Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10724763 www.bgdnes.bg

Съдът: Йоан Матев е бил на местопрестъплението, но може друг да е убил Георги в Борисовата градина

Според трима от състава подсъдимият вероятно се е изплашил от гледката на прободен с нож човек и затова е избягал, не били изследвани други маршрути за оттегляне на евентуален друг извършител

Подсъдимият за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина е бил на местопрестъплението, но няма преки доказателства, че той е намушкал жертвата с нож, а само косвени, които не са свързани. Това пише в мотивите на трима от членовете на съдебния състав по делото срещу Йоан Матев, който беше оправдан за престъплението. Мнението на двама от заседателите и младшия съдия в състава надделява над малцинството - председателят Руси Алексиев и друг заседател, според които Матев е виновен и трябва да бъде осъден.

Реклама

15-годишният ученик Георги Игнатов беше убит на 2 юни 2015 г. малко преди 12 ч. Трупът му беше открит от приятелката му Лора на пейка в парка, близо до метростанцията на стадион "Васил Левски". Дни след престъплението от МВР разпространиха записи от две камери с кадри на бягащо момче с раница, което се отдалечава от мястото, където е убит Георги. Разследващите влизат в следите на Матев година по-късно, а през февруари 2017 г. е арестуван и обвинен за убийството. Тогава стана ясно, че е променил външността си, изтрил е снимките си от социалните мрежи, а директорката на училището и съучениците му са го подозирали за убийството още през юни 2015 г. Криминалистите намериха и ножа, с който е убит Георги в шахта близо до местопрестъплението. Посочи го братът на Йоан Марсел Матев при беседа с оперативните работници. Това е и един от спорните моменти по делото, описан в мотивите на съда.

Мнозинството от състава, чието решение надделява описва накратко: "По делото няма преки доказателства убийството да е извършено от Йоан Матев. От косвените доказателства сочат, че той е бил на мястото на убийството, включително и по внезапното му затичване, за да избяга, последвалото му гузно поведение и промяната във външния вид. Липсват обаче доказателства за връзка на подсъдимия с фактическото извършване на убийството - няма следи от него по ножа или трупа", пишат тримата от състава. Според тях присъствието на Матев на местопрестъплението може да наведе на извод, че е убил Георги , но само ако е е сигурно, че там не е имало други хора. Дават пример с докладна записка от на един от криминалистите. В нея той посочва, че охранителни камери не заснемат района на местопрестъплението. 

Такива имало на сградата и на паркинга на БНР , автокъща "Капитолия " (кадрите от тях бяха разпространени с молба за помощ от гражданите , б.а), метростанцията и ресторант в Борисовата градина. "По делото няма данни да са открити камери в района на Националния стадион "Васил Левски", както и от вътрешността на парка, които са други възможни пътища за оттегляне от местопрестъплението на евентуален извършител, различен от подсъдимия. Затова няма как да се приеме безусловно, че подсъдимият е извършил престъплението", пишат двамата заседатели и младшия съдия. Според тях не се спори, че Матев е бил на мястото на убийството и това е доказано от камерите в района, от клетките на мобилния оператор и от свидетели. Липсвали обаче доказателства за това кои хора са ползвали другите пътища за оттегляне - покрай оградата на стадион "Юнак" към Националния стадион, както и през тревните площи в района на стадион "Българска армия". Мнозинството от състава приема, че на мястото може да е имало и друг човек, който да е извършил убийството на Георги, а Йоан само да е видял това или да е имал някаква друга връзка, но да не е извършител, нито да е помагач. Според тримата от състава тази неяснота е в полза на подсъдимия.

По време на разследването и на съдебното дело обаче обаче Йоан Матев никога не е разказвал, че бил свидетел на убийство и е побягнал изплашен.

Мнозинството от състава стига по-далеч в разсъжденията си - че Йоан Матев би могъл да бъде подведен под отговорност по частно наказателно дело - че не е помогнал на прободен с нож човек. Престъплението обаче се преследвало само ако пострадалият (в случая това е Георги Игнатов, който умира минути след пробождането, б.а.) подаде тъжба до прокуратурата, каквато не била подадена.

Реклама
Реклама
Реклама