Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/10647259 www.bgdnes.bg

Шамани заключват вратите в Африка

Че турнирът за Купата на африканските нации е най-колоритният на планетата, едва ли има спор. Само там може да се видят истински шамани на трибуните, боядисани в най-разнообразни цветове, които правят магии, окичени с талисмани. 

Тази година надпреварата се провежда в Камерун. Един факт обаче бие на очи, откакто състезанието е стартирало. Голове почти липсват. До петък в общо 14 двубоя бяха вкарани 20 гола - или средно по малко повече от един на мач. Всички са категорични - африканските шамани успяват да заключат вратите на отборите. Причината за това е, че магьосници и шамани с вълшебство правят така, че топката да не влиза във вратата на отбора им. Култов шаман от Кот д'Ивоар например направи заклинания на стадион "Джапома" в камерунския град Дула. Това определено донесе светкавичен ефект и неговите любимци откриват резултата срещу Екваториална Гвинея още в петата минута чрез Градел. След това шаманът успява да заключи двете врати и повече попадения до края не падат. Отборът, познат с прозвището "слоновете", е сочен като един от фаворитите за спечелване на трофея. 

Реклама

Твърди се, че на редица и от останалите мачове шамани правят подобни заклинания и по тази причина головете на първенството са толкова малко. 

В двубоя на шаманите губи този, който е по-слаб, а противниковият отбор с помощта на своя маг успява да пробие заклинанията и все пак да вкара попадение. 

Освен шаманите и съдиите на първенството също привличат вниманието. Попитайте рефера Сиказве от Замбия, ръководил Тунис - Мали (0:1). Той се прочу в цял свят, след като реши да свири край на мач в 85-ата минута, а след като едва не бе линчуван, поднови играта и наду последния съдийски сигнал пак по-рано от 90-те минути. Сиказве трябваше да бъде измъкнат от камерунската полиция, за да не бъде набит от бесния щаб на тунизийците. 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама