Реклама
https://m.bgdnes.bg/covid-19/article/10567904 www.bgdnes.bg

Проф. Ива Христова: Пет пъти по-чести са повторните инфекции при Омикрон

Омикрон вариантът на коронавируса е с по-висока заразност и по-кратък инкубационен период. При него 5 пъти по-често са повторните инфекции.

Това заяви за "Здравей, България" по Нова телевизия проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни паразитни болести.

Реклама

Според нея установените у нас 12 случая с Омикрон са от седмицата преди Бъдни вечер. Очаква се обаче повишение на заразените с Омикрон.

"Бързото разпространение се дължи и на по-леките симптоми. Този вариант засяга по-често горните дихателни пътища и по-рядко белия дроб. Трябва да сме нащрек. Има мерки - ваксинация, бустер, маски, избягване на масови събирания, има специалисти, които знаят как се реагира при пандемия. Трябва да се спазват предписанията", апелира проф. Христова. Омикрон преминава по-рядко със загуба на вкус и обоняние. Често е със суха кашлица, по-ниска температура и минава за 2-3 дни.

Според математика от БАН проф. Огнян Кунчев ясно е, че хората с Омикрон не са 12. Въпросът е дали не са 1000 души. И дали другата седмица няма да говорим затова, че заразените с Омикрон вече са 5000.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама