Д-р Веселина Никифорова: Всеки болен трябва да се консултира с лекар

Приятел
Автор: Елена ДРЕМОВА

Д-р Веселина Никифорова: Всеки болен трябва да се консултира с лекар

Неточната диагноза води до усложнения 

КОЯ Е ТЯ

Д-р Веселина Никифорова е общопрактикуващ лекар с над 20 години стаж. Родена е през 1969 г. в Перник. Завършва Медицинския университет в София с две специалности - спешна медицина и обща медицина. Преминава през двегодишен курс по клинична хомеопатия и взима участие в множество научни конгреси и семинари по специалността.

- Д-р Никифорова, през последните дни температурите навън са минусови, а болните се увеличават. Какво бихте посъветвали хората, за да се предпазят в студа?
- Студът предразполага организма ни да се охлади и по-лесно да се закачат за него всички вируси, които върлуват в момента. Едно от нещата, които човек трябва да прави, за да се предпази, е да не прекарва много време изложен на минусовите температури. Времето за разходки е, когато температурите са над 0 градуса. Също така изсушаването на лигавиците ни през отоплителния сезон също предразполага към възпаляването им. Затова трябва много умерено да съчетаваме двете неща - разходка навън и престой в помещение с много сух въздух. Освен това хората трябва да се съобразяват и да не се събират в големи групи, в които не се знае дали няма болни.
- Важно ли е да пазим краката си топли през зимата?
- Разбира се, много е важно хората да са по-стриктни в това отношение, за да останат здрави. Важно е да носим обувки, които са топли, сигурни и не пропускат.
- Трябва ли да обърнем специално внимание на децата?
- В детските градини би трябвало да съществува така нареченият филтър при приемане на децата сутрин, тоест болни деца да не се допускат в групите. Много е важно родителите също да проявяват отговорност. Когато детето е проявило някакви симптоми вкъщи, е важно да не ги неглижират, за да ги изпратят на градина под предлог, че ако малко му тече носът, не е проблем. Отговорността е взаимна и на родителите, и на персонала, за да няма болни, които да са риск за останалите.
- Известно е, че през студените месеци сърдечно-съдовите инциденти се увеличават. На какво се дължи това?
- Кръвоносната система реагира на студа по същия начин, по който реагира тялото ни, и това е една от предпоставките за увеличения брой сърдечно-съдови инциденти. Заболяването от вирусни инфекции също може да усложни състоянието на хора със сърдечни заболявания.
- Освен COVID-19 кои са другите вируси, които са се активизирали?
- Факт е, че не трябва да забравяме, че освен COVID-19 има и други вируси - аденовируси, коксакивируси, респираторно синцитиалните вируси, на които също им е сезонът сега и са много разпространени. Все още никой от нас не знае дали върлува грип. Не се говори много за него, но най-вероятно ще има и заболели от него през този сезон. Всички тези заболявания са от една група и протичат със сходни симптоми, като хрема, кашлица и кихане. Трудно можем да разграничим вирусите без лабораторни изследвания. Затова човек трябва да отиде на лекар и оттам да се установи от какво е болен, за да получи правилното лечение. В момента много хора не желаят да си правят COVID тестове и ги убеждаваме все по-трудно. Това е една огромна грешка, защото една неточно поставена диагноза води до редица усложнения.
- За съжаление живеем във времена, в които много хора започват да се самолекуват. Какви рискове крие това за пациентите?
- Когато една вирусна инфекция не е усложнена с бактериална инфекция, не се изисква прием на антибиотик. Лошо е, че масово започват на своя глава курс на антибиотично самолечение, който няма да доведе до добър изход на тяхното боледуване. Преди да се вземат всякакви други мерки, е задължително всеки болен да се консултира със своя лекар. Не трябва да се приемат и лекарства, предписани на друг пациент, само защото на него са му помогнали.
- Какво да приемаме, за да подсилим имунитета си?
- Това е въпрос, който всекидневно чувам в практиката си, особено от родители на малки деца. Имуностимулаторите са различни и не всички са подходящи за всяко едно от тях, защото може някое да има алергия. Желателно е всеки родител да направи индивидуална консултация преди всякакъв прием имуностимулатори, дори и да са само витамини.
- Вярно ли е, че трябва да консумираме храни, богати на селен?
- Селен, цинк, витамин С и витамин D придобиха голяма популярност покрай пандемията. Добре е да си ги набавяме под формата на храна. Много богати на селен са бразилските ядки. Но преди всичко това са чесънът и джинджифилът. Всички храни, съдържащи тези микроелементи и витамини, са добре дошли в подсилването на имунитета.
- Резките промени във времето оказват ли негативно влияние върху имунната система на човек?
- Има хора, които се каляват по този начин, но невинаги това е полезно. Когато организмът е свикнал на много топло, а след това рязко паднат температурите, той изпада в стрес. Така много по-лесно могат да се прихванат циркулиращите вируси, защото тялото трудно се адаптира към температурните промени.
- Имайки дългогодишен опит като лекар, какви са ви наблюденията за отношението на българина към собственото му здраве? Ходи ли редовно на профилактични прегледи, или отива при лекаря, когато вече е болен?
- Не, и това ми е много болна тема. Българинът не ходи на профилактични прегледи, а идва, когато болестта е напреднала. Трудно можем да се разберем с пациентите, за да идват във време, в което не е за болни. Не ги интересува, че работното ни време е разделено на коридори, за да запазим едните от другите. Българите имат много да наваксват в здравната култура, а понякога и в чувството си на егоизъм към останалите.
- Има ли заболяване, което ви притеснява повече от COVID-19 и в момента светът пренебрегва?
- Профилактиката страда най-много от пандемията, защото хората се страхуват да отидат на лекар заради многото болни. А така няма как да открием лечими заболявания в ранния им стадий. Става дума за всякакви болести - онкозаболявания, заболявания на сърдечно-съдовата система, белодробни. Закъснялото поставяне на диагноза и оттам закъснялото лечение, водено от страха на хората да дойдат на преглед, ме притеснява страшно много.

