Директорът на Театър "София" Ириней Константинов: "Спаси София" пречи театърът да бъде ремонтиран

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Директорът на Театър "София" Ириней Константинов: "Спаси София" пречи театърът да бъде ремонтиран

Осъмнахме с плакати, подложиха ни крак, губим финансирането

Кой е той

Роден е на 23 март 1949 г. в София. Завършва ВИТИЗ "Кр. Сарафов" със специалност "Актьорско майсторство" в класа на проф. Гриша Островски. Играл е на сцената на Варненския театър, работил е в театър "Сълза и смях". В киното е запомнен с ролите си в "Петимата от Моби Дик", "Зарево над Драва", "Борис I", "Последният бей на Балканите" и много др. От юли 2008 г. е директор на Театър "София".

Само преди ден театърът осъмна с транспаранти, поставени от "Спаси София", с които се протестира против ремонта на сградата. Плакатите бяха свалени, а коментар по казуса дава директорът Ириней Константинов.

- Г-н Константинов, как реагирахте на казуса с плакатите, с които осъмнахте?

- Махнахме тези плакати два часа след като ги видяхме. Истината по казуса е следната. Чакахме дълго този лелеян ремонт, от който театърът има огромна нужда да се случи, и сега нещата се осуетяват. Сградата е отличително място в градския пейзаж на София, но в момента е в ужасно състояние - не само вътре, но и отвън. Работим с много остаряла техника, която е за музея, сценична механизация, звук, осветление и т.н. Условията, в които работим, също са изключително трудни. Хората се мъчат и затова имаме нужда от преустройство и на вътрешното пространство, за да има хармония в пребиваването на хората, които са по цял ден тук години наред и изпълняват професията си. Всичко това беше премислено, уговорено и решено да се случи от август насам. Стигнахме до споразумение със Столична община и тръгна този ремонт. И в един момент се случи препъникамъкът. От "Спаси София" решиха, че точно това е моментът, в който нещата трябва да се спрат. Ако ние не стартираме този ремонт до началото на лятото, ще изгубим финансирането по европейски проекти. И сега театърът се обрича на едно безвремие, не се знае кога ще се започне с ремонта.

- Какъв беше препъникамъкът, за който се "хванаха" от "Спаси София"?

- Облицовката отвън, първо за нея стана дума. Първоначалната идея бе променена. Те се хванаха за нея и в крайна сметка решихме, че материалът ще си остане същият като камъка, какъвто си е бил винаги. От "Спаси София" идваха, а и няколко комисии оглеждаха театъра, виждаха допотопното му разрушено състояние, цъкаха с езици как може в XXI век да съществува такава сграда, предназначена за изкуство, която трябва да работи в такива условия. Всички недоразумения относно целия проект бяха изгладени. Бяхме се разбрали, защото участвах в тези комисии. Поръчката бе стартирана... и изведнъж този непочтен протест! Театърът осъмна в тези транспаранти вчера сутринта. Тези протести имат за цел да осуетят една кауза, решена от Столична община, от кмета Фандъкова и от всички хора, които са загрижени това да се случи, да имаме ремонт и всички хора, работещи тук, да са доволни. Но отново се започна с изтъкването на доводи, които са отдавна решени и сложени на масата. Последният казус, както вече казах, беше с облицовката на театъра. Смятам, че е добре да има изолация, тъй като сметките ни и без това отиват към 15 000 лева, а това е начинът да се намалят сметките. Освен всичко имаме непрекъснати течове от покрива и в залата. Да не говорим, че може да се случи най-лошото - стичайки се по сградата, да стане късо съединение и това да има фатални последици за театъра. Знаете ли, аз не искам да се превръщам в човека, в чието време това се е случило. И вместо този ремонт да стане по-бързо, се прави всичко възможно той да бъде спрян. Защо?

- И друг довод имат от "Спаси София", че театърът бил паметник на културата на трето място, класиран от специалисти?

