Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10453345 www.bgdnes.bg

Бум в цените на пиратките

Идва краят на свободните гърмежи 

Сто бройки удариха 5 лева, бенгалският огън най-евтин - 30 стотинки, но и "Катюшата" поскъпна 

Пиратките поскъпнаха!

Най-популярната и достъпна пиротехника у нас е увеличила цената си спрямо същия период на миналата година, показа проверка на "България Днес" в търговската мрежа.

Реклама

Една кутия със 100 бройки с единичен гръм се продава от 3,50 до 5 лева, като цената й за миналогодишните празници беше в диапазона 2-2,50 лева. Още по-скъпо излиза да си вземете пиратки с три гърмежа - в този случай най-ниската цена за 100 бройки е 5 лева. За същата сума можете да си вземете и гърмяща пиротехника с 5 гърмежа, но само за 50 бройки.

Търговци у нас отчитат, че през последните години намалява търсенето на пиратки, тъй като клиентите искат все по-мощни и ярки фойерверки. Вероятно това ще е последната Нова година, която жителите на София ще посрещнат с ярко небе. Причината е, че се очаква през януари 2022 г. Столичната община да забрани свободната употреба на фойерверки.

Причината за новия режим са многобройните оплаквания на жителите на София заради пускането на пиротехнически средства в кварталите по всяко време на денонощието. Най-безопасните продукти от 1-ва категория като бенгалския огън или украси за торти няма да бъдат забранени. Глобите, които ще се налагат за нарушения, са от 500 до 2000 лв. за физически лица и от 3000 до 10 000 лв. за фирми. Фойерверки и пиратки ще може да се гърмят само след предварително разрешение от Столичната община. Контролът за спазването на реда ще се изпълнява от полицията и служители на Столичния инспекторат.

Интерес към покупка тази година представлява т.нар. картечница. Изделието представлява много свързани пиратки. Те се поставят върху твърда и равна повърхност, разстелват се като пътека, а след запалване на фитила трябва да се отдалечите на не по-малко от 5 метра. Гърмежите са цели 900, а цената на удоволствието е 25 лева.

Стабилни цени държат и римските свещи - за изстрелването на 6 цветни топчета трябва да дадете поне 4,50 лева. Изделията се закрепват вертикално към тръба, прът или друг подобен предмет, забити здраво в земята. Запалва се фитилът и се отдалечавате на разстояние 50 м. Забранено е изделията да се държат в ръка, както и употребата в закрити помещения. За римска свещ с 8 изстрела цената скача до 7,50-10 лева в зависимост от цветните ефекти. Най-скъпите римски свещи се продават за 67-79 лева, като високата им цена се обясняват с разнообразието от пиротехника, както и голямата височина, до която стигат топчетата.

Реклама

Бенгалският огън е не само безопасен, но и много евтин. Пакет с 10 бройки може да бъде закупен на цена между 30 и 75 стотинки.

Търсене има и на пиробатареи, като в тази категория сериозен интерес предизвиква "Катюша" - изстрелва последователно 50 ракетки, излитащи със силен свирещ звук и сребриста светлина, като ефектът завършва с гръм. Фонтаните и вулканите са друга светлинна атракция, като според големината им и продължителността на ефекта може да бъдат закупени както за два, така и за 26 лева.

Фойерверките са изобретени в Китай преди векове като естествено продължение на едно от четирите велики изобретения на древен Китай - барута. Днес азиатската държава е най-големият производител и износител на фойерверки в света.

Фойерверките произвеждат четири основни ефекта - шум, светлина, пушек и плаващи материали (например конфети). Те са класифицирани и според това къде изиграват своята роля - наземни или въздушни. Въздушните се изстрелват високо в небето, например с ракети.

Палете само навън

Първото важно нещо е да не използвате каквато и да било пиротехника или фойерверки в дома, а само навън. След запалването веднага трябва да се отдалечите на безопасно разстояние. Не по-малко важно условие е да закупувате такива стоки само от лицензирани производители, тъй като в противен случай рискувате не само вашето здраве, но и на хората, които обичате. Спазвайте всички инструкции за употреба, които ще намерите заедно със закупените от вас артикули. За да ги запалите, е препоръчително да използвате специални електрозапалки, като така ще се намирате на безопасно разстояние

Химични съединения определят цвета

Най-общо всички фойерверки са горящи смеси от механично смесени окислител и гориво, т.е. аналози на черен барут. Обикновените пиратки съдържат пиролузит (MnO2) и алуминиев прах, понякога и сяра. Цветните фойерверки дължат цвета си на различни метални прахове. Посипана готварска сол (NaCl) върху запалена свещ дава жълто оцветяване, медна тел или син камък (CuSo4) оцветяват пламъка в синьозелено.

Реклама
Реклама
Реклама