Д-р Веселина Никифорова: Всеки болен трябва да се консултира с лекар

Приятел
Автор: Елена ДРЕМОВА

Д-р Веселина Никифорова: Всеки болен трябва да се консултира с лекар

Неточната диагноза води до усложнения 

КОЯ Е ТЯ

Д-р Веселина Никифорова е общопрактикуващ лекар с над 20 години стаж. Родена е през 1969 г. в Перник. Завършва Медицинския университет в София с две специалности - спешна медицина и обща медицина. Преминава през двегодишен курс по клинична хомеопатия и взима участие в множество научни конгреси и семинари по специалността.

- Д-р Никифорова, през последните дни температурите навън са минусови, а болните се увеличават. Какво бихте посъветвали хората, за да се предпазят в студа?
- Студът предразполага организма ни да се охлади и по-лесно да се закачат за него всички вируси, които върлуват в момента. Едно от нещата, които човек трябва да прави, за да се предпази, е да не прекарва много време изложен на минусовите температури. Времето за разходки е, когато температурите са над 0 градуса. Също така изсушаването на лигавиците ни през отоплителния сезон също предразполага към възпаляването им. Затова трябва много умерено да съчетаваме двете неща - разходка навън и престой в помещение с много сух въздух. Освен това хората трябва да се съобразяват и да не се събират в големи групи, в които не се знае дали няма болни.
- Важно ли е да пазим краката си топли през зимата?
- Разбира се, много е важно хората да са по-стриктни в това отношение, за да останат здрави. Важно е да носим обувки, които са топли, сигурни и не пропускат.
- Трябва ли да обърнем специално внимание на децата?
- В детските градини би трябвало да съществува така нареченият филтър при приемане на децата сутрин, тоест болни деца да не се допускат в групите. Много е важно родителите също да проявяват отговорност. Когато детето е проявило някакви симптоми вкъщи, е важно да не ги неглижират, за да ги изпратят на градина под предлог, че ако малко му тече носът, не е проблем. Отговорността е взаимна и на родителите, и на персонала, за да няма болни, които да са риск за останалите.
- Известно е, че през студените месеци сърдечно-съдовите инциденти се увеличават. На какво се дължи това?
- Кръвоносната система реагира на студа по същия начин, по който реагира тялото ни, и това е една от предпоставките за увеличения брой сърдечно-съдови инциденти. Заболяването от вирусни инфекции също може да усложни състоянието на хора със сърдечни заболявания.
- Освен COVID-19 кои са другите вируси, които са се активизирали?
- Факт е, че не трябва да забравяме, че освен COVID-19 има и други вируси - аденовируси, коксакивируси, респираторно синцитиалните вируси, на които също им е сезонът сега и са много разпространени. Все още никой от нас не знае дали върлува грип. Не се говори много за него, но най-вероятно ще има и заболели от него през този сезон. Всички тези заболявания са от една група и протичат със сходни симптоми, като хрема, кашлица и кихане. Трудно можем да разграничим вирусите без лабораторни изследвания. Затова човек трябва да отиде на лекар и оттам да се установи от какво е болен, за да получи правилното лечение. В момента много хора не желаят да си правят COVID тестове и ги убеждаваме все по-трудно. Това е една огромна грешка, защото една неточно поставена диагноза води до редица усложнения.
- За съжаление живеем във времена, в които много хора започват да се самолекуват. Какви рискове крие това за пациентите?
- Когато една вирусна инфекция не е усложнена с бактериална инфекция, не се изисква прием на антибиотик. Лошо е, че масово започват на своя глава курс на антибиотично самолечение, който няма да доведе до добър изход на тяхното боледуване. Преди да се вземат всякакви други мерки, е задължително всеки болен да се консултира със своя лекар. Не трябва да се приемат и лекарства, предписани на друг пациент, само защото на него са му помогнали.
- Какво да приемаме, за да подсилим имунитета си?
- Това е въпрос, който всекидневно чувам в практиката си, особено от родители на малки деца. Имуностимулаторите са различни и не всички са подходящи за всяко едно от тях, защото може някое да има алергия. Желателно е всеки родител да направи индивидуална консултация преди всякакъв прием имуностимулатори, дори и да са само витамини.
- Вярно ли е, че трябва да консумираме храни, богати на селен?
- Селен, цинк, витамин С и витамин D придобиха голяма популярност покрай пандемията. Добре е да си ги набавяме под формата на храна. Много богати на селен са бразилските ядки. Но преди всичко това са чесънът и джинджифилът. Всички храни, съдържащи тези микроелементи и витамини, са добре дошли в подсилването на имунитета.
- Резките промени във времето оказват ли негативно влияние върху имунната система на човек?
- Има хора, които се каляват по този начин, но невинаги това е полезно. Когато организмът е свикнал на много топло, а след това рязко паднат температурите, той изпада в стрес. Така много по-лесно могат да се прихванат циркулиращите вируси, защото тялото трудно се адаптира към температурните промени.
- Имайки дългогодишен опит като лекар, какви са ви наблюденията за отношението на българина към собственото му здраве? Ходи ли редовно на профилактични прегледи, или отива при лекаря, когато вече е болен?
- Не, и това ми е много болна тема. Българинът не ходи на профилактични прегледи, а идва, когато болестта е напреднала. Трудно можем да се разберем с пациентите, за да идват във време, в което не е за болни. Не ги интересува, че работното ни време е разделено на коридори, за да запазим едните от другите. Българите имат много да наваксват в здравната култура, а понякога и в чувството си на егоизъм към останалите.
- Има ли заболяване, което ви притеснява повече от COVID-19 и в момента светът пренебрегва?
- Профилактиката страда най-много от пандемията, защото хората се страхуват да отидат на лекар заради многото болни. А така няма как да открием лечими заболявания в ранния им стадий. Става дума за всякакви болести - онкозаболявания, заболявания на сърдечно-съдовата система, белодробни. Закъснялото поставяне на диагноза и оттам закъснялото лечение, водено от страха на хората да дойдат на преглед, ме притеснява страшно много.