- Да, но той сам по себе си е паметник на културата. Видът му в никакъв случай няма да бъде променен. Не разбирам защо се случва тази непочтена борба, това е непочтен начин. Осъмнахме с тези транспаранти, които, видите ли, някой се е качил на къщата ни и ги е сложил, тези гадни надписи. Те са незаконно, през нощта са се катерили хора по покрива, което усили течовете още повече след дъжда, тъй като от много време покривът ни е в плачевно състояние с една мушама отгоре! Ние ходим като нестинари по него, внимаваме, за да можем да работим и да не ни тече в залата, и накрая това нощно пълзене до какво води? Още по-зле след тези транспаранти. Не ми се мисли как ще оправяме покрива сега.

- Все пак те се съгласяват, че условията ви са тежки, защо трябва да се протакат нещата?

- Да, те бяха тук, видяха всичко, цъкаха изумено и накрая се хванаха точно за този казус - за облицовката на театъра. Нищо няма да бъде променено, пак казвам, всичко вече беше решено. Но е тъжно, че всичко това се прави с идеята да не се случи този ремонт на театъра, т.е. "Спаси София" не иска театърът да бъде спасен по начин, който е предвиден с професионални решения.

- Говорите открито, не ви ли притеснява, че в момента има конкурс за директори и може да не сте пак директор?

- Моята борба не е да спечеля поредния конкурс за директор. Моята борба е театърът да бъде направен. Единствената ми цел и желание след близо 13 години като директор на този театър и като артист в него е тази, това е моята кауза и аз не мога да се примиря с това положение. Не искам да оставя зад гърба си нещо, което не е било направено и е било на границата да се осъществи. А тези хора продължават да се преекспонират. Непочтеността на едно такова действие на хора, които знаят какво е състоянието на театъра и въпреки всичко действат, за да задоволят свои амбиции, ме дразни. Не виждам за какво са ни нужни нови разговори. Говорихме много, всички застанаха зад каузата, която защитих, че крещящо е нужен ремонт, че всичко ще бъде максимално прозрачно, че няма тайни и ще бъдат отчетени средствата за ремонта, но това е положението.

- А вие сте измислили и как да реагирате, когато ще почне ремонтът?

- Да, разбира се. Подготвили сме всичко като логистика, уговорени са всички локации, на които ще ходим, сцени, на които ще играем, лично съм ги уговарял, закупили сме техника, с която да можем да пътуваме и да се придвижваме по време на турнетата. Всичко е премислено и направено и само чакахме чудото да се случи - да почне ремонтът, за да продължим нататък. Обидно е, недопустимо е по този начин да се действа на тъмно, скрито и в ущърб на Театър "София". Та това е една от красивите сгради в столицата, построена специално за театър след 9 септември 1944 г. Искам да се обърна към тези хора от "Спаси София": Моля, не ни пречете, нека Столична община осъществи ремонта на сградата. Не подлагайте крак на хубава кауза. Това е, за което аз се боря и ще се боря.

Стефан Спасов, "Спаси София": Не сме против, но не на всяка цена

"Казусът с Театър "София" се развива повече от 5 месеца. Става въпрос за обществена поръчка обявена през август за ремонт. Проектът предвижда цялата фасада да бъде свалена, оригиналната да бъде премахната, а на нейно място да бъде направена окачена фасада като на модерна офис сграда от имитиращи материали, които няма да бъдат сходни с оригиналните. Ние проведохме множество срещи с директора на театъра, със Столична община заедно с най-добрите специалисти в България и те подробно обясниха защо целият този синтез от изкуство и архитектура, който представлява сградата, е изключително ценен, че всеки детайл и плочка е там със смисъл и не може да се замества с друго", каза Стефан Спасов от "Спаси София". Според него Столична община самоцелно иска да похарчи някакви пари и те не били съгласни с това. "Няма да позволим да се усвоят поредните милиони, защото никой няма да има полза, ако този проект бъде осъществен. Това, че театърът осъмна с транспаранти, е гражданска инициатива, за да може да се привлече общественото внимание към проблема. Ние не сме против ремонта в никакъв случай, знаем какво е състоянието на театъра, но тези ремонти не трябва да бъдат на всяка цена. Искам да кажа, че и ние искаме този ремонт да се случи възможно най-бързо. И в момента общината протака, защото, ако беше предприела промяна в проектната документация, тя можеше да бъде внесена за месеци и обществената поръчка да бъде обявена отново, така че да има добър краен резултат", каза Спасов.

Слави си продаде мезонета

Слави си продаде мезонета

Жена на име Симона се сдоби със земя на шоумена Искаше му близо 4 милиона, не е ясно каква е крайната цена Слави Трифонов най-сетне продаде мезонета си на бул. "България", научи "България Днес" от негови близки. Дългият е сключил сделката с частна фирма. Преди пандемията водещият, който напоследък се изявява в политиката

Хайде на конч-е-е-е!

Хайде на конч-е-е-е!

На раменете си като на конче качи дъщеря си Крум Зарков, видяха умилените папараци на "България Днес". Младият социалист се показа като добър баща, развеждайки малката Лора из центъра на София. Известно е, че момиченцето е родено на девети май. Да е живо и здраво! Снимки: "България

Дъждът не плаши Дюлгеров

Дъждът не плаши Дюлгеров

Дъждът не плаши Георги Дюлгеров, установиха сухите папараци на "България Днес". Режисьорът спокойно си обикаля под капките из София, без да се впечатлява от лошото време. Най-вероятно Дюлгеров толкова дълбоко се е замислил за новия филм за Раковски, който снима, че не усеща че вали. Снимки: "България

Азис с 50-годишно гадже

Азис с 50-годишно гадже

Не ни е време да ходим по дискотеки, категоричен е певецът Гадже, което е на 50 г., си е хванал кралят на попфолка у нас Азис. Това призна самият той в разговор със свои фенове. Възрастта е съвсем нормална, като се има предвид, че певецът е на 44 години. Двамата не обичали да ходят по дискотеки. "Мислите ли, че сега на 44 г. и с него на 50 г

Бившата съпруга на убития Любомир Милчев: И преди нападаха Денди

Бившата съпруга на убития Любомир Милчев: И преди нападаха Денди

С него имахме много конфликти, стигало се е и до физическа саморазправа, разкрива Юлия Минева Денди е бил нападан и многократно в миналото, твърди пред "България Днес" бившата съпруга на убития писател Юлия Минева. През януари светският хроникьор бе намерен с разбита глава, настанен в болница, но въпреки усилията на лекарите почина

Пламен Димов няма време за обяд

Пламен Димов няма време за обяд

Няма време да се наяде като хората Пламен Димов, установиха ситите папараци на "България Днес". Актьорът, който се подвизава на сцената на Народния театър и придоби популярност с участието си във филма "Каръци" и сериала "Отдел издирване", се подкрепи със сандвич накрак, докато обикаляше София в компанията на своя позната

Актуално

Владо Пенев харесва бързото хранене

Владо Пенев харесва бързото хранене

Владимир Пенев харесва бързото хранене, колкото и да го отхвърлят диетолозите, видяха гладните папараците на "България Днес". Актьорът излезе и зареди торбичка с вредна храна от центъра на София. По пътя срещна приятели, с които с удоволствие размени няколко думи. Мина набързо през аптеката и с бодра крачка се прибра у дома

Ирина Флорин се запасява с вода

Ирина Флорин се запасява с вода

Ирина Флорин знае ползите от пиенето на поне два литра вода дневно, особено в топлите дни. Емблемата на българската поп музика паркира специално колата си, за да отскочи до магазина и да се запаси с две бутилки от живителната течност, видяха топпапараците на "България Днес". След това спокойно продължи по пътя си

Йомов задържан, призна, че е бил на стрелбата, баща му гръмнал мъжете

Йомов задържан, призна, че е бил на стрелбата, баща му гръмнал мъжете

Полицаи са спасили живота на едното момче Футболистът Георги Йомов е задържан. Той е признал, че е бил на мястото на стрелбата в понеделник вечерта на околовръстния път на София, въпреки че минути след полунощ отрече да е бил там пред сайта на отбора си ЦСКА-София. Стрелецът е баща му, скандалът станал около 22,20 ч

362 нови случая на COVID-19 - 5,34% от тестваните, 11 души са починали

362 нови случая на COVID-19 - 5,34% от тестваните, 11 души са починали

362, с 236 случая повече от вчера, са новите диагностицирани с COVID-19 лица у нас за изминалите 24 часа. Това са 5,34% от тестваните. Направени са общо 6777 теста, 808 от които PCR, а 5969 - антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система. 1 161 992 са общо случаите на коронавирус, потвърдени у нас от началото на пандемията

Краси Радков спечели "Като две капки вода", дарява колата на педиатрията

Краси Радков спечели "Като две капки вода", дарява колата на педиатрията

Неловко ми е, пях по-лошо от всички, каза комикът Благодари на публиката, Слави и продуцентите на формата Краси Радков е победител в юбилейния 10-и сезон на "Като две капки вода". Той спечели вота на зрителите в телевизионното шоу за имитации. На финала Краси Радков се обясни в любов на публиката, пеейки емблемата на легендарния Емил Димитров -

Не пропускай

Разпитват фолк певица и футболист след стрелбата на околовръстното, двама в болница

Разпитват фолк певица и футболист след стрелбата на околовръстното, двама в болница

Ариа и играчът на ЦСКА Георги Йомов са свидетели на екшъна Две компании се скарали, едната извадила пистолети Един от мъжете е с опасност за живота във ВМА Двама мъже са простреляни, единият е с опасност за живота, след скандал на бензиностанция на околовръсното в София. Сигналът за екшъна е подаден в 22,25 часа тази вечер

Вижте видео от лудата "синя" радост - Мъри и левскарите пеят и куфеят в съблекалнята

Вижте видео от лудата "синя" радост - Мъри и левскарите пеят и куфеят в съблекалнята

Станимир Стоилов и футболистите на "Левски" скандираха, танцуваха, пяха и куфяха заедно в съблекалнята след спечелената Купа на България. "Сините" триумфираха след 1:0 над ЦСКА във финала. Вижте уникалните кадри от "синята" радост в съблекалнята на националния стадион непосредствено след успеха, с който бе сложен край на 13-годишният период без

Фенове на ЦСКА си го изкараха на стадиона

Фенове на ЦСКА си го изкараха на стадиона

Счупени стъкла на стадион "Българска армия" след като тимът падна с 0:1 от "Левски" във финала за купата. Около 10-ина фенове си го изкараха на клубните офиси и съблекалнята на отбора.  В момента обстнановката на стадиона е спокойна, а футболистите се прибраха на Панчарево, за да си вземат

"Левски" би ЦСКА за първи трофей от 13 г. (Снимки)

"Левски" би ЦСКА за първи трофей от 13 г. (Снимки)

Купата е "синя"! 15 г. след последната купа и 13 години след последния трофей "Левски" триумфира след 1:0 над ЦСКА в празника за футбола пред пълните трибуни на националния стадион. Илиян Стефанов в 57-ата мин вкара гола на победата, с който тимът на Мъри Стоилов завоюва рекордната си 26-а купа на страната и си гарантира място в Европа

Почина големият илюзионист Астор

Почина големият илюзионист Астор

Почина известният български илюзионист Астор. "За съжаление, това не е поредната илюзия на Астор. Дъщеря му ми съобщи за кончината му. Адвокатът на семейството Ончо Паникян е съобщил новината". Това каза Игор Марковски по повод кончината на гениалния фокусник - Астор. "Сбогом, Астор", написа с тъга във фейсбук близкият му приятел Игор Марковски