява от лошото време. Най-вероятно Дюлгеров толкова дълбоко се е замислил за новия филм за Раковски, който снима, че не усеща че вали. Снимки: "България

Азис с 50-годишно гадже

Азис с 50-годишно гадже

Не ни е време да ходим по дискотеки, категоричен е певецът Гадже, което е на 50 г., си е хванал кралят на попфолка у нас Азис. Това призна самият той в разговор със свои фенове. Възрастта е съвсем нормална, като се има предвид, че певецът е на 44 години. Двамата не обичали да ходят по дискотеки. "Мислите ли, че сега на 44 г. и с него на 50 г

Бившата съпруга на убития Любомир Милчев: И преди нападаха Денди

Бившата съпруга на убития Любомир Милчев: И преди нападаха Денди

С него имахме много конфликти, стигало се е и до физическа саморазправа, разкрива Юлия Минева Денди е бил нападан и многократно в миналото, твърди пред "България Днес" бившата съпруга на убития писател Юлия Минева. През януари светският хроникьор бе намерен с разбита глава, настанен в болница, но въпреки усилията на лекарите почина

Пламен Димов няма време за обяд

Пламен Димов няма време за обяд

Няма време да се наяде като хората Пламен Димов, установиха ситите папараци на "България Днес". Актьорът, който се подвизава на сцената на Народния театър и придоби популярност с участието си във филма "Каръци" и сериала "Отдел издирване", се подкрепи със сандвич накрак, докато обикаляше София в компанията на своя позната

Актуално

Владо Пенев харесва бързото хранене

Владо Пенев харесва бързото хранене

Владимир Пенев харесва бързото хранене, колкото и да го отхвърлят диетолозите, видяха гладните папараците на "България Днес". Актьорът излезе и зареди торбичка с вредна храна от центъра на София. По пътя срещна приятели, с които с удоволствие размени няколко думи. Мина набързо през аптеката и с бодра крачка се прибра у дома

Ирина Флорин се запасява с вода

Ирина Флорин се запасява с вода

Ирина Флорин знае ползите от пиенето на поне два литра вода дневно, особено в топлите дни. Емблемата на българската поп музика паркира специално колата си, за да отскочи до магазина и да се запаси с две бутилки от живителната течност, видяха топпапараците на "България Днес". След това спокойно продължи по пътя си

Йомов задържан, призна, че е бил на стрелбата, баща му гръмнал мъжете

Йомов задържан, призна, че е бил на стрелбата, баща му гръмнал мъжете

Полицаи са спасили живота на едното момче Футболистът Георги Йомов е задържан. Той е признал, че е бил на мястото на стрелбата в понеделник вечерта на околовръстния път на София, въпреки че минути след полунощ отрече да е бил там пред сайта на отбора си ЦСКА-София. Стрелецът е баща му, скандалът станал около 22,20 ч

362 нови случая на COVID-19 - 5,34% от тестваните, 11 души са починали

362 нови случая на COVID-19 - 5,34% от тестваните, 11 души са починали

362, с 236 случая повече от вчера, са новите диагностицирани с COVID-19 лица у нас за изминалите 24 часа. Това са 5,34% от тестваните. Направени са общо 6777 теста, 808 от които PCR, а 5969 - антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система. 1 161 992 са общо случаите на коронавирус, потвърдени у нас от началото на пандемията

Краси Радков спечели "Като две капки вода", дарява колата на педиатрията

Краси Радков спечели "Като две капки вода", дарява колата на педиатрията

Неловко ми е, пях по-лошо от всички, каза комикът Благодари на публиката, Слави и продуцентите на формата Краси Радков е победител в юбилейния 10-и сезон на "Като две капки вода". Той спечели вота на зрителите в телевизионното шоу за имитации. На финала Краси Радков се обясни в любов на публиката, пеейки емблемата на легендарния Емил Димитров -

Не пропускай

Разпитват фолк певица и футболист след стрелбата на околовръстното, двама в болница

Разпитват фолк певица и футболист след стрелбата на околовръстното, двама в болница

Ариа и играчът на ЦСКА Георги Йомов са свидетели на екшъна Две компании се скарали, едната извадила пистолети Един от мъжете е с опасност за живота във ВМА Двама мъже са простреляни, единият е с опасност за живота, след скандал на бензиностанция на околовръсното в София. Сигналът за екшъна е подаден в 22,25 часа тази вечер

Вижте видео от лудата "синя" радост - Мъри и левскарите пеят и куфеят в съблекалнята

Вижте видео от лудата "синя" радост - Мъри и левскарите пеят и куфеят в съблекалнята

Станимир Стоилов и футболистите на "Левски" скандираха, танцуваха, пяха и куфяха заедно в съблекалнята след спечелената Купа на България. "Сините" триумфираха след 1:0 над ЦСКА във финала. Вижте уникалните кадри от "синята" радост в съблекалнята на националния стадион непосредствено след успеха, с който бе сложен край на 13-годишният период без

Фенове на ЦСКА си го изкараха на стадиона

Фенове на ЦСКА си го изкараха на стадиона

Счупени стъкла на стадион "Българска армия" след като тимът падна с 0:1 от "Левски" във финала за купата. Около 10-ина фенове си го изкараха на клубните офиси и съблекалнята на отбора.  В момента обстнановката на стадиона е спокойна, а футболистите се прибраха на Панчарево, за да си вземат

"Левски" би ЦСКА за първи трофей от 13 г. (Снимки)

"Левски" би ЦСКА за първи трофей от 13 г. (Снимки)

Купата е "синя"! 15 г. след последната купа и 13 години след последния трофей "Левски" триумфира след 1:0 над ЦСКА в празника за футбола пред пълните трибуни на националния стадион. Илиян Стефанов в 57-ата мин вкара гола на победата, с който тимът на Мъри Стоилов завоюва рекордната си 26-а купа на страната и си гарантира място в Европа

Почина големият илюзионист Астор

Почина големият илюзионист Астор

Почина известният български илюзионист Астор. "За съжаление, това не е поредната илюзия на Астор. Дъщеря му ми съобщи за кончината му. Адвокатът на семейството Ончо Паникян е съобщил новината". Това каза Игор Марковски по повод кончината на гениалния фокусник - Астор. "Сбогом, Астор", написа с тъга във фейсбук близкият му приятел Игор Марковски