Учителя: Не късайте цвете за удоволствие, а за лек

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Дънов обичал да пее заедно с учениците си

Дънов обичал да пее заедно с учениците си

157 години от рождението на Петър Дънов

Говорете и пейте на тялото си, за да сте здрави

Петър Дънов е духовният учител на българите. Известен е и по света, като има своите последователи 77 години след смъртта си. Родил се е на 11 юли, 1864 г. в с. Хатърджа, днес Николаевка. От малък учи цигулка и композира над 160 музикални творби, пропити с особен мистицизъм. От 1883 г Петър Дънов учи в новооткрития в Свищов богословски отдел към Американското методистко училище. През лятото на 1888 г. заминава за Америка, където следва в семинарията Дрю, Медисън, а по-късно продължава и в Теологическия факултет на Бостънския университет. Когато се връща у нас през 1897 г. в с. Тетово, Русенско, с него се случва чудо. В малка странноприемница, където е отседнал с баща си, Петър Дънов е озарен неочаквано от мека бяла светлина. В този момент свещеник Константин Дъновски - бащата на Петър, вижда фигурата на Христос, застанала до сина му, и чува глас: "Ще го направя канара моя непоколебима, върху която ще иззидам царството си". От този момент нататък Дънов започва да предсказва различни събития, спира да се храни с месо и е в непрекъсната връзка с Божествената реалност, а тялом живее в условията на материалния свят. Стотици са формулите и молитвите, които оставя за бъдещите поколения. С част от тях продължаваме да ви запознаваме.

Здраве за органите

- Главата на човека е радио с хиляди приемници, които приемат радиовълни от всички светове. Космите на главата са антени, които приемат Божията мисъл от пространството от всички светове. Затова не бива да стоите с мръсни глави, не ги запушвайте. Космите трябва да тънки, меки, фини като коприна.

- Езикът не трябва да побелява. Побелява ли, ти остаряваш, храносмилането не е правилно.

- Доброто или лошото състояние на черния дроб се отразява върху чувствата, също чувствата се отразяват върху здравословното състояние на черния дроб. Ако той не работи добре, човек е нервен, лесно се гневи. Слагайте по малко лимон в устата си, сутрин и вечер, така ще му помогнете да работи.

- Като четете много, осакатявате очите си, а като се тревожите за щяло и нещяло, още повече ги разваляте. От много удоволствие може да се оглупее, но не и да станете по-умни. Езикът като не млъква, гърлото се разваля. Едно упражнение за очите: погледнете веднъж нагоре и няма да мигате, ще броите до пет, очите в хоризонтално положение - то е основното положение. Пак очите нагоре, ще броите до пет. После очите надолу - под хоризонта, няма да мигате, пак до пет. Всичко три пъти нагоре и три пъти надолу. После три пъти наляво, броите до пет, три пъти надясно. Бавно го правете.

- За да се развие ларинксът, човек трябва да знае как да изпраща кръв на този мускул от музикалния център, който е отстрани на веждите, кръвта трябва да слезе в ларинкса.

- Неврастенията се дължи на разстройство на черния дроб. Нисшите чувства влияят на черния дроб, както термитите, които изяждат всичко. Да вярваш в Бога, това значи да имаш добре организиран черен дроб, добре организиран ум, сърце и душа. Вярата е сила, потребна за организиране на черния дроб.

За кармата

- Сега вие сте между рая и ада. Кармата, това са наследствените черти на онзи живот, който някога човек е живял в света на греха. Всички мисли, грешки, стари навици са внесени в тялото, което трябва да се преработи, колкото и мъчно да става това.

- Всяко отлагане да сторите нещо хубаво носи в себе си лоши последствия. От отлагането на ред идеи и неща се образува вашата карма.

- Ако някой ти дава нещо даром, но ти си недоволен и отказваш да го приемеш, между вас се създава карма. Недоволството създава карма. Тялото на човека остарява, но душата му никога, тя е от друга еволюция. При всяка лъжа се намалява силата на ума. Като говориш истината, придобиваш сила и тежест.

