Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/10646842 www.bgdnes.bg

Тенисистът-музикант Васил Младенов: Лош треньор изкарва повече от силен играч

Правилата са за всички, включително и за Джокович

Без връзки и пари нямаш шансове

Григор не беше единственият добър от своето поколение

Кой е той

Васил Младенов е необикновен тенисист. Освен със спорт, той се занимава с музика, завършва и социология в Ню Йорк. Неговата майка е рускиня, а дядо му Лев Шулга е известен треньор в бившия СССР. Първенец на страната при мъжете и на единично, и на двойки.

Има 5 победи за Купа “Дейвис” и 17 титли на двойки в турнири на ITF. През 2013 г. е избран за спаринг партньор на Новак Джокович в Ню Йорк по време на Откритото първенство на САЩ.

Реклама

- Васко, в момента сте треньор в Украйна. Как се озовахте там?

- Тук ми е комфортно за момента. Винаги са ми влечали държавите от постсъветското пространство. Пробвах да дойда в Украйна да живея, намерих хора, които да тренирам. Тук имам повече възможности от гледна точка на треньорска дейност и музика, с която също се занимавам. Поканиха ме и в едно риалити шоу да участвам, казва се “Ергенката”. Вече имат 11 сезона на “Ергенът” и решиха да направят обратния вариант. Самата “ергенка” е една известна певеца. Това ми донесе още по-голяма аудитория в Украйна, защото това е най-гледаното шоу. Задържах се около един месец. Горе долу до 30 процента от шоуто стигнах, но беше много полезен опит за мен. Това е една от причините да остана, като цяло ми харесва тук. Единственият минус е, че е студено.

- Отказахте ли се от професионалната кариера в тениса?

Това, което ние наричаме професионална кариера, всъщност е аматьорски тенис. Това, което аз и другите момчета играхме. Заплащането е минимално и не виждам смисъл да играя в ITF турнири. Плаща се достойно само на големите турнири от АTP. Разходите са повече от приходите. На мен ми беше тъжно, когато някои от нашите национали ги бяха попитали по време на локдауна как си изкарват хляба, след като няма турнири. И отговарят: “Да, трудно е в момента”. Аз се чудя, защото тези момчета и преди това не са изкарвали пари от тенис, за съжаление. Аз ги уважавам като професионалисти, в България имаме много добри играчи, но за съжаление системата е такава, че ние играчте не правим пари. Никой освен Григор Димитров не печели пари от БГ тенисистите. ITF e устроен по такъв начин, че пречи на играчите извън топ 100 да се изхранват от тенис. Ако печелиш всички турнири може да си на плюс, но това няма как да стане.

- Как това нещо може да се промени и да се помогне на тези тенисисти?

- Огромните пари, които получават Джокович, Надал, Медведев трябва да бъдат разпределени по друг начин. 100 човека получават милиони, а другите тенисисти са на минус. Това не е нормално. Във футбола например не е така, а тенисът е спорт №2 в света. Това е статистика. Странно е, че някой футболист от посредствен отбор в Полша например, печели по 5-10 000 евро на месец, живее си прекрасен живот и си поддържа семейството. Докато тениситите от топ 500-600 нямат пари за нищо. Трябва да има големи промени в структурата на тениса, за да стане здравословно това нещо. Защото в момента ако нямаш пари да играеш турнири, всичко губи смисъл. Аз съм на 32 години, мога да играя още доста. Но разбрах, че в тениса дори да си лош треньор, ще изкарваш доста повече пари, ако си добър тенисист. А аз не се смятам за лош треньор.

- Какви хора тренирате в Украйна?

- Тренирам всякакви хора, не само деца. Юноши, деца, любители. Всеки, който иска да си вдигне нивото на тениса. При всички положения животът ми ще бъде свързан с тениса, защото това е едно умение за цял живот. Благодарен съм на семейството ми, че ми даде тази възможност да го развия. Това винаги ще може да ти даде хляб. 

 - Как се стигна до това да станете спаринг партньор на Джокович?

- Бях спечелил шампионата на Ню Йорк и негов мениджър се свърза с мен. А а аз между другото тогава не бях в никаква форма. Но направихме добри тренировки. Амбициозен, абсолютно адекватно се държа с мен. Говоприхме си по различни теми. Повече от всичко ми направи впечатления отборът му. Той е от 7-8 човека и всеки се занимаваше с нещо за да се убеди, че Новак е в нужната кондиция - психическа и физическа. Имахме контакти и извън корта, общувахме между тренировките. Като цяло той е доста добре настроен към балканските народи, не съм забелязал хейт към българите. По-скоро обратното. Тренирахме по време на първата и втората седмица на турнира. Направихме няколко занимания.

Реклама

- Какво мислете за скандала с Джокович в Австралия, който се превърна в световна тема №1?

- Всяка една държава си има свои правила, регулация относно визи и карантини. Не ги ли спазваш тези неща, няма какво да се учудваш, че не те пускат. Знам, че някои играчи могат да почувстват, че Джокович е привилигирован. Защото той не иска да се ваксинира и е получил зелена светлина да дойде без ваксина. Правилата трябва да се спазват от всички. Ако аз например организирам турнир и кажа, че дрескодът трябва да е бяло и ти дойдеш в черно - не се учудвай, че няма да бъдеш допуснат. 

- Какво очаквате от “Аустрелиън Оупън”?

- Не се инересувам от тенис, не искам да ги гледам. За мен тенисът се превърна от спорт в бизнес. Просто тези които имат пари, те играят. В тях наливат пари мениджърските компании, тях ги държат в топа. Ти ако си никой и нямаш никакви връзки, не можеш да успееш. Системата е направена така, че ако нямаш връзки, не отиваш на следващото ниво. Не получаваш покани, уайлд карт. Трябват ти пари и връзки, като може второто дори е по-важно.

- И при Григор Димитров ли е такъв случаят?

- Аз съм с две години по-голям от него, имаше доста по-добри момчета както от него, така и от мен в България. Но по най-различни причини те не пробиха. На Григор най-големият му коз беше, че баща му беше главен треньор на Хасково. Като десетгодишен ти имаш за спаринг партньори 17-18 годишни шампиони на България, което е важно. Национални шампиони като Динко Халачев и Петър Трендафилов играха с него, защото бащата на Григор беше главен треньор в Хасково. Браво на баща му. След това той отиде във федерацията и много правилно си изигра картите, за което - респект. Използва си всички възможности за намиране на спонсори и т.н. Нищо не е случайно. След това Григор замина за чужбина. Не е като да е тренирал в Хасково и изведнъж да спечели юношеския “Уимбълдън”. Подобно е и с Андриан Андреев, с когото сме в много добри отношения. Неговата майка е невероятна. Тя е изключителен мениджър и това има доста по-голямо значение от това колко добър тенисист си. Андриан не беше нещо особено, имаше по-добри момчета от него. Но намериха спонсорите, връзките. Той се разви в много добра посока. Сега играе много добре. Ако нямаш тази подкрепа, не можеш да го постигнеш.

- Как върви музикалната ви кариера, вашите песни имат десетки хиляди гледания?

Добре. Покрай риалити шоуто достигнах до сериозна аудитория в Украйна. Ще пускам нови песни, нови клипове. Пея на руски език, основно хип-хоп и поп, но обичам и рок музика. Опеделено ми харесва да се занимавам и фокусирам върху това. От гледна точка на радиата и телевизия в Украйна, това че пея на руски е минус. Но от гледна точка на жива аудитория песните ми на руски ще са доста по-интересни.

Реклама
Реклама
Реклама