Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10458687 www.bgdnes.bg

Починалото от менингит 5-годишно дете е било връщано от болници

5-годишното дете, което почина от менингит, е било връщано от едно в друго лечебно заведение. Това разказаха родители и директорката на 37-а детска градина "Вълшебство" в столичния квартал Павлово Гергана Петрова пред Нова тв. Градината бе затворена в сряда заради огнище на менингит.

Детето е получило първите си симптоми в четвъртък преди обяд. То повърнало, но детето нямало температура. След това започнало бързо да я качва, дали му лекарство, а в това време таткото отишъл да го вземе. Това разказа директорката на градината Гергана Петрова. По информация от родители детето е било връщано от едно в друго лечебно заведение, потвърди тя.

Реклама

Има починало дете на 5 г. от менингит миналия петък. То е починало в лечебно заведение, потвърди проф. Тодор Кантарджиев. 

Веднага се взимат мерки и децата от групата и съседната група - около 30 деца и 8 души персонал веднага се тестват за бактериално носителство в носоглътката. 11 се оказва, че имат микроба, носител на менингита, както и 2-ма от персонала. Те вземат антибиотик и това 100% ги гарантира, обясни Кантарджиев.

Вчера столично РЗИ и градината организираха да се вземат проби на повече от 250 деца, утре ще бъдат готови, защото трябват 48 часа.

Преди ваксините такива случаи често имаше и затова опитът е много голям. Когато се появи инфекция - всички взимат антибиотик и това е гаранция, че няма да се разболеят, обясни проф. Кантарджиев.

Това заболяване се проявява много рядко, то се развива в рамките на часове, затова трябва да се търси веднага лекарска помощ, допълни той.

В градината има 307 деца в 11 групи.

Песимистичните прогнози са, че направо влизаме в пета вълна на коронавируса с новия щам Омикрон. Той препоръча ваксиниране на всички деца над 12 г.

Да няма големи събирания, препоръча още проф. Кантарджиев.

Реклама
Реклама
Реклама