Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10465078 www.bgdnes.bg

Никулден иде с шаран!

Как да си хванем сами

Пресен свински дроб е тайната примамка за рибата през зимата

Този понеделник честваме Никулден, когато освен имениците черпят още рибарите и банкерите. Традицията повелява на големия християнски празник на трапезата да присъства риба, най-често шаран. Тази година цената му в магазините е доста завишена, затова и мнозина предпочитат сами да си уловят рибата за трапезата. Възможна мисия ли е това, след като само преди дни падна и първият по-сериозен сняг за тази зима?

През тази събота и неделя максималните температури в цялата страна ще са около и малко над нулата. Шаранът от своя страна е топлолюбива риба и се предполага, че вече се е притаил в своите зимни местообитания и не се храни. Това не е точно така. Макар навън да е студено, водата все още не е чак толкова изстинала, особено в придънните слоеве на язовирите.

Реклама

Рибите обикновено се струпват на по-големи пасажи в дънни ями. Ограничават движенията си до минимум, изключително мудни са, но ако забележат нещо вкусно за ядене покрай себе си, не биха отказали да похапнат. На по-обширните и дълбоки водоеми из страната риболовът по това време от годината се извършва само с дънни въдици. Добре е предварително да сме открили рибите чрез сонар или поне да знаем релефа на дъното и евентуалните местообитания, където може да се спотайват те.

Както и хората, така и шараните през декември обичат мръвка. Затова и добрата стръв е торен червей или грозд от бели червеи. При още по-капризни риби вариант е и едър хирономус - ларва на комар. Някои майстори вземат пресен свински черен дроб, нарязват го на тънки лентички и го закачат на куката. Издават, че това е примамка номер 1 за шарана през зимните месеци. При роболов на фидер се ползва тъмна на цвят захранка и не много богата на протеини, защото рибите се засищат бързо.

В реките ситуацията е малко по-различна. Речните шарани са малко по-активни, особено що се отнася до реките в Южна България, където и климатът е по-мек. Избират се бавни и дълбоки вирове. Най-добре е да се потърсят участъци със залети от водата клони и храсталаци. По долното течение на река Марица и сега залагат за шарани на плувка, а за стръв използват топченце от омесен хляб.

Най-голям шанс за пресен улов на никулденско шаранче имаме по арендованите водоеми, които са изкуствено зарибени. Там биологичният часовник на рибите е малко по-различен и те все още може да са активни. Важно условие е да не прекалявате със захранването. Замятайте стръвта на самото дъно. Наслука и честит празник на всички риболовци!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама