Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10690389 www.bgdnes.bg

Цацаров се върна във Върховната касационна прокуратура

Сотир Цацаров се завръща във Върховната касационна прокуратура (ВКП), това стана ясно от решение на прокурорската колегия в сряда.

Шефът на КПКОНПИ ще стъпи в длъжност като прокурор във ВКП в момента , в който бъде освободен от заеманата длъжност.
През декември 2019 г., когато Иван Гешев стана обвинител номер 1 на България, Цацаров бе назначен като прокурор във ВКП. Месеци по-късно бе избран за шеф на КПКОНПИ.

Реклама

На заседанието на прокурорската колегията в сряда стана ясно, че в заявлението си, с което иска да бъде възстановен като прокурор във ВКП, Цацаров е посочил, че на 17 януари т.г. е подал оставка като председател на КПКОНПИ.

На 13 януари Сотир Цацаров обяви, че ще подаде оставка, но ще поиска да бъде освободен от 1 март, когато трябва да внесе годишния отчет на Антикорупционната комисия и тогава ще обяви мотивите си за напускането на поста. Ден по-късно Цацаров осъмна без допуск до класифицирана информация, след като той му беше отнет от ДАНС. Премиерът Кирил Петков обясни, че допускът е отнет, тъй като Цацаров не е минал т.нар. тест за надеждност, свързан с използването на класифицирана информация не по предназначение.

Цацаров заяви, че отнемането на достъпа му до класифицирана информация е плод на натиск от Петков и е отмъщение на вътрешния министър Бойко Рашков.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама