Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10690582 www.bgdnes.bg

160 бона обезщетение за съдия Николай Стефанов

Незаконно обвинен магистрат закова прокуратурата

Финансови проблеми, уронен престиж и срам пред обществото - това са последиците от скалъпеното производство

Съдия Николай Стефанов осъди прокуратурата за 160 хилядарки за незаконното обвинение, което му беше повдигнато през 2015 г. Магистратът бе обвинен и осъден на първа инстанция за взет подкуп чрез изнудване. После бе окончателно оправдан от Върховния съд през 2018 г. Три години по-късно Стефанов закова прокуратурата за накърнения му авторитет и достойнство заради несправедливите обвинения.

Реклама

Софийският апелативен съд потвърди обезщетението от над 160 000 лева на съдия Николай Стефанов от Русе преди дни. През ноември 2020 г. Софийският градски съд (СГС) осъди прокуратурата да плати на Стефанов 150 бона заради обвинение в подкуп, 3000 лева за второто водено срещу него разследване и съдебни разноски за близо 6 хилядарки.

Прокуратурата обжалва решението с мотива, че e осъдена "без доказателства за действително претърпените неимуществени и имуществени вреди от съдията", настоя решението да бъде отменено и да се постанови ново, с което исковете да бъдат изцяло отхвърлени, но САС не бе съгласен.

Магистратът беше арестуван при акция на ДАНС с преследване в центъра на Русе в началото на 2015 г. Николай Стефанов 72 часа по-късно осъмна с обвинения, че чрез изнудване е поискал 1000 лева и е направил опит да получи подкуп от 500 лева от адвокат Свилен Стефанов. Парите били, за да одобри споразумение за условна присъда с непълнолетен клиент на адвоката.

При претърсването на дома на Стефанов не бяха открити тези белязани пари, а пред съда оправданието на разследващите бе, че са избързали с ареста и го задържали, преди адвокатът да успее да му ги предаде. Съдията твърдеше, че това е интрига на адвокат, чието име така и не се разбра. Пред Софийския градски съд бяха представени свалени на хартия разговори от специализирани разузнавателни средства (СРС) на местата, на които фразите не се чуват добре, бе изписано "Не се разбира". Съдията, който гледа ареста на Стефанов, обаче реши, че "Не се разбира" всъщност е ключова реплика от негова страна, с която показва, че не иска да говори за подкупа, защото знае, че го подслушват. Опитите да бъде обяснено, че текстът е написан от ДАНС и означава нещо съвсем друго, бяха напразни.

Година по-късно СГС осъди Стефанов на 3 години условно по обвинението, че е опитал да вземе подкуп от 500 лева, но не и чрез изнудване. Тогава градският съд се позова именно и на нелепите хартийки от СРС-тата, които бяха използвани срещу магистрата. След многото завои по случая в крайна сметка Върховният касационен съд окончателно оправда Стефанов през 2018 г.

Магистратът се бори да осъди прокуратура за причинените му имуществени и неимуществени вреди, претърпени заради незаконното обвинение. Той е бил лишен от право да практикува и да преподава право. Колеги и приятели го гледали със съмнение в очите, някои от тях смятали, че наистина може да е взел подкупа. Цялата сага довежда до уронване на престижа и достойнството на съдия Стефанов.

Реклама

По думите на свидетели през цялото време съдията се е чувствал унижен, опозорен пред обществеността, юридическата общност и пред семейството си.

От събраните доказателства съдебният състав на САС прие, че прокуратурата носи отговорност за това и я осъди на 160 бона обезщетение. В мотивите съдиите пишат, че е имало негативни последици от всякакъв характер заради несправедливото обвинение (виж карето).

Решението на апелативните магистрати отново може да бъде обжалвано за сметка на данъкоплатците, както е в тези случаи.

 Негативни последици

Последиците на съдия Стефанов от незаконното обвинение са тежки. Бил е затормозен психически и се е затворил в себе си в продължение на цели 3 години.

Макар кратко, пребиваването на Стефанов в ареста е предизвикало чувства за срам и унижение. Уронен бил имиджът му на преподавател по право. Ищецът търпял негативни емоции и поради отдръпването на колеги, финансовите затруднения в семейството поради отстраняването му от длъжност. В крайна сметка животът на незаконно обвинения съдия бил пълен кошмар последните години, причинен от прокуратурата.

Реклама
Реклама
Реклама