Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/10635356 www.bgdnes.bg

Подпукват дивите патици

Януари е най-доброто време за стрелба по водоплаващ дивеч

Този уикенд ловците ще имат право да гърмят за последно по дивите прасета, след което този лов приключва. Вниманието вече постепенно се насочва към водоплаващия дивеч. Многобройните видове диви патици, разрешени за отстрел, са на разположение до края на месец януари.

В момента атмосферните условия за тях са изключително благоприятни, тъй като голяма част от водоемите все още не са замръзнали, а това увеличава шансовете за успех. Ако езерото е изцяло заледено, то няма с какво да привлече патиците и те само прелитат. Ако е частично заледено, ще кацат в откритата вода и там имаме шансове за сполучлив отстрел. Но съществува риск за кучето, понеже дори да достигне с плуване до отстреляната патица, връщането му се затруднява, когато трябва да стъпи на ивицата лед.

Реклама

По поречието на реки, потоци, канали, където бреговете са опасани с растителност, може да се направи много сполучлив лов на крак. Удачно е такъв излет да се провежда от двама ловци - по един на всеки бряг на реката. Често патиците се задържат и през деня в такива места, а това дава възможност за целодневно ловуване. Дори вдигнати веднъж птици, вероятно ще се върнат обратно и тогава ловците отново ще имат шанс. Същевременно погледът трябва да обхожда и небето, където е възможен прелет по всяко време.

Според разпоредбите в закона за лова и опазване на дивеча у нас обект на ловуване са общо осем вида патици: обикновена (зеленоглава), полудива, фиш, лопатарка, шилоопашата патица, черна качулата потапница, лятно и зимно бърне. Сезонът за отстрел при всичките продължава от 1 октомври до 31 януари. Според някои данни у нас зимуват около 100 хиляди зеленоглави патици. Ловът им е труден най-вече заради острото зрение на птиците, които при прелета зорко следят какво става под тях и при забелязано човешко присъствие отлитат встрани от опасната зона.

Учат се да плуват за денонощие

При обикновената дива патица се наблюдава ясно изразен полов, сезонен и възрастов диморфизъм (разлика във формата между индивиди от различен пол и от един и същи вид - бел. авт.). Оперението на мъжкаря през брачния период е много ярко. Главата и шията са тъмнозелени, с метален блясък. На шията има бяла огърлица. Гърдите са кафяви, гърбът сиво-кафяв, а тялото отдолу е светлосиво, с напречни вълновидни препаски. На дължина мъжките достигат до 50-55 см, а на тегло - до 1,7 кг Женската патица е по-дребна - от 0,7 до 1,3 кг.

Полово зрели патиците са на една година. При тези, зимуващи у нас, се оформят брачни двойки още през есента, а при прелетните - през зимата. Сватбуването е съпроводено с брачни игри и ритуали. Свободните женски патици обикновено привличат някой паток от тези, които вече са се чифтосали. Женската построява гнездо сред блатната растителност и снася десетина яйца. Малките патета бързо укрепват и само след денонощие тръгват да следват майка си из близките водни площи.

Въпреки че имат доста врагове - хора, селскостопанска техника, хищници, грабливи птици, зеленоглавките успяват да поддържат такава популация, че да радват ловците от много страни в северната половина на Земята.

Реклама
Реклама
Реклама