Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10457101 www.bgdnes.bg

Легендарната изпълнителка Йорданка Христова: Здравето е задача №1 пред новия парламент

Това Народно събрание е последната ни надежда за промяна, казва писателят Владимир Зарев

"Новият парламент спешно трябва да реши проблемите със здравето! Не може повече да живеем по този начин! Здравето на хората е най-важното, а за него не се прави достатъчно. Но съм силно скептична, че това ще стане. Политиците си играят игри и малко ги интересува положението на хората!" Това заяви пред "България Днес" естрадната певица Йорданка Христова.

Реклама

Легендарната изпълнителка е силно скептична, че нещо ще се промени със свикването на новото Народно събрание, което е насрочено за утре. Единственото, което Йорданка иска, е тези, които водят държавата напред, наистина да мислят за България, а не за собствените си или партийните интереси.

Подобно е мнението и на други интелектуалци и известни българи, с които "България Днес" разговаря по повод откриването на парламента.

"Вие, народни представители от 48-ото народно събрание, сте последната ни надежда за промяна." Това каза пред "България Днес" писателят Владимир Зарев, който само преди дни стана академик, избран от събранието на академиците у нас.

"Ден преди да започнат работа новите депутати, ми се иска да започнат да измъкват държавата ни, която се е надвесила над една пропаст и живее в неизвестността. Тази пропаст е пандемията, в която просто затънахме като в блато. Освен всичко трябва да се помисли за бедността на хората, непрекъснатото увеличаване на цените, това са тривиални неща, които казвам, но те са верни и очакванията на хората за промяна към по-добро са големи", каза още писателят. "Дано да проявят разум политиците, защото българската култура от 30 години е захвърлена в задния двор на общественото внимание, а политиците с култура не желаят, не искат да се занимават. За тях това е нещо ужасно маловажно, а всъщност точно духовността ще ни спаси", категоричен е авторът на романа "Разруха". 74-годишният писател смята, че именно хората на духа са ни спасили в тези 500 ужасяващи години на робство. "И ако има някаква сила, която все още прави това съединение, както пише на сградата на Народното събрание, това единение, което ще ни извади от нищетата, то това е духовността", категоричен е Зарев.

На обратното мнение е колегата му - писателят Боян Биолчев. Бившият ректор на СУ не очаква нищо ново да се случи в политиката след 30 години надежди. "Ако трябва да изброя накуп всичко, което съм искал да се случи, а то не се е случило в политически план, то няма да ми остане време за нищо. И затова вече съм внимателен в тази посока", каза авторът на книгата "Преселението" на издателство "Труд".

Реклама

По същия начин мисли и българският режисьор, сценарист, писател и общественик Анжел Вагенщайн.

"Нищо не очаквам тези хора да направят. На моите 99 години нито аз за тях нещо мога да направя, нито те за мен могат. Искам само да дам един съвет на всички, които искат да влизат в политиката: "Да милеят за България, да живее България. Направете така, че да мислите за хората, не за себе си", каза още депутатът от бившата комунистическа партия във Великото народно събрание. "Оттеглих се от политиката и не съжалявам. Преди 30 и повече години имаше повече надежда, отколкото сега. Всички бяхме по-единни, отколкото сега. Всички смятахме, че голямата промяна ще доведе до голяма и съществена разлика в състоянието, разлика в положителен смисъл. Сега мога да кажа, че се оказахме наивници. Вие знаете по-добре от мен какво се случи в България и какво очаквахме да се случи", разсъждава Вагенщайн. Именно в неговия дом бе взето решението за провеждането на историческия първи многолюден митинг, допуснат от тогавашните власти на 18 ноември 1989 г. "Не ми се иска да си спомням за това време, да живеем в настоящото с вяра в бъдещето", сподели още режисьорът.

Разделен с наивните си разсъждения за политическа промяна е и Васко Кръпката. Човекът, който изпя "Комунизмът си отива", е убеден, че пътят към промяната все ще съществува. "Продължавам да вярвам, че светът се крепи на едно качествено малцинство.

Все се надявам да го видя в политиците у нас, но, уви... Все си мечтая за една България, която да се управлява от достойни хора, една България, която да не се управлява от ченгета, комунисти и чалгари, но явно пътят е дълъг, защото съм живял във времето на кой ли не, а промяната е като подмяната все още. Затова и сега нямам никакви очаквания. Виждам резултата от новото управление и той никак не е розов. Видях и негативната кампания, която се изнесе във всички посоки, и това също ме отврати. Не очаквам никакви положителни резултати. Просто перченето продължава", смята култовият изпълнител.

Топилюзионистът с "Оскар" в своята сфера Астор обаче е на друго мнение. "Най-вече очаквам някаква истинска реална оценка на обществената ситуацията и политическата нестабилност в страната. Много повече разбиране за истинска промяна и да няма отново пак тази 30-годишна подмяна. Отново искам страната ни да стане номер едно, каквато е била в изкуството, износа на стоки и услуги. Българите са талантлив народ, взимаме всички първи награди, а изкуството нещо е забравено, защо?", пита Астор, който все пак с интерес ще следи случващото се в Народното събрание.

"Да си вършат работата и да спрат с почесванията на егото. Всички да влязат в обувките си и да работят за нас, простосмъртните. Това искам и на това се надявам." Това са очакванията на актрисата Анета Сотирова. Тя продължава да вярва на младите хора в политика, които според нея са единствените, които могат да променят ситуацията в страната. "Те са различни от нашето време, което бе поколение на хора с идеали, с инфантилизъм, със страхове, а и строят ни беше такъв, средата ни. Не можахме кой знае колко да направим за тази страна.

Но сега вярвам, че тези компетентни, образовани същества са бъдещето. Е, винаги е добре да има съветници по-възрастни, които да стоят зад тях, но само когато им се поиска акъл, а не те да дърпат конците. Може би тогава ще се оправим", смята 73-годишната актриса.

Реклама
Реклама
Реклама