Реклама
https://m.bgdnes.bg/video/article/11314069 www.bgdnes.bg

Pink Floyd издават песен в подкрепа на Украйна

Това е първият нов сингъл на групата от 28 години
Pink Floyd ще издадат първата си нова музика от 28 години насам, като песента ще бъде в подкрепа на народа на Украйна, съобщава „Дейли Мейл“. Песента се нарича Hey Hey Rise Up и ще бъде издадена на 8 април, като приходите от нея ще бъдат предоставени на украинската хуманитарна помощ. Това ще бъде първата оригинална музика, записана заедно като група след The Division Bell от 1994 г., пише Нова тв.

Към 76-годишния Дейвид Гилмор и 78-годишния Ник Мейсън се присъединяват дългогодишният басист на групата - 60-годишният Гай Прат, и 57-годишният Нитин Савни на клавишните по време на тайна звукозаписна сесия миналата сряда.

Реклама

Песента включва и вокалите на украинския певец Андрий Хлевнюк от рок и поп групата Boombox, взети от клип, който той публикува в Instagram и на който пее на площад в Киев. Той пее патриотичната украинска протестна песен "Ой, червена калина на поляна", написана по време на Първата световна война.

Заглавието на песента на Pink Floyd е взето от последния ред на песента, който се превежда като: "Хей, хей, стани и се радвай".

Гилмор, който има украинска снаха и внуци, заяви: "Ние, както и много други хора, изпитвахме ярост и разочарование от този гнусен акт на нахлуване в независима, мирна и демократична страна и избиването на нейния народ от една от най-големите световни сили". Докато пише песента, Гилмор разговаря с Хлевнюк, който по думите му се възстановява в болница след раняване от минометен шрапнел.

Той каза: "Пуснах му малко от песента по телефонната линия и той ми даде благословията си. И двамата се надяваме в бъдеще да направим нещо заедно“.

Говорейки за песента, той добави: "Надявам се, че тя ще получи широка подкрепа и публичност. Искаме да съберем средства за хуманитарни благотворителни организации и да повишим морала. Искаме да изразим подкрепата си за Украйна и по този начин да покажем, че по-голямата част от света смята, че е напълно погрешно една свръхсила да нахлува в независимата демократична държава, в която се е превърнала Украйна“.

На 11 март в съобщение на официалния уебсайт на Гилмор се казва: "За да подкрепим света в категоричното осъждане на руското нахлуване в Украйна, от днес творбите на Pink Floyd от 1987 г. насам и всички солови записи на Дейвид Гилмор се премахват от всички доставчици на цифрова музика в Русия и Беларус".

Реклама

Видеоклипът към песента е заснет от известния режисьор Мат Уайткрос в същия ден, в който е записана песента, като Андрий пее на екрана, докато групата свири.

Гилмор обяснява: "Записахме песента и видеото в плевнята ни, където направихме всички наши предавания на живо Von Trapped Family по време на блокирането“.

В обложката на песента е нарисуван слънчоглед - националното цвете на Украйна - от кубинския художник Йосан Леон. Тя е препратка към жената, която се изправила срещу руските войници, казвайки им да вземат от нея слънчогледови семки, които да носят в джобовете си, така че когато умрат, да израснат слънчогледи.

Реклама
Реклама
Реклама