Негово величество цар Симеон II: Помня последната разходка с баща ми цар Борис III

Приятел
Автор: БД Онлайн

Снимка: Давид Нивиер

Снимка: Давид Нивиер

Планинар съм, това за мен е незаменимо удоволствие

Шокиран съм колко малко българи се ваксинират

Бях ловджия, сега ми е жал да уловя и една риба

Най обичам боб чорба и кисело мляко

Българският цар Симеон II има една мечта, за която продължава да работи. Да види как България се превръща в страна, която цени, обича и използва пълноценно своята прекрасна природа. Държава, която знае как да покаже на света величието на своята богата история. Опитът на Н.В. Симеон II е безценен, той е бил и специален посланик на Световната организация по туризъм, базирана в Мадрид. Съгласява се да даде това изключително откровено интервю специално за "България Днес" и най-авторитетния туристически гид в страната Destinations - ultimate guide for your holiday. Списанието е на български и английски, разпространява се безплатно на ключови обекти, свързани с туризма, в нашата страна, както и в много европейски столици. Изданието ще бъде представено на световното изложение в Дубай ЕКСПО 2020, в Доха, град домакин на световното по футбол в Катар 2022. В разговора българският цар споделя не само своите идеи за бъдещето, но и съкровени лични спомени.

Кристиан ИВАНОВ

- Ваше Височество, един въпрос, който може да ви изненада. Не е тайна, че сте прекарали голяма част от живота си на път, но знаете ли броя на държавите, които сте посетили?

- През живота си съм пътувал наистина много. Държавите, които съм посещавал, са приблизително около 80.

- За целия свят последните две години бяха белязани от пандемия и безпрецедентни мерки, ограничаващи свободното движение на хората. Това удари силно и туристическия бизнес. Доколко успешно се справи България като държава с тази много сложна ситуация?

- Бих казал, че в тази криза с вируса България се справи относително добре като мерки и система, ужасяващо обаче ниско е нивото на ваксинираните хора! Странно е, че в XXI век, когато науката е толкова напреднала, отпорът у нас е толкова голям. Дали на базата на суеверия и предубеждения? Сравнено с другите европейски страни, процентът е шокиращо нисък. Хората трябва да са убедени, че едно правилно справяне с пандемията ще е полезно за всички. Ще се улесни животът като цяло, пътуването.

- Както всяка една криза, така и пандемията от коронавирус създаде и възможности. Трудностите, свързани с пътуванията в чужбина, станаха причина много повече България да почиват в родината и дори да я преоткрият. Кои са вашите любими места в нашата страна?

- Много хора действително решиха, и това не е само в България, да почиват и пътуват в собствените си държави. И това не е лошо. Така те опознаха по-добре страните си и помагат на местната икономика. Аз самият съм по-скоро планинар и макар че имаме чудесно морско крайбрежие, за мен разходката в планината си остава незаменимо удоволствие.

- Известно е, че вашият баща цар Борис III е обичал много българските планини. Какви са вашите спомени от разходките в гората заедно с него?

- Спомените ми от онова време са и малко, и много. Баща ми почина, когато бях на 6 г., но си спомням за излетите ни в Искърското дефиле, многобройните маршрути в Рила, както и последното ни изкачване, заедно и със сестра ми, на връх Мургаш – Стара планина, през далечната 1943 година.

- Цар Борис III има и богата колекция от ловни трофеи. Вие практикувате ли ловен туризъм, или предпочитате тишината и усамотението, които дава планината?

- Бил съм ловджия, но от 1983-а вече не ловувам. Това, което ми липсва наистина, са местностите, природата и приятелите. Сега вече съм неспособен да уловя и една риба – с годините съм станал явно по-жалостив. Тук държа да подчертая, че мнозинството от ловците истински обичат природата, грижат се за нея, пазят я. Тъжно ми е, че днес често са обект на нападки и несправедливи обвинения.

- Мнозина български класици от Иван Вазов през Йордан Йовков и Алеко Константинов ни оставят в творбите си незабравими картини от българската природа. Имате ли любимо литературно произведение или откъс, свързан с красотата на родината?

- Аз съм човек, който чете много и разнообразни книги, макар че предимно се придържам към исторически, теологични и биографични. И по тази причина е трудно да кажа за някой нарочно любим пасаж, свързан с природата. Но при все това от българските автори особено харесвам Алеко Константинов.

- Паркът на двореца "Врана", който е отворен за посетители в почивните дни събота и неделя, бързо се превърна в предпочитано място за софиянци и гостите на столицата. Кое е вашето любимо място в парка, който е създаден от дядо ви цар Фердинанд?

- Една от големите поляни в парка. Но и тук е трудно да избера – паркът на "Врана" е толкова красив и разнообразен! Дори и днес, повече от 100 години след като дядо ми – цар Фердинанд, го създаде, разположението на масивите е все още същото.

