Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11575265 www.bgdnes.bg

Откриха изчезнал преди 150 години бобър

Версия гласи, че е дошъл от реки в Румъния 

Животното е заснето на остров Вардим в Дунав 

Изчезнал преди 150 години бобър е открит на дунавския остров Вардим край Свищов.

Това съобщи пред "България Днес" Свилен Чешмеджиев от Българското дружество за защита на птиците, който се натъква на следи от рядкото животно.

"Заедно с членове на "Каяк клуб - Свищов" попаднахме на доказателства за присъствието на европейски бобър на остров Вардим - натрупани накуп прясно прегризани клони, преграждащи бентове, прегризани стебла на дървета, които винаги падат в посока към водата. Местни рибари ни разказаха, че през последните една-две години са виждали бобър, и затова решихме да поставим фотокапани на няколко ключове места. И така успяхме да заснемем вида, който е изчезнал от българските земи преди век и половина", разказа пред вестника Чешмеджиев.

Реклама

Бобърът е заснет в снимки и две видеа. Наличието на вида е документирано официално и през миналата година в Природен парк "Русенски Лом". Белези за присъствието му се откриват и на други места в Северна България.

"Данните, с които разполагаме, са оскъдни, но се затвърждава предположението, че видът се завръща и може да се оформи популация, макар че това ще отнеме няколко години. Учени от Европа успяват да поставят предаватели на бобри, но ние ще сме доволни, ако намерим генетичен материал или козина, за да ги изследваме. Бобрите са изключително ценни и укрепват екосистемите, в които живеят. Всяка информация за тях ще е важна", обясни експертът от Българското дружество за защита на птиците.

Една от версиите за присъствието на бобъра на остров Вардим е, че е пристигнал от Румъния. В северната ни съседка в периода 1998-2001 г. са разселени 181 бобъра на три места във водосбора на Дунав. Преди десетина години те вече достигат делтата на реката, като са забелязани и в Молдова. Популацията се развива много добре и последният мониторинг показва наличие на 2200 животни.

Чешмеджиев посочи още, че като повечето диви животни бобрите също обичат изолирани места, които са далеч от хората. Освен доказателства за присъствието на забележителния вид екипът установява и новосформирана колония на сиви чапли на острова - 33 гнезда.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама