Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/10460081 www.bgdnes.bg

По Марица дава морунаж и скобар

Морунажи и скобари са най-често улавяните риби по река Марица, установи проверка на "България Днес" край Свиленград. По това време от годината по-топлолюбивите риби вече губят позиции. За сметка на това има какво да се закачи на въдиците на мераклиите да наскубят прясна риба в дните преди Никулден.

По цялото протежение на реката активност има, дори и в по-студените ноемврийски дни. В участъка от град Септември до Пазарджик може да се хванат кефали на плувка. Изискват се захранване на бял червей чрез прашка, пълна тишина и търпение. До скоро се хващаха и мрени, но те вече се подготвят за зимна летаргия.

Реклама

Край Пловдив, както и в самия град мамят скобар на троха. На спининг пък все още може да налети някоя гладна щука. В района на Димитровград се увеличават шансовете за успешен риболов на "шарена" риба.

Най-добри са резултатите в най-долното течение от българската територия. Свиленградските рибари се хвалят с богат улов от едри скобари в района на Стария мост, който е популярен архитектурен паметник. Тези риби зимно време се групират на големи пасажи. Просто трябва да бъдат открити в кой участък точно са се струпали. Предпочитат недълбоки вирове и дори бързеи, където дъното не е тинесто, а чакълесто.

В по-бавна вода кълват морунажите. Най-добрата примамка за тях са торните, както и белите червеи. Те се примамват доста от захранката, затова и риболовът с фидер въдица е най-ефикасен.

Районът е известен и със своите шарани, но техните изяви стават все по-редки. Все пак не е изключено да има удар на някое закъсняло никулденско шаранче. Освен живата стръв на куката може да добавите и едно зрънце сладка царевица от консерва. Тези риби не се търсят навътре в силното течение, а край потопените дървесни клони в близост до брега.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама