Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10631957 www.bgdnes.bg

Режисьорът Виктор Божинов отрязан от НФЦ за "Чамъ-кория": Мръсотиите в българското кино продължават!

Това е умишлено лобиране за определени кръгове

"Мръсотиите в българското кино продължават! През 2015 г. "Възвишение" беше почти изхвърлен от Художествената комисия на НФЦ. Разликата беше 0,17 точки. През 2018 г. "Голата истина за група "Жигули" беше изхвърлен от класирането. Сега дойде време и на "Чамъ-кория". Изхвърлен с разлика от 9 точки от възможни 500. Винаги в комисията има един или двама членове, които оценяват с тенденциозно ниски оценки определени проекти и с високи други. Това е умишлено лобиране за определени кръгове".

Това сподели един от най-известните български режисьори Виктор Божинов, след като стана ясно, че НФЦ раздаде 12,7 млн. лева държавни пари за нови филми, а той е отрязан с неговия "Чамъ-кория".

Реклама

"За съжаление тази практика е неизкоренима заради манталитета на голяма част от киногилдията. Битката е за парите и на никой не му пука дали и какви филми ще се получат. Важно е да се угоди на едни или да се "накажат" други. И всичко това е прикрито зад "субективните" критерии", избухна Божинов. Въпреки всичко той пожела "на добър час на спечелилите с талант", а на останалите допълни: "Винаги има "видовден" да знаете".

Освен Виктор Божинов неодобрен е и Камен Калев с неговия проект "Свой собствен господар".

Най-високо оцененият проект е на Станислав Тодоров-Роги, по-познат с филма "Дъвка за балончета" и сериала "Откраднат живот".

Сегашният му проект се нарича "Морето от неща". Негов продуцент е Борислав Чучков. Други класирани проекти са - на Тодор Мацанов, Петър Попзлатев, Албена Пунева, Тодор Чапкънов, Георги Дюлгеров и Костадин Бонев. Сред късометражните игрални филми са одобрени на Димитър Кутманов и на сценаристите Емил Спахийски и Богдан Мурешану.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама