Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11577984 www.bgdnes.bg

Вампири върлуват край Царевец

Преди 2 века в старата столица

Историите са официално документирани в турски държавен вестник 

Доли ЛУКАНОВА

Вампири са върлували във Велико Търново преди два века. Зловещите изчадия бродят из тесните улици и дебнат своите жертви. За това свидетелства писмо, което официално документира историите и е публикувано в турски държавен вестник. На него случайно попада любителят историк Бранко Касабов.

Годината е 1833-а. Поредица мистериозни случки след залез слънце започват да всяват страх край средновековната крепост Царевец. Чували с брашно в къщите се изсипват от само себе си или са посипвани с пръст, масло и мед от незнайна сила. Всичко в домовете на някои хора се разхвърля и разбърква. Има и случаи на хвърляне на камъни по минувачи.

Реклама

Мнозина се оплакват, че в съня си са нападнати от незнайна сила, при което са почувствали огромна тежест, като "затиснати от бивол", и едва са се отървали живи. Местното население е убедено, че градът е нападнат от зловеща сила, зли духове или вампири. Затова жителите на Велико Търново търсят помощ от известния вещичар Никола ефенди, които живеел в района на днешен Сливен.

"Никола ефенди веднага поема към Търново и още с пристигането си започва да разпитва хората за случващото се. След подробно разследване из града и региона вещичарят заключава: Да, всичко това е дело на зли духове", цитира Касабов писмото.

Вещичарят се заема да изчисти града от страшните привидения вампири, за което му е определено възнаграждение от 800 гроша. Никола ефенди заедно с кадията на града Ахмет Шюкрю ефенди и насъбралото се множество поемат към гробищата, за да установят гробовете на вампирите. Когато влиза при починалите, тълпата замлъква.

"Никола ефенди държи в ръката си обрисувана дъска, която трябва да се насочи и покаже гробовете, откъдето са изпълзели призраците. Така са установени два гроба. Те са на Тетикоглу Али Алемдар и Абди Алемдар, служили в еничарския корпус. Макар и погребани преди столетия, за тези двамата се знае, че приживе с кражби, отвличания и убийства са издевателствали над местното турско и българско население", разказва Бранко.

Никола и Ахмет разравят гробовете и отварят ковчезите и всички изпадат в шок и паника. Телата на двамата са непокътнати.

Въпреки страха труповете са изкарани от гробовете. Никола ефенди казва, че трябва да се забият колове в коремите и сърцата им да бъдат залети с вряща вода. Така е и сторено, но и в следващите дни нашествието на злите духове вампири продължава. Тогава решават да изгорят телата и нощните нападения спират.

Реклама

На 5 септември 1833 г. писмото за драматичните събития в Търново е публикувано в държавния вестник "Таквим-и Векайи". Макар и трудно за вярване, преживяното през 1833 г. край Царевец е официално документирано.

За наличието на вампири във Велико Търново потвърждава и археологът проф. Николай Овчаров.

"При разкопките ми в некропола на голямата църква "Св. Петър и Павел" във Велико Търново съм откривал обичаи против вампирясване. Хората са забивали железни скоби, с които са прикрепяли покойниците към земята. Тези обичаи в средновековието са насочени към хора, на които близките не са били наясно от какво са починали - дали от война, или странни болести", коментира пред "България Днес" Овчаров.

По думите му хората вярвали, че ако не се извършат определени ритуали до 40-ия ден, починалите могат да се въплътят в нещо зло и да причиняват щети на местното население.

Кръвопиецът от Созопол привлече хора от цял свят

През лятото на 2012-а археолози се натъкнаха на необичайна находка в стария Созопол - останки от средновековен вампир. До древен храм, сред множество некрополи археолози попадат на две погребения с ясни белези на ритуал срещу вампирясване. Откритите скелети са отпреди 700 години, а в единия има забит железен кол в гръдния кош. След откриването на вампира в Созопол България става една от най-атрактивните дестинации за "вампирски туризъм" в света, като се нареди на почетното четвърто място. Славата на вампира дори е изпреварила тази на граф Дракула, който е на пето място в споменатата класация. На първо място в списъка е Музеят на вампирите в Париж.

Реклама
Реклама
Реклама