Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/11577006 www.bgdnes.bg

Супер шарани кълват на Тараторското

В езерото над село Габра плуват и трофейни сомове

Шарани по над два килограма хващат яко рибарите от живописния водоем над село Габра, познат като Тараторското. Рибите са много и гладни, което гарантира емоции и хубав улов, установи проверка на "България Днес".

Езерото е разположено над село Габра в сърцето на Лозенската планина, само на 30 км от столицата София и на 20 от град Елин Пелин. През този месец все повече риболовци насочват вниманието си към арендованите язовири, тъй като в момента тече забрана поради размножителния период на повечето видове риби. Тараторското е предпочиттана дестинация заради невероятната природа, близкото разстояние до столицата и най-важното - наличието на страхотни риби.

Реклама

Шараните сега са в стихията си. Хващат се предимно на дънни въдици или фидер, но някои опитват късмета си и на плувка. Най-често на кукичката се закачат екзепляри около двата килограма, но късметлии могат да се похвалят и с уловени риби по 5-6 кг. По това време от годината рибите се търсят в по-плитките участъци в някой от двата залива на водоема. Все още по-успешна си остава живата стръв - земни, торни и бели червеи, като могат да се комбинират със сладка царевица от консерва. Най-добра активност шараните проявяват рано сутрин и привечер.

Трябва да се каже, че езерото над село Габра е дом на истински исполини. По дъното се спотайват огромни сомове, чиито атаки понякога могат да бъдат чути или видени. От хищниците присъстват още бели риби и костури. Други едри риби, които могат да бъдат уловени са толстолобите и белите амури. За любителите на плувката се очаква раздвижването на каракудата, докато бабушката и уклеят са сигурен улов.

На езерото важат и определени правила с цел да се запази богатата популация. Уловена риба с тегло над 4 кг се връща обратно във водата. Разрешен е улов до 3 кг на въдица. За един брой пръчка се заплаща по 15 лв., а всяка следваща е по 10 лв, като таксата важи за 24-часов риболов. Рибари споделят, че в периода на забраната Тараторското предлага идеална алтернатива за практикуване на любимото хоби. Изваждането на шаран вдига адреналина заради борбеността на тези риби. Чревоугодниците също биха останали доволни от кулинарната стойност на улова.

Там е раят на манатарките

Дъбовите гори из Лозенската планина са дом на една от най-вкусните гъби - манатарката. През втората половина на май те започват да никнат най-активно. Нужни са само дъжд и слънце. Първите манатарки в района вече могат да се намерят. Около Тараторското има много гористи местности, които са предпочитани за обход от гъбарите. Манатарките отначало са полукълбовидна, после шапката се изправя до плоска. Кафява е с по-бледи участъци, особено по периферията. Пънчето отначало е яйцевидно. После бухалковидно с по-широка основа и по-рядко почти цилиндично. Покрито с белезникава мрежа върху светъл, белезникав фон.

Масловките също виреят край езерото. Те обаче се търсят сред младите иглолистни дървета. Боровите горички с повече светлина са идеалното им местообитание.

Реклама
Реклама
Реклама