- За самоубийството ще кажа: "Не излизай от затвора (тялото си) доброволно, докато не му дойде времето". Защото, ако излезете, десет пъти по-лошо за вас ще бъде. Докато не ви пуснат, стойте в "затвора" да учите урока си.

- Желанието на някого да се самоубие се дължи на чужди влияния. Всички вие страдате не толкова от ваши погрешки, но от погрешките на хиляди поколения ваши роднини, живели преди вас - вие постоянно изплащате чужди дългове - добри или лоши.

За лечебната сила на цветята

- Цветята могат да лекуват, като лечебността им не е еднаква всякога - зависи от времето, от месеца, от деня и часа, в които се берат.

- Има изключителни случаи, когато цветята могат да се късат. Хората могат да ги късат само ако се лекуват с тях. Престъпление е за удоволствие да се късат. Ако си болен и откъснеш някое уханно цвете, вдъхнеш от него и ти мине, тогава и то се радва, че е откъснато и е могло да помогне.

- Ако е слаба вярата ти, отглеждай едно синьо цвете, без значение какво е точно. Поливайте цветята, грижете се за тях и здравето ви ще е винаги добро.

- Ако имате заболяване на ставите - занимавайте се с отглеждане на плодни дръвчета или отглеждайте лалета. Може и здравец. Дърветата и цветята са проводници на един висш свят, затова при мрачни състояния те могат да ви помогнат.

- Върху умрял човек никакви цветя няма да слагате.

За страданието

- Страданията идват от петте ви сетива. Желая ви да станете господари на сетивата си. Когато човек почувства какво нещо е великото страдание, той никога няма да има желание да убива някого или да причини страдание на когото и да е. Няма по-страшно от това, да спънеш един човек в неговото развитие.

- Мъчнотиите се раждат в процеса на чистенето на съзнанието, а то се чисти именно със страдания. От чисти мисли животът може да се подобри, да се избегне страданието.

За думите

- Всяка дума е бутон в съзнанието - стига да знаете как да го натиснете, ще имате какво да искате и колкото искате. Човек няма право да говори каквото и да е, понеже, като изкаже една дума, създава вече нещо. И да ви хвалят, и да ви укоряват - все едно, не бива настроението да се изменя.

- Ако кажеш на човек лоша дума, четири поколения ще плащаш за нея. Ако добрите думи не траеха векове и хилядолетия, вие никога не бихте излезли от мочурлуците на този свят. Добре че, като сте казали сто лоши думи, казали сте и една добра, за да се балансират.

- Когато срещнете човек, кажете му добра дума, дори мислено. Може да не му помогнете за момента, но вие ще помогнете на божествения план.

- Говорете на тялото си. Боли ви крак, говорете му, ден, два и болката ще мине, пейте му. Думите имат сила. Всяка умна мисъл е форма на едно чувстване. А чувствата променят физическия свят, органите ни.

За болестите

- Причината за известно заболяване е много проста: турена е преграда пред някой божествен закон. За да се излекува човек, трябва да се премахне преградата, а щом тя се махне, енергиите, които са свързани с този закон, моментално ще почнат да действат.

- Когато ви атакуват болестите, трябва да се измените, да имате един смирен дух. Ако ви боли сърцето, причината е главата и обратното.

- Всички болести се дължат на неправилно хранене. Ревматизмът се явява вследствие събирането на нечистотии, на утайки по ставите. Бързо ядете, не дъвчете храната, безпокоите се като се храните, за какво ли не мислите, неправилно комбинирате храната.

- Причината за много болести на петата раса се дължи на алчността и сребролюбието. Човек се трупа с толкова много излишни неща и не мисли, че този огромен товар ще го съсипе.

- Имате хрема, боли ви гърло - попейте си. Хремата е процес на чистене. С нищо не си мажете носа. Природата ги дава като полза.

Молитва на детето за здраве и успех

Подкрепяй ме, о Боже, Татко Благи, все неволи да търпя и над съблазните всечасни да се съвзема с чистота. И хлебеца ми благославяй, и въздуха, и чистата вода и сън ми дай детски, чист и сладък, да бъда силен и крепък в труда. В сърце ми младо, Творче Благи, изливай щедро Твоята Любов, на вси страдащи да помагам и да възпявам Пътя Ти нов. Ти, Който можеш всичко и грижиш се безспир за мъничките птички и за целия земен мир, о, Боже, бди над мен от Своя слънчев свод, прати благословение над моя млад живот, да раста под Твоята благодат, под Твоята светла шир, да се събуждам с радост и да заспивам в мир. Господи, просвети ума ми. Дай ми светлина и знание да разбирам Волята Ти и да я изпълнявам. Помогни ми днес да бъде съзнанието ми будно. Пази ни, Господи, със своята Си сила през всичките дни на нашия живот. Амин.

Слави си продаде мезонета

Слави си продаде мезонета

Жена на име Симона се сдоби със земя на шоумена Искаше му близо 4 милиона, не е ясно каква е крайната цена Слави Трифонов най-сетне продаде мезонета си на бул. "България", научи "България Днес" от негови близки. Дългият е сключил сделката с частна фирма. Преди пандемията водещият, който напоследък се изявява в политиката

Хайде на конч-е-е-е!

Хайде на конч-е-е-е!

На раменете си като на конче качи дъщеря си Крум Зарков, видяха умилените папараци на "България Днес". Младият социалист се показа като добър баща, развеждайки малката Лора из центъра на София. Известно е, че момиченцето е родено на девети май. Да е живо и здраво! Снимки: "България

Дъждът не плаши Дюлгеров

Дъждът не плаши Дюлгеров

Дъждът не плаши Георги Дюлгеров, установиха сухите папараци на "България Днес". Режисьорът спокойно си обикаля под капките из София, без да се впечатлява от лошото време. Най-вероятно Дюлгеров толкова дълбоко се е замислил за новия филм за Раковски, който снима, че не усеща че вали. Снимки: "България

Азис с 50-годишно гадже

Азис с 50-годишно гадже

Не ни е време да ходим по дискотеки, категоричен е певецът Гадже, което е на 50 г., си е хванал кралят на попфолка у нас Азис. Това призна самият той в разговор със свои фенове. Възрастта е съвсем нормална, като се има предвид, че певецът е на 44 години. Двамата не обичали да ходят по дискотеки. "Мислите ли, че сега на 44 г. и с него на 50 г

Бившата съпруга на убития Любомир Милчев: И преди нападаха Денди

Бившата съпруга на убития Любомир Милчев: И преди нападаха Денди

С него имахме много конфликти, стигало се е и до физическа саморазправа, разкрива Юлия Минева Денди е бил нападан и многократно в миналото, твърди пред "България Днес" бившата съпруга на убития писател Юлия Минева. През януари светският хроникьор бе намерен с разбита глава, настанен в болница, но въпреки усилията на лекарите почина

Пламен Димов няма време за обяд

Пламен Димов няма време за обяд

Няма време да се наяде като хората Пламен Димов, установиха ситите папараци на "България Днес". Актьорът, който се подвизава на сцената на Народния театър и придоби популярност с участието си във филма "Каръци" и сериала "Отдел издирване", се подкрепи със сандвич накрак, докато обикаляше София в компанията на своя позната

Актуално

Владо Пенев харесва бързото хранене

Владо Пенев харесва бързото хранене

Владимир Пенев харесва бързото хранене, колкото и да го отхвърлят диетолозите, видяха гладните папараците на "България Днес". Актьорът излезе и зареди торбичка с вредна храна от центъра на София. По пътя срещна приятели, с които с удоволствие размени няколко думи. Мина набързо през аптеката и с бодра крачка се прибра у дома

Ирина Флорин се запасява с вода

Ирина Флорин се запасява с вода

Ирина Флорин знае ползите от пиенето на поне два литра вода дневно, особено в топлите дни. Емблемата на българската поп музика паркира специално колата си, за да отскочи до магазина и да се запаси с две бутилки от живителната течност, видяха топпапараците на "България Днес". След това спокойно продължи по пътя си

