Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/10452066 www.bgdnes.bg

7-кратният носител Лео Меси: Дайте "Златна топка" на Левандовски!

Лионел Меси спечели своята седма "Златна топка"! По време на церемонията на "Франс футбол", проведена в Париж, аржентинецът призова наградата да бъде връчена и на Роберт Левандовски. Полякът тази година остана втори, на едва 33 точки зад Лео, в допитването до спортни журналисти от 170 страни. Заради пандемията от коронавирус анкетата не се състоя през миналата година, когато нападателят на "Байерн" категорично бе №1 в света.

"Казах на Роберт, че за мен е прекрасно да достигна до финала с него. Целият свят е наясно, че миналата година той трябваше да спечели наградата. Смятам, че "Франс футбол" са длъжни да ти връчат наградата. Тя е твоя, ти си я заслужи и трябва да си я вземеш вкъщи", каза Меси по време на награждаването.
"Много съм щастлив да съм тук. Радвам се, че отново се борих за този трофей. Преди две години казах, че това са последните ми години. Не знам колко още ми остава, но се надявам да е много, защото аз се наслаждавам на футбола. Искам да благодаря специално на всички мои съотборници в националния отбор в Аржентина, защото за мен спечелването на Копа Америка беше много специално. Тази година изпълних най-голямата си мечта.

Още по-специално беше, че децата ми и жена ми присъстваха на финала срещу Бразилия", разчувства се Меси.
Българската футболна легенда Христо Стоичков не забрави да поздрави бившия голмайстор на "Барселона: "Идол! Най-великият! За седми път Кавалер на "Златната топка! Браво, Лео!", коментира Камата. Кралят на футбола Пеле също се включи към поздравленията: "Това е почит към неговия несравним талант. Седем пъти - много ви благодаря!", написа Пеле в социалните мрежи.
През тази година Меси спечели Купата на Испания с "Барселона" и Копа Америка с Аржентина, където бе избран за най-добър играч и голмайстор на турнира. Вкара най-много попадения (30) и в испанското първенство. Левандовски пък наниза цели 54 гола през 2021-а, взе титлата в Бундеслигата с "Байерн" и счупи легендарен рекорд на Герд Мюлер за най-много голове през сезона в германския шампионат (41). Трети в класацията остана футболистът на "Челси" и италианския национален отбор Жоржиньо, който изпревари Карим Бензема от "Реал" (М) и съотборника си Канте. Суперзвездата Кристиано Роналдо бе класиран едва шести. Той така и не се появи на церемонията и нарече "лъжец" главния редактор на "Франс футбол" Паскал Фере.

Реклама


Полякът: Работата ми е да вкарвам

Нападателят на "Байерн" (Мюнхен) Роберт Левандовски сподели, че е доволен от постигнатото през годината. Той бе избран за победител в една от новите категории - "Най-добър нападател".
"Работата ми е да бележа голове, защото те определят резултата във футбола. Няма как да не благодаря на всичките си съотборници, тъй като без тях би било невъзможно да постигна всичко това.

Когато има хармония в отбора, на мен ми е по-лесно да вкарвам. Искам да благодаря и на семейството си за подкрепата", каза Лева. Джанлуиджи Донарума, който спечели трофея "Яшин" за най-добър вратар в света, заяви:
"Изпращам една невероятна година. "Милан" се завърна в Шампионска лига, спечелих и европейското първенство. Зарадвахме както всички италианци, така и нас самите. Чест и отговорност е да съм най-добрият вратар в света. Все още съм много млад и имам какво да уча."

Матеус бесен от анкетата

Бившият капитан на "Байерн" и Германия Лотар Матеус изрази остро възмущение от резултатите в анкетата на "Франс футбол" за "Златната топка".
"Вече не разбирам този свят. При цялото ми уважение към Меси и другите номинирани смятам, че никой не заслужаваше повече "Златната топка" от Роберт. Миналата година той нямаше равен, но награда не беше връчена. Но дори и през настоящата той е по-добър.

Подобри рекорд на Герд Мюлер, оглави класация на голмайсторите във всички турнири, участва на големи първенства на клубно и национално ниво", избухна бившият селекционер на България, който е носител на трофея от 1990 г. Един от директорите на "Байерн" - Оливер Кан, бе на същото мнение:
"Поздравявам Меси, но Левандовски заслужаваше наградата, още повече че беше избран за нападател номер 1. През годината той показваше всеки ден изключителни игри. Но и без "Златна топка" Роберт отдавна е покорил футболния "Олимп". Нямам търпение да видя какви още рекорди ще подобри с тима ни", каза Кан.
31-k2 Лотар Матеус

Путеяс №1 при жените

"Златната топка" при дамите стана притежание на Алексия Путеяс (Испания), която изпревари сънародничката си Дженифър Ермосо и Саманта Кър (Австралия). Трофеят й бе връчен лично от нападателя на "Пари Сен Жермен" Килиан Мбапе.


Путеяс се представя отлично за клубния си тим "Барселона". 27-годишната състезателка играе за каталунците от 2012 г. насам. През миналия сезон тя спечели требъл и Шампионската лига с отбора. Във визитката й влизат още три титли в испанското първенство, три Купи на страната и три Купи на Каталуния. Алексия Путеяс стана първата испанка, ликувала със "Златната топка" при жените.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама