Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10457025 www.bgdnes.bg

Елен сваляч смени крави с кошути

Лопатарът Лъки отиде в зоопарк, за да избегне куршума 

Еленът, който живееше със стадо крави в Родопите и се мислеше за един от тях, вече е в компанията на грациозни кошути в Бургас. И доволно флиртува с тях.

Дивото животно се присъединило към стадото крави преди около три години, когато още било много малко. Предполага се, че тогава еленчето е на 4-месечна възраст. То започнало да суче от кравите и така отраства. За жалост тази есен хармонията в стадото изчезва. Големият вече лопатар става агресивен и напада домашните животни с рогата си.

Реклама

"Когато беше малък, еленът нямаше никакъв проблем. Кравите се грижеха за него, а той ги чакаше всяка сутрин да излязат на паша и цял ден обикаляха заедно. Вечер ги изпращаше, когато се прибираха в обора. Бяха много привързани, но напоследък лопатарът подивя! Започна да атакува с рогата си и сериозно да наранява домашните животни. Под ударите му попаднаха и няколко бременни крави, които абортираха", разказа пред "България Днес" кметът на Кьосево Нурхан Юмер.

Еленът, който наскоро е кръстен Лъки, е транспортиран до зоопарка в Бургас, тъй като е застрашен от отстрел заради агресивното си поведение. В новия си дом дивото животно учудващо бързо се адаптирало и заживяло с местните кошути.

"Още преди месец е пуснат от карантинното заграждение, като му е направено вътрешно и външно обезпаразитяване. Еленчето е сред стадо заедно с женски кошути. Възможно е вече да е участвало в размножителния сезон за тази година. Усетил свободата, Лъки вече флиртува. Това значи, че към края на брачния период има голяма вероятност гените от Родопите да са пристигнали в Бургас", разказват от зоопарка, където с отворени обятия приемат проблемното животно.

Очакванията са скоро рогата на Лъки да паднат и да започнат да му растат нови. През това време той ще е напълно различен от познатата си визия и трудно ще бъде разпознаван сред останалите членове на стадото.

Козел предвожда кучешка глутница

Глутница кучета, предвождани от подивял козел, нападнаха колоездач в столичния парк "Въртопо".

"Не успяха да ме нахапят, тъй като използвах колелото, за да се предпазя. Обадих се на 112 и виках за помощ", разказва атакуваният Йордан Палпурин. 20 минути по-късно се отзовава ловджия, който живее в една от постройките наблизо, и му помага.

Оказва се, че рогатото животно е известно в района, а хората го знаят като козела на Евгени. "Този козел бил избягал и кучетата по някаква причина се въртят около него и го пазят", споделя Йордан.

Реклама
Реклама
Реклама