Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10632175 www.bgdnes.bg

Племенникът на тв легендата - Атанас Михайлов: Ласка Минчева може да умре от глад

Не иска да се храни, парализирана е и прикована към легло, сметката й е запорирана, казва още актьорът

"Състоянието на леля ми Ласка Минчева от доста време е влошено. Парализирана е, на легло, сляпа е, милата, нищо не вижда. Общо взето, доста тежко състояние", сподели за "България Днес" племенникът на легендарната режисьорка. Според Атанас Михайлов леля му била съсипана от няколко тежки лични драми.
Известният актьор и музикант е последният близък роднина на легендата на българската телевизия - Ласка Минчева. Михайлов се е нагърбил с грижите за тежко болната си леля, намерил е и жена, която да е денонощно в дома на телевизионерката.
На режисьорката, радвала десетилетия наред българите с новогодишните програми, не й останаха поводи за радост.
Преди три години единствената дъщеря на Минчева загуби битката с рака. Съпругът и почти всички роднини на Ласка също са покойници.
Напоследък починали и няколко много близки приятели на тв режисьорката и това допълнително депресирало прикованата към постелята жена.
"Леля Ласка наистина беше добре, но всичко се промени много след смъртта на братовчедка ми Вихра. Тя си отиде от рак преди три години. Когато леля ми разбра, че е починала, получи инфаркт и мозъчен инсулт, който парализира половината й тяло", доверява актьорът.
Отначало лекарите давали надежда, че дъщерята на Ласка ще се оправи. Вместо да се подобри, Вихра внезапно починала.
Племенникът на Ласка е титуляр на банковата сметка, в която се събират средства за лечението й.
"За съжаление преди няколко години частен съдебен изпълнител запорира банковата сметка на леля ми. Оказа се, че братовчедка ми е дължала 17 000 лева от заем, който в момента съдия-изпълнител изисква да бъде изплатен от леля ми като пряк роднина на Вихра", разкри подробности от семейната трагедия Атанас Михайлов.
Всеки лев помощи, който постъпвал в банковата сметка на тв режисьорката, бил удържан от частния съдебен изпълнител и на практика тя можела да разчита само на пенсията си.
"Всяка сума, която не е от НОИ, се удържа автоматично. Ходихме по адвокати, но нищо не може да се направи. Затова, ако някой иска да й помогне, трябва да изпраща средствата на моята банкова сметка, аз така или иначе й купувам храна и лекарства", уточнява актьорът.
По негови думи леля му била съвсем безпомощна и не можела да направи нищо сама.
"Не може да отиде сама до тоалетната, не може да се храни самостоятелно, не може да пие вода... Но има при леля човек, който се грижи 24 часа непрекъснато за нея", поясни племенникът на легендарната телевизионерка.
"Леля ми вече няма никакви желания. Днес не беше яла. Лошото е, че няма никакъв апетит. Ако продължава така, ще трябва да я вкарам в болница. Защото иначе ще умре от глад", притеснен е актьорът.
За съжаление Ласка Минчева вече нямала нито един жив роднина в активна възраст.
"Има една любима съседка, която всеки ден се качва при нея да й чете вестник и да обсъждат някои тв сериали", разказва Михайлов. И допълва с огорчение, че не я посещавали и нейни колеги от БНТ.


За беда през последните месеци няколко близки приятели на тв легендата също напуснали този свят.
"Това допълнително влоши състоянието й. Даже казваше, че ще се самоубие. Но, слава Богу, всичко беше само приказки. Леля ми като цяло се държи", каза още племенникът на Ласка Минчева.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама