Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10448459 www.bgdnes.bg

Изписват Чапа за Коледа

До тогава ще е в санаториум, синът му му носи глина и моли да твори

Георги Чапкънов-Чапа ще се прибере вкъщи за Коледа. Дотогава той ще е под медицински грижи и надзор. Санаториумът ще продължи да бъде дом за гениалния скулптор, тъй като синът му - режисьорът Тодор Чапкънов, има неотложни служебни ангажименти в чужбина.

"Налага се баща ми да остане още известно време там, където е. Няма да казвам мястото, за да не го притесняват", сподели режисьорът на хитовия сериал "Скъпи наследници".

Реклама

Престоят сред хора се отразявал много добре на гениалния ни скулптор. "Баща ми редовно се храни, готвят му разнообразни менюта и съобразени с неговото здравословно състояние. Когато е сам, яде всичко, а това не е много добре. Освен това му дават лекарства, следят му постоянно кръвното налягане и има с кой да си говори", споделя още Чапкънов.

Той уверява, че малко преди коледните празници ще вземе баща си при себе си и заедно ще ги изкарат. "Аз ще се грижа за него, тъй като вече е на възраст и не искам да го оставям повече сам", смята наследникът.

Ваятелят, пред когото е позирал дори Федерико Фелини, продължава да работи и в санаториума. Той искал от сина си да му донесе глина, моливи и платна за рисуване, за да не стои "без работа".

"Не можел да запълва времето си и поиска да му занеса нещата за рисуване. Такъв си е баща ми", смее се Тодор.

"Не мога повече нито да работя, нито да говоря, нищо. Поне оставих нещо след себе си", каза големият скулптор на последното си появяване пред обществеността - на откриването на сътворения от него бюст-паметник на американския президент Удроу Уилсън в средата на септември. Тогава 78-годишният Георги Чапкънов бе в инвалидна количка, тъй като нямаше сили да стане и бе прикрепян от приятеля си Иван Тенев.

"Не мога повече нито да работя, нито да говоря. Но ето и на днешния ден, празника на Света София, като погледнат паметника в центъра, все някой ще знае, че аз съм го направил", каза тогава Чапа. В последните 2-3 години скулпторът бе останал без работа, имаше проблеми с очите, а и семейните несгоди го преследваха. Като започна пандемията, Чапа не се ваксинира, но впоследствие направи и това.

Реклама
Реклама
Реклама