- Имате многобройни контакти и приятели в цял свят. Когато ваши близки посещават нашата страна, какви съвети най-често им давате?

- По принцип избягвам да съветвам. И ако казвам нещо, то би било да не бъдат предубедени, сами да си направят оценките, но особено внимание да обърнат на нашата красива природа, която, уви, ние тук приемаме за даденост и не ценим достатъчно.

- Ние, българите, заслужено се гордеем с националната си кухня, която е оценена и от много чужденци, имали щастието да я опитат. Кое е вашето любимо българско ястие?

- Кухнята ни е толкова разнообразна, че е трудно да избера само едно конкретно любимо ястие. Но от времето, когато бях в изгнание, нещо, което ме връщаше винаги към България, бе нашата си боб чорба. Тя и българското кисело мляко, което е и така известно, са, да кажем, любимите ми храни.

- Сякаш всички в България са единодушни, че туризмът трябва да бъде национален приоритет и основа на един дългосрочен план за развитие и просперитет. Но какво трябва да се направи, за да може нашата страна да се възползва по най-добрия начин от прекрасните природни дадености, с които разполагаме?

- Трябва адекватно и целенасочено рекламиране на видовете туризъм тук. И да се взима опитът от страни с успехи в тази сфера като Австрия, Испания, Италия, Швейцария например.

- Има ли нещо, за което съжалявате, че не успяхте да свършите в областта на туризма за времето, в което бяхте министър-председател на страната?

- За 4 години постигнахме немалко, но винаги има какво още да се доразвие. Ето пример са табелките, които ние започнахме – изписване на латиница имена на обекти, местности, информация в музеи. Днес, години по-късно, този процес, уви, сякаш е спрял. На много места няма латински надписи или обяснение поне на английски език! Как очакваме чужденците да ни посещават тук, ако няма да могат да разберат нищо? Или инфраструктурата – тя е реклама или антиреклама за една държава. А нашата, бих казал, не е особено на ниво. Нито пътища, нито елементарни други битовизми.

- В кои сфери на туризма страната ни има най-голям неразкрит потенциал?

- Културния туризъм. Ски и морски туризъм имаме развити. Но културният, а и балнеолечебният туризъм, които са с огромен потенциал, са или слабо развити, или слабо рекламирани!

- Винаги сте казвали, че важно да се гледа напред в бъдещето и да се мисли в по-голяма перспектива. Как виждате развитието на туризма в България в следващите 10 или 20 години?

- Това бъдеще зависи много от индивидуалните усилия на всеки – на отделния ресторант, хотел, курорт, отговорна институция, така щото да полагаме общи усилия и без хитрини на дребно. Трябва да се постараем. Има немалко примери за страни, които се провалиха в туризма точно заради недобри практики и некоректно отношение спрямо туристите. Правилното съотношение на цена спрямо продукт, доброто отношение към госта, качествената услуга – това са начините. И нека не забравяме, че 1 негативна оценка е много по-силна от 100 положителни. Като цяло забелязвам и дефицит на усмивки.

- Оставате ли и днес оптимист за България въпреки трудностите, пред които сме изправени?

- Човек трябва да е реалист. И България има не по-малки възможности да успее. Особено сега, като държава член на ЕС!

"Лудогорец" вади пачки за ново крило

"Лудогорец" вади пачки за ново крило

Джонатан аут за 8 месеца, Анте поиска негов заместник "Лудогорец" ще развърже кесията и ще търси поредно ново попълнение до края на трансферния прозорец. Причина за това е ужасната контузия на един от основните футболисти Рик Джонатан. Бразилското крило на "орлите" скъса кръстна връзка на дясното коляно по време на тренировка

Севда скри истинското бебе

Севда скри истинското бебе

Не показва негови снимки, търси му ново креватче Майката на едно от разменените бебета в АГ "Шейново" Севда скри истинското си дете от хорските погледи. След като размяната на сменените деца се осъществи преди седмица в адвокатска кантора и всяка майка получи родното си дете, Севда от столичния квартал "Орландовци" премахна голяма част от старите

Пънкарка е втора на "Мисис Баба 2023"

Пънкарка е втора на "Мисис Баба 2023"

С шарена коса на 78 години обра точките  Конкурси три в едно - "Мисис Баба", "Мисис Вселена" и "Мисис Баба Вселена", събраха над 200 дами от цял свят  Пънкарка с шарена коса на 78 години стана втора подгласничка на "Мисис Баба" и обра точките на журито, което бурна я аплодира със ставане на крака. "Никога не съм била възрастна

Венета от "Ергенът" стяга сватба

Венета от "Ергенът" стяга сватба

Сватба стяга една от най-колоритните участнички в "Ергенът" - Венета. Устатата блондинка разкри, че ще се жени. А шаферка ще й бъде колежката от риалити формата Благовеста Бонбонова. Русата мацка пази в пълна секретност кой е бъдещият жених. Както е известно, преди да влезе в шоуто, Венета е имала сериозна връзка със заможен мъж

Критикуват Галена заради детето

Критикуват Галена заради детето

Певицата Галена бе затрупана с критики заради скандално клипче на малкия си син. В него наследникът на певицата пее на микрофон новата песен на Фики Стораро "Чупки в кръста". Александър няма 6 години, но знае наизуст закачливия текст, в който се пее "силикони, хиалурони, всяка вечер по купони". Още по-скандално според феновете е

Българският Кен Илиян Илиев:  Не съм пластмасова фигурка!

