Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10725854 www.bgdnes.bg

5 г. няма следа от конфискуваните 200 000 биткойна

След дългогодишно мълчание на властите депутатът Ивайло Мирчев задава въпроси на МВР

Гигантското количество криптовалута от операцията "Пратка/Вирус" ни прави 3-ти в света по притежанието й

Реклама

След пет години още няма следа от конфискуваните 213 576 биткойна при спецоперацията "Пратка/Вирус" през 2017 г. Тогава Центърът за противодействие на престъпността в Югоизточна Европа (SELEC) съобщи, че България е конфискувала гигантския брой криптовалута, чиято стойност към днешната дата е приблизително 13 370 925 480 лева.

На 19 май 2017 г., с подкрепата на SELEC, българските власти завършват успешно съвместното разследване "Пратка/Вирус" в областта на киберпрестъпността. Измамите са извършени чрез компрометиране на компютърните системи на митниците на членки на ЕС с цел избягване на плащането на данъци. Организираната престъпна група се състои от български граждани, които имат връзки в бившата югославска република Македония, Гърция, Румъния и Република Сърбия.

Използваният начин на действие се оказва набиране на корумпирани митнически служители във всички участващи държави с цел проникване на вирус в компютърните системи на митниците. След като вирусът се инсталира от разстояние, нарушителите успяват да финализират различни превози, тъй като в системата на митниците се появява, че товарът вече е проверен и преминал през митницата.

По време на акцията българските власти претърсват над 100 адреса, превозни средства и много заподозрени. Изземат голямо количество пари, както и оборудване, устройства за комуникация, компютри, таблети, банкови документи и др. Арестуват 23-ма заподозрени, петима от които са български митнически служители. В резултат на тази престъпна дейност регистрираните от Агенция "Митници" щети само за 2015 г. са около 10 милиона лева.

Впоследствие властите установяват, че членовете на организираната престъпна група са инвестирали парите, получени от тези незаконни дейности, в биткойни, като около 200 000 са открити и конфискувани от ченгетата.

Нарушителите избират биткойн начина за инвестиране на парите, тъй като е доста трудно да бъдат проследени. Тогава осем от арестуваните са задържани за постоянно, а съдебното производство тече с пълна сила. Това става ясно от официалното съобщение на SELEC през 2017 г.

Реклама

Интересното тук е, че първоначалното опровергаване от страна на МВР и прокуратурата на авторитетната официална международна организация, на която България е съосновател, а чрез МВР се явява и активен партньор в нея, е доста странно и буди недоумение. Впоследствие МВР не отрече за конфискуваната криптовалута, но отказа да предостави обществена информация. Тогава от Министерството на вътрешните работи се аргументираха, че исканите данни представляват конкретна информация от разследване по наказателно производство - следствено дело по описа на следствен отдел към Специализираната прокуратура, която ръководи разследването. Тук се появява съмнение дали МВР разполага с частните ключове (паролите) за тези биткойн портфейли, ако не, то тогава на практика са неизползваеми. Пет години българското общество така и на разбра какво се случи с тези конфискувани биткойни, които в момента са на стойност над 13 милиарда лева.

Преди ден заваляха въпроси от депутата Ивайло Мирчев от "Демократична България" по този неразнищен казус. Той поиска детайлна информация от вътрешния министър Бойко Рашков за съдбата на биткойните, които са били иззети от МВР като доказателства по време на операция "Пратка/Вирус" през 2017 г. Мирчев поиска да получи отговор дали е образувано досъдебно производство, внесен ли е обвинителен акт в съда, колко биткойни и други криптовалути са иззети в рамките на разследването, къде се съхраняват биткойните. Той също зачекна въпроса за паролите. "Разполагат ли разследващите органи с нужните частни ключове и ключови думи за възстановяване на тези частни ключове, за да могат да се разпореждат с иззетите биткойни и други криптовалути, извършено ли е до момента някакво разпореждане с тези доказателства и ако да - какво разпореждане, кога и по каква причина, налични ли са към момента като доказателства по делото и на разположение на прокуратурата ли са?", тези запитвания отправи Мирчев към Рашков.

Към днешна дата случаят не може да се счита за приключен и изяснен. Предстои да видим дали ще има някакво развитие и дали най-накрая ще стане ясно къде са отишли конфискуваните преди 5 години биткойни, чиято стойност е няколко милиарда лева.

 Пътят на коприната

Най-голямата потвърдена конфискация на криптовалути до момента е 144,336 биткойна, след като ФБР разби сайта "Пътят на коприната". Биткойните бяха продадени на търг и донесоха на американската държава 48 милиона долара.

Реклама
Реклама
Реклама