Силвия Кацарова и кучето й цъфтят

Силвия Кацарова и кучето й цъфтят

Като пролетни цветя цъфнаха неотразимата Силвия Кацарова и кученцето й, видяха топпапараците на "България Днес". Певицата привличаше погледите със свежото си, пъстро и стилно облекло, а кученцето й също грееше в розово елече. Снимки: България

Даниела Серданова сама

Даниела Серданова сама

Сама обикаля из софийските улици Даниела Серданова, видяха влюбчивите папараци на "България Днес". Преди две години психоложката се раздели със социалния антрополог Харалан Александров след близо 8-годишна връзка, като така и не стана ясно каква е причината за разлъката. Серданова беше женена за футболиста Любо Пенев, двамата имат дете

Филчев под прикритие

Филчев под прикритие

Пременен с огромен шлифер се придвижва из София Никола Филчев, видяха честните папараци на "България Днес". Бившият главен прокурор се порадва на цъфналите по градините дръвчета, след което с бавна стъпка се отправи към дома си. Снимки: "България

Нети бърза, вика такси

Нети бърза, вика такси

На бързи обороти живее Нети. Певицата и актриса цял ден търчи по задачи, видяха културните папараци на "България Днес". За да може да изпълни всички поети ангажименти, облечената като пролетна пъпка в розово Нети викна такси и нервно крачеше, докато то пристигне. Снимки: "България

Деян Ангелов стяга къща в Гърция

Деян Ангелов стяга къща в Гърция

С майстор се срещна актьорът Деян Ангелов, видяха неуловимите папараци на "България Днес". Той приготви пачка с пари, след като доволно разгледа няколко проекта. Артистът стяга къща в Гърция и иска всичко да е перфектно по план. Снимки: България

Смърт в семейството връща Виктория в Русия

Смърт в семейството връща Виктория в Русия

След като победи в "Ергенът" Виктория Капитонова е голямата победителка в най-гледаното шоу в ефира - "Ергенът". Тя е жената, която Виктор Стоянов избра, след като в последната вечер остават двете с Дениз Хайрула и той подарява на рускинята последната си роза. Красивият Виктор не предлага брак на 27-годишната моделка, но й "обещава" сърцето си

Актуално

Григор Димитров взе бърз реванш от американец в Париж

Григор Димитров взе бърз реванш от американец в Париж

Григор Димитров явно не обича да губи два пъти от един и същ съперник. Точно преди година в първия кръг на "Ролан Гарос" нашият тенисист имаше 3 мачбола срещу Маркос Гирон, но бе принуден да се откаже заради контузия в кръста. Жребият събра двамата отново в Париж и този път Димитров не допусна изненада

Боряна Калейн спечели златото в Испания

Боряна Калейн спечели златото в Испания

Боряна Калейн и Стилияна Николова взеха златен и сребърен медал на Световната купа по художествена гимнастика в испанския град Памплона. Калейн спечели и шампионската купа в многобоя. Така двете ще играят на всички уреди на финалите в неделя.  Според анализатори въпреки някои неточност артистичността на Калейн е компенсирала минусите в

Алекс от "Ергенът": Рано е да се говори за мен и Виктор

Алекс от "Ергенът": Рано е да се говори за мен и Виктор

„Бях влюбена във Виктор, а дали сега съм влюбена – ще оставя за себе си. Рано е да се говори по тази тема“, заяви Александра, която отказа да приеме розата от Виктор в предпоследния епизод на шоуто по Би Ти Ви "Ергенът". В същото време тя не пожела да коментира снимките от преди няколко дни, на които се вижда

Каракуди властват по баластриерите

Каракуди властват по баластриерите

Пролетта е времето, когато шарановите риби започват да се хранят активно след дългата зимна летаргия. По нашите затворени водоеми най-разпространена е каракудата. Именно затова тя е и една от най-търсените риби. Особено когато става дума за риболов на плувка или фидер. Сега тече забрана за риболов на по-голямата част от водоемите в страната

Лолита заряза суеверията

Лолита заряза суеверията

Половинката на Григор Димитров - Лолита Османова, заряза суеверието и е с него в Париж. Рускинята ще подкрепя най-добрия ни тенисист по време на втория турнир от Големия шлем "Ролан Гарос". Това ще е първата надпревара на българина по време на сезона на клей, на който тя ще присъства. Лолита пропусна всички турнири на червения корт в Европа

Не пропускай

Силвия Кацарова и кучето й цъфтят

Силвия Кацарова и кучето й цъфтят

Като пролетни цветя цъфнаха неотразимата Силвия Кацарова и кученцето й, видяха топпапараците на "България Днес". Певицата привличаше погледите със свежото си, пъстро и стилно облекло, а кученцето й също грееше в розово елече. Снимки: България

Полиция пази Боби Михайлов

Полиция пази Боби Михайлов

Жестока охрана съпътстваше конгреса на Българския футболен съюз в известен столичен хотел. Сградата и улицата около него бяха завардени от полицаи още час преди началото на сбирката на футболните хора, видя "България Днес". Затворена бе една от улиците към хотела в "Лозенец". Полицейски коли имаше и на двата входа на сградата

Деян Ангелов стяга къща в Гърция

Деян Ангелов стяга къща в Гърция

С майстор се срещна актьорът Деян Ангелов, видяха неуловимите папараци на "България Днес". Той приготви пачка с пари, след като доволно разгледа няколко проекта. Артистът стяга къща в Гърция и иска всичко да е перфектно по план. Снимки: България

Чужденци бягат от "Армията"

Чужденци бягат от "Армията"

Чужденци искат да бягат от ЦСКА след ексцесиите на "Армията". Футболистите бяха нападнати с банани и бутилки от страна на "червените" фенове, като част от тях отказаха да излязат на терена в мача с "Ботев". Най-голямото унижение бе за чернокожите играчи, които са в шок от расистката агресия на ултрасите

Уилям и Кейт на премиерата на "Топ Гън: Маверик" - събитието на фестивала в Кан

Уилям и Кейт на премиерата на "Топ Гън: Маверик" - събитието на фестивала в Кан

Кралската двойка, принц Уилям и Кейт Мидълтън, се появиха на червения килим на британската премиера на филма "Топ Гън: Маверик", която се проведе на площад "Лестър" в Лондон в четвъртък вечерта. Там присъства и звездата на филма - Том Круз. Кейт носеше черна рокля на Roland Mouret с дължина до пода и бяло деколте извън раменете