Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10701946 www.bgdnes.bg

Звезди зад решетките

Наркотици, сутеньорство и измами пращат певци, спортисти и бизнесмени на топло

Андре Токев е поредната известна личност, която се оказва зад решетките

Известни българи усетиха дългата ръка на закона и осъмнаха зад решетките. Марихуана, каране след няколко чашки алкохол, сутеньорство, кокаин - това са някои от причините, вкарали известни спортисти, певци и познати на обществото хора в панделата.

Реклама

Най-пресният случай е с известния готвач Андре Токев. Шефът ще лежи близо 8 месеца в кауша за това, че се метна пиян на кирка зад волана. Това не е първата подобна проява на Токев. Шефът има предишна условна присъда за каране в нетрезво състояние, която е 3 месеца. Той успя да сключи споразумение с Районната прокуратура, което бе одобрено от Софийския районен съд. Магистратите му дадоха 7 месеца решетки, като към тях се присъединяват и трите месеца от предишната условна присъда. Това е така, защото Токев наруши закона по време на изпитателен срок.

"Искам да дам пример на хората", каза Токев, след като сключи споразумението.

Готвачът остава и без книжка за година и половина. Наложена му е и глоба от 450 лв. в полза на държавата. Шеф-готвачът ще трябва да плати и разноските по делото срещу него, които възлизат на 553 лв.

Друг е случаят с бившия шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров - Вальо Топлото. През 2015 г. Топлото влезе за 3 години в затвора заради източване на дружеството.

Върховните съдии признаха Топлото за виновен за това, че от 2003 до 2006 г. е пръснал над 325 хил. лв. за ненужно скъпи храни и напитки, домакински стоки и услуги и за ползване на луксозен "Лексус". Сред покупките са скъпо френско сирене, вода "Перие", джет, косачка, джакузи, алкохол, лекарства, огромни количества захарни изделия и хранителни добавки. Всички тези глезотийки били осчетоводявани като представителни разходи на столичното парно.

Проблемите на Вальо Топлото започват още през лятото на 2006 г. Тогава се говореше, че по сметки в Австрия се крият източени от "Топлофикация" милиони. Срещу него имаше 4 дела, но не всички обвинения бяха доказани. Топлото лежа само за източването на дружеството, но успя да се измъкне от тъмницата по-рано, защото работи зад решетките и участва във всички спортни и културни занимания. Топлото излежа година и седем месеца и бе освободен през 2018 г. Димитров получил и три награди, като едната от тях за най-добра великденска картичка.

Реклама

Като се върнем няколко години назад, през 2011 г. световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски бе сгащен на летище "Гуарульос" в Сао Пауло, Бразилия, при опит да напусне страната с 9 килограма кокаин. Наркотиците са открити в тайници в два от трите куфара на непълнолетната му дъщеря Сара, която придружава Боевски, за да участва в международен турнир по тенис. На щерката е позволено да напусне Бразилия.

Боевски твърди, че е купил куфарите от Бразилия и не знае как наркотиците са се озовали в тях. В края на декември 2011 г. директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) съобщи, че кокаинът е бил предназначен за България и Гълъбин Боевски е щял да бъде добре възнаграден за неговото пренасяне. На 3 май 2012 г. щангистът е осъден на 9 години и 4 месеца затвор от федералния съд в Бразилия. На 22 октомври 2013 г. напуска Бразилия, а МВнР потвърждава, че е освободен. Още на другия ден в 2 часа на обяд Боевски кацна на летището в София с полет от Париж. Така и не е ясно как и защо е освободен. Бразилското посолство и адвокатът му тогава отказаха да говорят.

Иван Главчев, по-известен като Ванко 1, получи 12 години затвор и 120 000 лева глоба. Той е осъден за склоняването на 10 девойки към проституция в Пловдив, Италия, Франция, Испания и Белгия. Бащата на Ванко 1 - Петър Главчев, получи 5 години и 5000 лева глоба по подобни обвинения.

Когато влиза в затвора, рапърът е в корпуса на тъмницата, където се изтърпяват тежки наказания. "Тогава се ползваше с уважение сред останалите престъпници, тъй като бе прочут рапър. Главчев не се стараеше да се възползва от славата си, не проявяваше претенции и не нарушаваше вътрешния ред", твърдят тогава пазителите на реда в затвора.

През 2006 г. Ванко 1 каза сбогом на панделата заради нововъведена промяна в Наказателния кодекс, която стана известна като поправката "Ванко 1" . В кауша рапърът бачка в тухларната и написва една песен.

През 2018 г. скандалният рапър отново вижда вътрешността на килията. Година по-рано го спипват да кара пиян до козирката в "Студентски град" в София. Ванко 1 успява да си стисне ръцете с прокурор Елица Василева и лежи 3 месеца в пловдивския зандан. Книжката му е отнета за една година. Трите месеца прекарва с още пет човека в килията, разхожда се само по час на ден, през другите 23 часа е заключен.

Година след като Ванко 1 влиза в затвора, чалгаджията Кондьо Савов го последва. През юли 2004 година чалгарят е арестуван по жалба на 17-годишната Златка Кръстева от Луковит. Тя твърди, че Кондьо я е подмамил и завел в дома си в Сливен и без нейно съгласие подготвил документите й за извеждане в Испания.

Районният съд в Сливен даде на певеца 10 години решетки и 100 бона глоба. Присъдата му бе за склоняване към проституция на непълнолетни момичета.

По друго дело за сводничество и трафик на жени Кондьо е осъден от Районния съд на 3 години затвор, но по-горна инстанция връща делото за доразследване. През 2006 г. чалга певецът излиза от кауша, след като Окръжният съд в Сливен намалява присъдата му на 3 години затвор и му взима 8 бона глоба. Повод за намаляването на наказанието е поправката, наречена "Ванко 1" (виж карето).

 Поправката "Ванко 1"

Поправката "Ванко 1" е поправка от 2006 г. на 40-ото Народно събрание в Наказателния кодекс на България. С нея наказанието за склоняване към проституция в някои случаи значително се намалява.

Тежки присъди за склоняване към проституция се налагат само ако за това са използвани наркотици. След като е приета, поправката е наречена неформално "Ванко 1", тъй като заради нея е пуснат от затвора осъденият на втора инстанция на 12 години рапър Иван Главчев - Ванко 1, след като е излежал само 3 години от присъдата си. Заради същата поправка е пуснат и фолкпевецът Кондьо Савов, също осъден за склоняване към проституция.

Неговото наказание е намалено от 10 г. затвор и глоба от 100 000 лв. на 3 години затвор и глобата на 8000 лв. "Божествено съвпадение", така Ванко 1 нарича поправката, освободила го от кауша.

Реклама
Реклама
Реклама