Линда обикаля без охрана - фоторепортаж

Линда обикаля без охрана - фоторепортаж

Въпреки скандала с изгонените руски дипломати Съпругата на Кирил Петков му взима ризите от химическо чистене Без охрана се движи из София Линда Петкова, видяха бдителните папараци на "България Днес". Премиершата явно не се страхува от нищо, въпреки че мъжът й Кирил Петков си навлече омразата на мнозина, включително и на Русия

Рибарят Светослав Лозанов от Видин: Хващам чудовищата на Дунав!

Рибарят Светослав Лозанов от Видин: Хващам чудовищата на Дунав!

Моруна едва не ме уби, преборил съм над 50 гигантски риби в реката Гигантска моруна едва не погубва професионалния рибар Светослав Лозанов от град Видин. За това разказва самият той пред "България Днес" навръх Международния ден на река Дунав - 29 юни. Едва ли има по-голям специалист в улова на есетрови риби от Светослав

Сезонът на дините е открит

Сезонът на дините е открит

Плеймейтки и силиконки атакуват морето Банският на Николета едва удържа пищната й гръд Лятото дойде. Жегите започнаха. Жените се разсъбличат на плажа, за да хващат тен. И както се казваше в една реклама, дойде сезонът на дините! Родните плеймейтки и силиконови бомби захвърлиха якета и дънки и вече се търкалят на пясъка, на метри от морето

Скъпоценни камъни дирят в Родопите

Скъпоценни камъни дирят в Родопите

Нов хит в туризма  Срещу 250 лв. с чук и длето ровят за несметни богатства  Доли ЛУКАНОВА Планински кристали, благородни ясписи, лилави аметисти и още десетки скъпоценни камъни лежат погребани в недрата на Родопа планина. Стотици търсачи на несметни богатства се стичат в горите край град Маджарово. Последните години това се е превърнало в

Червена хубавица победи Лена

Червена хубавица победи Лена

В онлайн конкурс избираме красавица №1 в политиката - загл. Петя Михалевска печели четвъртфиналите с минимална преднина пред Бориславова Конкурс за най-красива жена в родната политика се провежда онлайн, установи "България Днес". Хубавици от различни партии се изправят една срещу друга в директни елиминации

Теди Джорджо, диджеят на футболиста: Благо не пи на сватбата си (СНИМКИ)

Теди Джорджо, диджеят на футболиста: Благо не пи на сватбата си (СНИМКИ)

Джизъса не близва алкохол цял ден, младоженците избират хит на Васко Найденов за първи брачен танц, Ненчо Балабанов държи реч Благой Георгиев не е пил никакъв алкохол дори и на сватбения си ден. Това разкри популярният диджей Теди Джорджо, който имаше задачата да се грижи за настроението на гостите

