Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11572224 www.bgdnes.bg

Дилъри насилват деца да продават дрога

Разбитата наркобанда в Бургас принуждавала малчугани да работят за тях

Разбитата на 11 май наркобанда за изнудване и наркоразпространение в Бургас е принуждавала със сила, заплахи и тормоз непълнолетни да продават дрога. Това стана ясно вчера от брифинг на Окръжната прокуратура в морския град.

Четирима са с повдигнати обвинения - трима за изнудване, а соченият за техен тартор е обвинен и за насилствено принуждаване.
По време на брифинга стана ясно, че освен тормоза и сплашването на деца да продават наркотици за тях бандата е наказвала сурово дилъри, които работели за себе си. Също така бандитите са събирали такса "спокойствие" от улични пласьори. С налагането й и глоби бандата си докарвала дори повече приходи от тези, които печелела от самата продажба на наркотици.

Реклама

Бандата е действала чрез заплахи за саморазправа и психически тормоз, има данни, че един от непълнолетните дилъри е бил зверски пребит.
Преди няколко дни при спецоперация, придружена със зрелищни арести в центъра на Бургас и край близко село, бяха задържани общо шестима души. Четирима от тях вече са с повдигнати обвинения, а другите двама са освободени.

И четиримата задържани мъже са криминално проявени, двама от които и осъждани за нанасяне на телесни повреди и грабеж. Срещу единия, за когото се предполага, че е лидер на бандата, има висящо дело за участие в организирана престъпна група.

Четиримата са действали в съучастие, като единият е бил подбудител, двама – извършители, и един помагач. Повдигнати са им обвинения за изнудване, за което законът предвижда от 1 г. до 6 г. затвор и глоба от 1000 лв. до 3000 лв., както и възможност съдът да постанови конфискация до една втора от имуществото им. Срещу подбудителя има и второ обвинение - за принуда, за което се предвижда наказание до 6 г. лишаване от свобода, допълни окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Разследването продължава, предстои да бъдат разпитани свидетели.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама