Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10717568 www.bgdnes.bg

Англичанките повече от българките в "Хотнишките баби"

Пандемията уплашила нашенките от репетиции 

Чужденките впечатляващо бързо научили да пеят народни песни 

Англичанките са повече от българките в прочутия фолклорен състав "Хотнишките баби" във великотърновското село Хотница! Това разказа пред "България Днес" ръководителката на формацията Наташа Пенова.

В състава в момента има 6 представителки на Острова и 4 наши български жени, като причината за чудноватата ситуация са пандемията и обезлюдяването на българските села.

Реклама

"Българските баби вече са на възраст и предпочитат да не идват на репетиции заради коронавируса. В същото време в селото има заселили се чужденци и затова реших да създам група за българско-английски автентичен фолклор. Жена, която е омъжена за англичанин, ни помогна да преведем текстовете на песните от автентичния хотнишки фолклор от български на английски. В началото беше много трудно, защото на англичаните нашият език им е много труден. Но със сбирки по домовете и в читалището нещата се получиха и чужденките впечатляващо бързо научиха текстовете на песните. Също така изрепетирахме и стъпки, за да не стоят изпълнителките статични на сцената", каза още пред вестника Пенова.

Смесената формация вече има няколко публични изяви, на които показват отличен синхрон. На Еньовден преди година пеят заедно пред Хотнишкия водопад, а през септември м.г. се явяват на националния фолклорен фестивал за двугласно пеене с международно участие.

"Там успяхме да завършим на престижно място, като журито беше силно очаровано, че англичанките толкова добре са научили български фолклорни песни", разказа още Пенова.

Групата пресъздава традиционни празници - Бабинден, Трифон Зарезан, Сирни заговезни, Благовец, Великден, Гергьовден, Германчо, Ходене на росян, Плетене на брада, Хотнишка тлака, Хващане светец за нова къща, годеж и др.

Има възстановени и показани по телевизии 28 народни обичая. През 2008 година обичая Бабинден е официално признат от ЮНЕСКО за живо човешко съкровище на България и този факт издигна нивото на групата. Издаден бе диск, който съживи и запази културната идентичност, характерна за село Хотница, казват от читалище "Светлина-1895" във великотърновското село.

Реклама
Реклама
Реклама