Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11574927 www.bgdnes.bg

Фандъкова предлага пейка мемориал на Яна Язова

В съвместна инициатива с "България Днес"

Проверяват какво е положението с гроба на писателката

Пейка мемориал на името на писателката Яна Язова ще бъде поставена в София. Инициативата е на столичния кмет Йорданка Фандъкова и вестник "България Днес". Идеята идва на Фандъкова, след като прочита материал за Язова във вестника.
В него биографът на писателката Петър Величков твърди, че тя е била убита, най-вероятно от Държавна сигурност, заради несъгласията си с тогавашния режим. Величков твърди, че това му е било съобщено на среща с високопоставен служител на МВР преди години, когато правел проучванията си.


Тялото на писателката е намерено на дивана в дома й през април 1974 година. Според Величков до него е имало шнур от пеньоар, с който Язова е била удушена. След смъртта на писателката странните случки около нея продължават.
"След като трупът на Язова е изнесен и апартаментът е запечатан, нейните роднини искат да влязат да вземат дрехи, за да я облекат. Не им е било разрешено. В крайна сметка Язова е погребана в затворен ковчег, без някой да може да я види" - категоричен е Величков.

Реклама


Изследователят твърди, че след смъртта на писателката изчезва и част от архива й, който и до днес не се знае къде точно е отишъл.
Драмата не свършва дотук. През следващите години в гроба на писателката са поставяни телата на други хора, а надгробният й надпис изчезва.
Силно развълнувана от съдбата и смъртта на Язова, написала безсмъртните романи за Левски, Бенковски и Шипка, Фандъкова е наредила да бъде проверено каква е ситуацията с гроба на писателката.


"Ако наистина се установи, че на гроба на Язова липсва надгробна плоча, такава незабавно ще бъде поставена за наша сметка" - категорични са от общината.
Едновременно с това в някой от столичните паркова ще бъде поставена специална пейка мемориал с името и гравирани цитати от произведенията на писателката, за да може тя никога да не бъде забравена.




Реклама
Реклама
Реклама
Реклама