Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10453334 www.bgdnes.bg

Баба Фатма чукна 104 г. с качамак и много работа

Рецитира стихове до празничната торта

Има 7 деца, 16 внуци, 28 правнуци и 10 праправнуци, цял живот отглежда тютюн

104-и рожден ден отпразнува една от най-възрастните българки - родопчанката баба Фатма. Столетничката посрещна с усмивка нейните дъщери Фиданка и Айше, както и снахите Златка, Роза и Роса, които се грижат с голяма любов, топлота и всеотдайност за своята майка.

Реклама

"Всяка сутрин започвам деня си с домашно приготвено ръжено кафе. Правя си сама чорбички и качамак. Много работа съм свършила през годините, на нивата с тютюна съм била от сутрин до здрач, отгледах 7 деца и доживях така до 104 години", сподели пред "България Днес" вековната жена от китното ардинско село Падина.

Дъщеря й Фиданка е назначена за личен асистент, тъй като възрастта оказва своето влияние и въпреки пъргавината и жизнеността си родената през далечната 1917 г. родопчанка има нужда от помощ във всекидневието си.

Жената е гордостта както на Падина, така и на цялата околия. А дойде ли време за избори, Фатма задължително гласува. Но не в местната изборна секция, а вкъщи, където й носят подвижна урна и бюлетината, в която да зачеркне своя избор. Докато не се появява машинното гласуване.

Още от млада баба Фатма започва да се труди на полето, където тютюнът бил основен поминък през годините. От сутрин до здрач сяла, копала, поливала и брала тютюн. Столетничката е родена в семейството на тютюнопроизводители и тъкмо това предопределило работата и живота й.

"Беше хубава България, но сега няма работа. Децата започнаха да бягат в чужбина", клати глава баба Фатма, преди да демонстрира завидната си памет и да рецитира "Молитва" на Иван Вазов и любимия си трети куплет:

"Дай на мама, дай на тате

Реклама

здраве, сила и живот;

мир, любов на всички братя

и добро на наш народ."

От близо две десетилетия столетничката е вдовица. Омъжила се 17-годишна за Мехмед Чаушев от село Падина и целия си живот прекарала там, отглеждайки тютюн. Днес голяма част от внуците, правнуците и праправнуците й живеят, учат и работят в престижни университети в САЩ, Англия, Германия и Нидерландия.

Тайната на дълголетието според столетницата се крие в ежедневния труд, здравословното хранене, чистия въздух в Родопите, любовта и уважението на хората един към друг. "Винаги съм казвала на моите деца, внуци, правнуци и праправнуци: "Обичайте се, защото това е най-големият илач за всички страдания и болки", казва баба Фатма.

Дъщерите и снахите на столетницата споделиха, че въпреки преклонната си възраст майка им е много жизнена. "Вижда и чува добре. Има ясна памет и все още помни стихотворения, които е научила наизуст по време на ученическите си години", заявиха те.

Да поздравят баба Фатма на крака дойдоха и общинският кмет Изет Шабан, председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям, зам.-кметът на общината Наско Кичуков и кметът на Падина Кямил Кичуков, поднасяйки й празнична торта и подаръци. "Пожелаваме Ви здраве, семейно благополучие и още много години да ни радвате с Вашата жизнерадост!", се казва в поздравителния адрес.

Изключително развълнувана, столетницата благодари сърдечно на ръководството на община Ардино за оказаното отношение и внимание. "Цял живот съм работила на тютюневите ниви от зори до залез. Отгледала съм седем деца. Много съм щастлива, че всички много ме обичат, уважават и се грижат всеотдайно за моя живот", заяви възрастната родопчанка.

Да е жива и здрава!

Реклама
Реклама
Реклама