Актуално

Щерката на Вергов пафка, пие енергийна напитка и говори по телефона

Щерката на Вергов пафка, пие енергийна напитка и говори по телефона

Цигарки обича да запалва дъщерята на Юлиан Вергов - Алена, видяха здравословните папараци на "България Днес". Младата актриса, която вече се изявява успешно на сцената и пред камера, освен папиросата се зареди с енергийна напитка, след което грабна телефона си да говори по него. Снимки: "България

942  заболелите от коронавирус, за последните 24 часа

942 заболелите от коронавирус, за последните 24 часа

942 са заболелите от коронавирус за последното денонощие. Това са 14% от направените тестове, като заболелите са петкратно повече в сравнение с предното денонощие, личи от данните на Единния информационен портал. За последните 24 часа са направени 6702 теста, 770 от които PCR, а - 5932 антигенни. От началото на пандемията до момента

Мъж работи без почивен ден 27 години

Мъж работи без почивен ден 27 години

Служител в американска верига за бързо хранене се превърна в истинска сензация в социалните мрежи. Причината - 54-годишният Кевин Форд е работил 27 години за компанията, без да си вземе почивен ден. Той започнал работа в ресторант на веригата, разположен на Международното летище "Маккаран", през 1995 година

Президентската щерка пафка ли, пафка

Президентската щерка пафка ли, пафка

Мома за пример ли е дъщерята на президента Дарина Радева?! Красавицата запали цигара пред НАТФИЗ в столицата, видяха загрижените топпапараци на "България Днес". Младото момиче без притеснение се отдаде на лошия порок в очакване на своите приятели. Снимка: България

Хаос по летища в САЩ за Деня на независимостта

Хаос по летища в САЩ за Деня на независимостта

За Деня на независимостта на много летища в САЩ настъпи хаос поради струпване на пътници. Отменяха се полети, ситуацията се усложнява допълнително от високите цени на горивата. Почти 15 000 отменени полета в празничните почивни дни. В петък, първия от най-натоварените преди Деня на независимостта повече от 2

Не пропускай

Слави Трифонов: Кирил Петков и Асен Василев, пожелавам ви да се задавите с власт

Слави Трифонов: Кирил Петков и Асен Василев, пожелавам ви да се задавите с власт

"Кирил Петков и Асен Василев звънят на всички депутати от “Има такъв народ”. И като казвам на всички - имам предвид наистина на всички", написа във фейсбука си лидерът на партия ИТН Слави Трифонов. След което продължи с обясненията си: "И им обясняват по телефона колко лош съм аз, колко добри и морални хора са те

Сушата в Италия може доведе до криза за пармезан

Сушата в Италия може доведе до криза за пармезан

На фона на сушата в Италия човечеството може да се сблъска с недостиг на пармезан, прогнозират учени, цитирани от Си Ен Ен. Причината е, че количеството на водата в река По, захранваща 30 процента от фермите в страната, силно е намаляло, което застрашава производството на популярното сирене, предава БТА

Кичка Бодурова: Панайот Панайотов нарече колеги „сульо и пульо“, простих му

Кичка Бодурова: Панайот Панайотов нарече колеги „сульо и пульо“, простих му

„Панайот Панайотов беше груб към колеги – нарече ги „сульо и пульо“, и това не успях да го преглътна“. Това каза пред bTV певицата Кичка Бодурова за размяната на гневни постове във „Фейсбук“ между нея и певеца. По думите ѝ грубото отношение е основната причина Панайотов да няма участие в нейния концерт в Бургас през юни

Боби Турбото предложил на Калина от сцената на Сатиричния театър

Боби Турбото предложил на Калина от сцената на Сатиричния театър

Актьорът Борислав Захариев, по-известен като Боби Турбото, е предложил брак на Калина Крумова от сцената на Сатиричния театър в София по време на своя постановка. Захариев е паднал на едно коляно, докато пеел Can't help falling in love на Елвис Пресли, разказаха младоженците пред Нова Тв. Борислав ми предложи брак в залата на Сатиричния театър

Два самолета откарват днес изгонените руски дипломати

Два самолета откарват днес изгонените руски дипломати

Два самолета от Русия пристигат днес на летище София, за да откарат 70-те изгонени от България руски дипломати. Заедно с тях си тръгват и семействата им като на двата полета ще има около 170 души, съобщиха дипломатически източници на "24 часа". Двата полета са с хуманитарен статут заради ембаргото за руски самолети на територията на ЕС