Българският Кен Илиян Илиев: Не съм пластмасова фигурка!

Нямам идоли и кумири, казва моделът с най-симетрично лице в света  "Определението Българския Кен, което чуждите медии ми лепнаха, много ме забавлява. Дори направих песен, с която иронизирам това. Истината е, че никога не съм искал да приличам на пластмасова фигурка. Нямам идоли и кумири. Опитвам да търся своята индивидуалност и да залагам на нея

Актуално

Българин сред главатарите на престъпна банда в ЕС

Българин сред главатарите на престъпна банда в ЕС

Европейската прокуратура ексклузивно пред "България Днес" Кюстендилски шеф на фирма е в схемата с данъчните измами за 32 млн. евро Българин се оказа сред тарторите на престъпна група за данъчни измами за 32 милиона евро, която разкри Европейската прокуратура. "Заловеният българин е издирен и локализиран в България

Зимно и опасно време днес, циклон носи интензивни снеговалежи

Зимно и опасно време днес, циклон носи интензивни снеговалежи

Обширен средиземноморски циклон е причина за първата сериозна зимна обстановка у нас за този сезон. В следващите 48 часа на Балканите ще се излеят значителни количества дъжд, а в районите, където успее да проникне достатъчно студен въздух от север, ще падне сняг с натрупване на снежна покривка. Всъщност само в източната част на страната няма да

Хекимян със зелена торба на пазар

Хекимян със зелена торба на пазар

Със зелената торба отиде на пазар Антон Хекимян. Шефът на новините в Би Ти Ви използва малкото свободно време, което има, за да си напазарува, след което се върна отново на работа. Снимки: България

53 нови случая на COVID-19, един починал

53 нови случая на COVID-19, един починал

Новите потвърдени случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие са 53, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 3004 теста, което означава, че делът на положителните резултати е 1,7 процента. Един е починалият пациент с потвърдена коронавирусна инфекция. Излекувани през последното денонощие са 151 души

Джино стана баща, гушна женска рожба

Джино стана баща, гушна женска рожба

Популярният риалити герой Джино Бианкалана стана баща. Любимата на плейбоя Кристиана го дари с момиченце. Джино веднага се похвали с щастлива новина и сподели първия кадър на бебето си. "Моето момиче най-накрая е при нас", пише Джино. Той и Кристиана, която е лекар, се сгодиха през лятото. Малко след това обявиха новината, че очакват бебе

Не пропускай

Легендарен музикант обикаля дегизиран

Легендарен музикант обикаля дегизиран

Скрит зад тъмни очила обикаля София Константин Цеков. Легендарният музикант от ФСБ се разходи със съпругата си, която също не свали и за миг черните цайси. снимки: България

Елена на Бербо се запали по фотографията

Елена на Бербо се запали по фотографията

Направи последната фотосесия на Митко Половинката на Димитър Бербатов - Елена, има нова страст. Красавицата се е запалила по фотографията, научи "България Днес". Жената на бившия нападател на "Манчестър Юнайтед" хванала апарата преди няколко месеца. Оттогава е почти неразделна с него. Елена веднага си накупила наръчници за фотография

Бахаров яхна мощен джип

Бахаров яхна мощен джип

След коня във "Войната на буквите" Захари Бахаров се метна на мощен джип. Актьорът показа завидни умения зад волана, маневрирайки из трафика на Орлов мост. Снимки: България

Новак получава дузпите в "Левски"

Новак получава дузпите в "Левски"

Станимир Стоилов е на път да намери разрешение на най-големия проблем на "Левски" в последните месеци - изпълнението на дузпи. Треньорът на "сините" ще повери наказателните удари на новото попълнение Асен Чандъров. Халфът премина за втори път на "Герена" от "Септември". В бившия си клуб именно той бе титулярният изпълнител на дузпите

Гонзо наложи вето в националния отбор: Без натурализирани чужденци!

Гонзо наложи вето в националния отбор: Без натурализирани чужденци!

Техническият директор на БФС Георги Иванов заяви, че докато той е на работа във футболната централа в националния отбор няма да играе чужд играч с наш паспорт. "В българския национален отбор трябва да играят само българи. Докато аз съм директор на националните отбори, чужд играч с друг цвят на кожата няма да играе