Йомов задържан, призна, че е бил на стрелбата, баща му гръмнал мъжете

Йомов задържан, призна, че е бил на стрелбата, баща му гръмнал мъжете

Полицаи са спасили живота на едното момче Футболистът Георги Йомов е задържан. Той е признал, че е бил на мястото на стрелбата в понеделник вечерта на околовръстния път на София, въпреки че минути след полунощ отрече да е бил там пред сайта на отбора си ЦСКА-София. Стрелецът е баща му, скандалът станал около 22,20 ч

362 нови случая на COVID-19 - 5,34% от тестваните, 11 души са починали

362 нови случая на COVID-19 - 5,34% от тестваните, 11 души са починали

362, с 236 случая повече от вчера, са новите диагностицирани с COVID-19 лица у нас за изминалите 24 часа. Това са 5,34% от тестваните. Направени са общо 6777 теста, 808 от които PCR, а 5969 - антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система. 1 161 992 са общо случаите на коронавирус, потвърдени у нас от началото на пандемията

Краси Радков спечели "Като две капки вода", дарява колата на педиатрията

Краси Радков спечели "Като две капки вода", дарява колата на педиатрията

Неловко ми е, пях по-лошо от всички, каза комикът Благодари на публиката, Слави и продуцентите на формата Краси Радков е победител в юбилейния 10-и сезон на "Като две капки вода". Той спечели вота на зрителите в телевизионното шоу за имитации. На финала Краси Радков се обясни в любов на публиката, пеейки емблемата на легендарния Емил Димитров -

Не пропускай

Разпитват фолк певица и футболист след стрелбата на околовръстното, двама в болница

Разпитват фолк певица и футболист след стрелбата на околовръстното, двама в болница

Ариа и играчът на ЦСКА Георги Йомов са свидетели на екшъна Две компании се скарали, едната извадила пистолети Един от мъжете е с опасност за живота във ВМА Двама мъже са простреляни, единият е с опасност за живота, след скандал на бензиностанция на околовръсното в София. Сигналът за екшъна е подаден в 22,25 часа тази вечер

Вижте видео от лудата "синя" радост - Мъри и левскарите пеят и куфеят в съблекалнята

Вижте видео от лудата "синя" радост - Мъри и левскарите пеят и куфеят в съблекалнята

Станимир Стоилов и футболистите на "Левски" скандираха, танцуваха, пяха и куфяха заедно в съблекалнята след спечелената Купа на България. "Сините" триумфираха след 1:0 над ЦСКА във финала. Вижте уникалните кадри от "синята" радост в съблекалнята на националния стадион непосредствено след успеха, с който бе сложен край на 13-годишният период без

Фенове на ЦСКА си го изкараха на стадиона

Фенове на ЦСКА си го изкараха на стадиона

Счупени стъкла на стадион "Българска армия" след като тимът падна с 0:1 от "Левски" във финала за купата. Около 10-ина фенове си го изкараха на клубните офиси и съблекалнята на отбора.  В момента обстнановката на стадиона е спокойна, а футболистите се прибраха на Панчарево, за да си вземат

"Левски" би ЦСКА за първи трофей от 13 г. (Снимки)

"Левски" би ЦСКА за първи трофей от 13 г. (Снимки)

Купата е "синя"! 15 г. след последната купа и 13 години след последния трофей "Левски" триумфира след 1:0 над ЦСКА в празника за футбола пред пълните трибуни на националния стадион. Илиян Стефанов в 57-ата мин вкара гола на победата, с който тимът на Мъри Стоилов завоюва рекордната си 26-а купа на страната и си гарантира място в Европа

Почина големият илюзионист Астор

Почина големият илюзионист Астор

Почина известният български илюзионист Астор. "За съжаление, това не е поредната илюзия на Астор. Дъщеря му ми съобщи за кончината му. Адвокатът на семейството Ончо Паникян е съобщил новината". Това каза Игор Марковски по повод кончината на гениалния фокусник - Астор. "Сбогом, Астор", написа с тъга във фейсбук близкият му приятел Игор Марковски