Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/11428152 www.bgdnes.bg

Риба дявол мъчи Карибско море

Мексиканските власти са притеснени от евентуални сериозни сътресения в туристическия бизнес. Причината е неимоверно нарасналата в последно време популация на рибата дявол в Карибско море. По световноизвестните плажове Канкун и Кармен, където годишно почиват повече от 10 млн. туристи от цял свят, са поставени хиляди табели, предупреждаващи за опасност от инциденти при среща с тези риби в морето.

Следващата мярка за борба срещу натрапниците е обединение на усилията на страните от Карибския басейн по контрола върху популацията. Рибите дявол се появиха преди няколко години, мигрирайки от Индийския океан. Особено застрашени от присъствието им са Куба и Бахамските острови.

Тези риби имат отровни жлези на гръбните и коремните перки, които при съприкосновение с човека може да причинят алергични възпаления, а не са изключени и по-тежки поражения. Плодовитостта им буди притеснение - възрастните женски могат на всеки 4 дни да отлагат по 15 хиляди хайверни зърна и именно на това се дължи този истински взрив в популацията им. Лошото е, че понякога показват агресивно поведение към хората и особено към любителите на подводните спортове, атакувайки ги изневиделица.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама