Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/10664769 www.bgdnes.bg

Тенисистката Диа Евтимова: Продуцирах песен за Ноле, той я хареса

Диа Евтимова дълги години беше втора тенис ракета на България. Тя достигна до 145-о място в световната ранглиста. 34-годишната ветеранка беше съпродуцент на мотивираща песен за Новак Джокович, създадена от германския музикант Томи Рийв. Парчето се казва "King Nole".

- Диа, как ви хрумна да продуцирате песента?

- Идеята беше моя. Хрумна ми, след като се видяхме в неговата академия. Бях там миналата година да тренирам за седмица. Песента беше провокирана от изпълнителя Томи, известен германски текстописец и музикант. Направил е няколко песни за известни хора. Обожава Новак Джокович. Томи е бивш тенисист. Тренира в нашия клуб в Мюнхен, оттам го познавам. Песента няма нищо общо с Откритото първенство на Австралия. Готвим я от близо три месеца. Целта беше да му я пратя по време на Ортодоксалната Коледа, която е на 7 януари. Просто съвпадна със ситуацията в Мелбърн.

Реклама

- Имаше ли реакция от Новак за песента, въпреки че той беше като в затвор през последните дни?

- Чух от приятел, който е близък с него, че му е харесала. Но нямам конкретна информация заради напрежението. Таймингът може би не беше най-добрият, но ние бяхме планирали да я пуснем като коледен подарък. Сръбските медии много я харесаха. Те ми помогнаха със снимки и стари кадри, за да направим видеото. Имах няколко архивни снимки отпреди 20 години, откакто се познаваме с него. Повечето хора подкрепят Джокович. Съчувстват и не са много доволни от ситуацията.

- Вие сте родена 23 дни преди него. Познавате се от деца. Помните ли първата среща с него?

- Помня не точно първата среща. Бяхме на турнир до 16 години в Торино. Двамата играхме полуфинал. Бяхме много близки, защото от самото начало балканските състезатели дружахме. Бях с още едно момиче Деси Младенова. Пътувахме и правехме тур. Аз с моя баща, а тя с нейния треньор. Бяхме няколко месеца заедно за 5-6 турнира. На всеки от тях играехме смесени двойки с Джокович. Заедно се хранехме. Джокович беше с още няколко състезатели. Единият беше Божуляк. Той работи като треньор в неговата академия. От самото начало се виждаше, че Новак е професионално настроен. Неговият баща имаше план. Те нямаха спонсор. За разлика от Ана Иванович, която още на 14 години имаше късмета да е подкрепена от швейцарска фирма. Новак доста по-късно стигна до това. Баща му беше много замесен като мениджър. Когато бях сега в академията, имаше семинар. На него Новак присъстваше. Това е първа инициатива, в която се обучават родителите как да се държат с децата тенисисти и с треньорите. Аз ще бъда нещо като посланик и ще правя контакти на известни хора с Ана Йованович, която е от фондацията.

- Колко талантлив беше като дете Джокович и колко бяха всички останали компоненти, които го направиха суперзвезда?

- От дете имаше уникално качество. Да е супереластичен. За мъж е голяма рядкост. Това е част от таланта, но още от малък полагаше допълнителни усилия. Тренираше много страстно. Това се виждаше. Страхотен дух за победа. Гледала съм му мачове още тогава. Тотално се раздава. Стилът му беше близък до сегашния. Преди наблягаше повече на защитата. Характерът доминираше над таланта. По-важно е да имаш работна етика от другото.

Реклама

- Какво си казахте, когато се видяхте в Белград?

- Той дойде на корта по време на моя тренировка. Приказвахме си лични теми за миналото. Моят баща беше там. Новак го разпозна. Много е земен. Запознах се и с жена му, тя е много интелигентна и интересна млада дама. Много е активна във фондацията на Новак. Хареса ми фактът, че академията, която е създал, иска не само да има добри треньори, но и да обучи собствени млади специалисти. Да създаде по-добра структура в самата Сърбия. Помагат със стипендии на деца.

- Какво мислите за всичко, което се случи с Джокович, след като в неделя окончателно беше решено, че ще бъде екстрадиран?

- Ситуацията е много комплексна. Джокович направи много за коронавируса. Дари много пари. Пат Кеш дори публикува видео, в което показва какво са направили от фондацията на Новак. Трудно ми е да коментирам, при положение че в началото получи разрешение.

- Как се отрази коронавирусът на професионална тенисистка като вас? Вие в момента сте във Флорида.

- За радост тук мерките са леки. Дори на места маските са препоръчителни. В Ню Йорк и Калифорния е доста по-стриктно. Ваксинацията и паспортите са задължителни. Тук във Флорида не е така. За тенис е хубаво място. Спокойно се тренира и играе. В Европа е трудно. Всяка държава има различни мерки. На турнирите имаш тест за участие. Всеки ден ти мерят температурата. Миналата година ме дисквалифицираха от един турнир, защото бях в контакт с момиче, дало позитивна проба. Спазихме всички протоколи, направих два теста, но мен и още няколко момичета ни дисквалифицираха. Дори да си ваксиниран, пътуванията са усложнени. Има допълнителни разходи. В САЩ тестовете са безплатни. Но в Испания тестът беше 125 долара. Колкото билетите. В Израел е трудно да се пътува. Там трябва три теста да си правиш. Имаше и друг момент. Бях си купила билет за Тунис. В деня преди полета промениха от оранжева в червена зона. Не можах да излетя и изгубих билета. Заради това миналата година играх 8-9 турнира. Три пъти по-малко от обикновеното. Фокусирах се върху клубни мачове в Германия.

- Задължително ли е да сте ваксинирани, за да играете?

- Не, не е. Само с PCR или бърз тест. За допускане до Щатите, ако си чужденец, от 7 ноември е задължително да си ваксиниран.

- Вие сте от Хасково, града на Григор Димитров. Тренирали ли сте в ранните часове на денонощието през зимата в хандбалната зала на отрицателни температури.

- Помня много добре. Зимите бяха брутални. Връщаха ни назад. Защото не можеше да се тренира пълноценно. В онези години при основополагащата възраст беше много трудно. Това го знаят Цеца Пиронкова и Сесил. Те са пример как с малко условия може много да се постигне. С тях сме една генерация.

- Вие също бяхте до голям пробив през 2011-а. Спечелихте 3 ITF турнира и играхте четвъртфинал на WTA турнир. Какво не ви достигна?

- Доста пъти съм правила този анализ. Не искам да звучи като оправдание, но една от причините е липсата на добра структура в тренировките. Моят баща страшно много ми помогна. Той е очен лекар. Научи се с мен. Добър треньор на пълно работно време струва 100 000 долара на година. Като физика съм доста лека и трябваше да съм много по-добра във всички департаменти като комплекс.

- Откритото първенство на Австралия започва. Какво мислите за шансовете на Григор Димитров и Вики Томова?

- Не познавам съперника на Григор Йежи Лехечка. Не можах и да гледам мачовете на Григор от началото на годината. Смятам, че е в много добра форма. Гладен е за игра и успехи. Миналата година тренирах с Ализе Корне, съперничката на Вики. Тя е труден опонент. Харесвам много Вики като игра. Добри приятелки сме. Дори тренирахме в Бока Ратон за една седмица. В женския тенис е възможно всичко. Независимо от разликата в ранглистата. Надявам се да поднесе изненада. Има си оръжията и качествата. Балансиран играч.

Реклама
Реклама
Реклама