Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10720260 www.bgdnes.bg

40 бона за свободата на Весо Брадата

Пифовете от "Люлин" също са пуснати срещу пари

Месеци наред бизнесменът виси под домашен арест, защото не внася гаранцията

На 40 хиляди лева е определена мизата за свободата на бизнесмена Веселин Денков - Весо Брадата от магистратите от Специализирания съд, научи "България Днес"! Казусът с мярката на ресторантьора се точи от месеци, тъй като той отказа да плати половин милион и впоследствие 100 хилядарки, за да излезе под парична гаранция, и затова стоеше под домашен арест.
За новото развитие по сагата става ясно от определение на Апелативния спецсъд. От него се разбира, че първата инстанция е смекчила мерките на сочените за тартори Весо Брадата, известния люлинчанин Ивайло Георгиев - Иво Пифа и сина му Сашо Георгиев на парични гаранции съответно от по 10 хил. лв. и 5 хил. лв.
Спецпрокуратурата не остава безучастна и се възпротивява, като посочва пред горната инстанция опасенията си, че подсъдимите като банда за рекет и лихварство могат да се укрият и да извършат престъпление срещу правосъдието. Освен това трябва да се имат предвид механизмът и начинът на извършване на деянията, осъществени при стриктна и конспиративна организация, както и предвидените от закона значителни санкции, посочват от държавното обвинение.
Съдът не се съгласява, като отбелязва доброто процесуално поведение на подсъдимите и липсата на риск да повлияят на свидетели, понеже те вече са били разпитани от разследващите.
Домашният арест на Весо Брадата е отменен още през лятото, но тъй като той не внася парите за свободата си, остава между четирите стени на дома си. Оправдава се с наложения запор върху авоарите му, както и с пандемията, която сериозно е ударила заведението, което върти.
Магистратите отбелязват наличието на две други висящи дела срещу него. Едното е за изнудване, заведено от покойната финансистка Станка Марангозова. По него е подсъдим заедно с духналия Иво Масларов. Другото дело е за убийството на аферистката и е във Военния съд. На подсъдимата скамейка там са изправени ексслужителят на НСО Бисер Иванов, соченият за килър Петър Костов-Стъкларя. Денков е сочен за финансист на екзекуцията.
Самият бизнесмен е заключен в края на август 2020 г. и прекарва 9 месеца зад решетките. Пуснат е да се прибере вкъщи след разкрития за корупция в съдебната система благодарение на приятелката му - миската Ивайла Бакалова. Сега Темида изтъква, че Денков успешно развива дългогодишен бизнес в различни сфери и води висок жизнен стандарт.
Иво Пифа се жалва, че повече от година е изолиран и не е имал възможност да работи. Затова иска редуциране на размера на гаранцията, като дори цитира делото на Миню Стайков срещу България. Съдиите коментират, че двамата Пифове са развивали доходоносен семеен бизнес - със заложни къщи. Отчита се фактът, че Малкия Пиф е баща на три малки деца и има здравословни проблеми, заради които често провежда медицински процедури.


Според прокуратурата бандата на Весо Брадата и Иво Пифа е действала от 2018 до август 2020 г. в София. Заедно с двамата лидери на подсъдимата скамейка са пратени още 8 души. Разследващите разкриват, че престъпленията са ставали през заложната къща на Пифовете с пари на Брадата. В началото като финансист на схемата е спряган хазартният бос Васил Божков, но подобни твърдения не се подплатяват с доказателства.


   Година на старта

Процесът срещу Брадата, Пифа и компания още цикли на старта в спецсъда. Делото е внесено преди година и за малко да претърпи провал още в началото. Причината е, че магистратите откриват пропуски в обвинителния акт, които могат да минират делото. По тази причина смятат за по-удачно да го върнат на прокуратурата за поправка. Втората инстанция ги намира за технически неточности и препоръчва те да бъдат оправени в съдебната зала.
Минават месеци, без процесът да е започнал по същество. Година по-късно е проведено разпоредително заседание, но съдът още не е започнал с разпитите на важните свидетели. Запознати издават, че една от причините е върлуващата пандемия от коронавирус, заради която често са се отлагали заседания.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама