Топкулинарят Иван Звездев: 7 години чакам разрешение да отворя ресторант

Приятел
Автор: Добринка КОРЧЕВА

Иван Звездев не иска да е тв готвач, било отживелица.

Иван Звездев не иска да е тв готвач, било отживелица.

Българският елит набляга на елементарни яденета, твърди известният готвач

Кой е той

Иван Звездев е роден през 1975 г. в Павликени. Като дете заедно със своята сестра Боряна е приет под опеката на известния български цирков артист Александър Балкански и обикаля света с неговия цирк.
В средата на 90-те напуска България и заминава за Аржентина, където преди 9 септември 1944 г. са емигрирали неговите баба и дядо. Там започва да работи като готвач, което му носи голям успех. След завръщането си в България с колеги създава предаването "Бон Апети". През 2009 г. започва собствено предаване - "Кухнята на Звездев", което се излъчва по bTV. Предаването се снима в кухнята в дома на Звездев. През 2016 г. рестартира предаването си "Кухнята на Звездев" по Канал 3.

- Г-н Звездев, наскоро излязоха публикации, че заминавате за Аржентина. Стягате ли наистина куфарите си?

- Не, не съм ходил там от 20 години. Разбира се, аз имам аржентински корени. Приятели, познати се притесниха, обаждаха ми се да питат дали е вярно... Но съм тук. Засега.

- Имате ли роднини в Аржентина?

- Да, имам. И къщичка имаме, но вече е трудно за път. Вече не можем да тръгнем чак толкова надалеч за толкова дълго време.

- Защо не ви виждаме на екран - като шеф Иван Манчев, като Силвена Роу?

- Защото вижте какво готвят те и какво готвя аз. Аз наблягам на българската кухня, на балканската...

- И какво лошо има в тях?

- Да, ама за телевизиите не са интересни. Там са важни стековете, октоподи, калмари, всякакви такива неща, които ядат англо-германците. И те това налагат. Искат кулинарната култура на българина да се промени. И аз не съм интересен. Това е причината.

- Но вие сте специализирали в Италия, а в нейната кухня това са много употребявани продукти. В Аржентина пък, доколкото знам, отдавна има голяма италианска колония, която сигурно пази хранителните навици на предците си?

- Да, точно така е и техните италиански рецепти са много стари - още от края на XIX век. В Италия кухнята е вече малко по-различна, но въпросът е, че аз искам да наблегнем на българската кухня. Защото нашествието на чужди вкусове се дължи на спонсорирани кампании от Италия, от Франция... За да може техните продукти да се продават - моцарела, пекорино и така нататък, за сметка на българския кашкавал и българското сирене. Убеждават ни, че йогуртът е много по-хубав от киселото ни мляко, но това не е така. Искат да се изчисти родната индустрия и да се купува чуждо. А аз наблягам на българската кухня и вкусове, затова не съм очакван от телевизиите.

- А правите ли нещо, свързано с кулинарията, което да има зрители, да събира аудитория?

- Да, и много успешно! Телевизиите могат само да мечтаят за това, което се получава при мен. Аудиторията във фейсбук и ютуб е над един милиард. Имам вече над 200 000 последователи. Повече от много телевизии... За мен обаче те вече са отживелица. Интернет е свободата. Там или харесваш нещо, или не го харесваш. Имам и над един милион последователи чужденци.

- Предполагам, фенове на българската кухня?

- От нея те търсят шопската салата, търсят шницел, макар че той не е българско национално ястие, търсят нашата баница и се радват, че могат да открият в канала ми всички тези вкуснотии, които са опитали.

- Готварското шоу на открито и обиколките с "походна кухня" из страната патент само на вашия колега Ути Бъчваров ли са, или и вие ги практикувате?

- Аз го правя, но не се фукам, не се хваля наляво и надясно. Наскоро се върнах от празника на яйцето в Павликени, малко преди това бях на празника на баницата в Мизия... Направих им една огромна баница. Другата седмица сме във Велико Търново, в Хитрино... Всяка седмица аз правя готварско шоу на открито някъде в България. Но не парадирам с моята "народна кухня".

- Канили ли са ви представители на българския елит да приготвите нещо по-интригуващо за техни частни партита, за корпоративи?

- Българският елит е с доста елементарни вкусове. Виждал съм ги на фестивалите. Но дори и да ме поканят, няма как да впечатля останалите гости, които пък имат познания. Българският елит доста зле разбира кухнята. Набляга на едни странни комбинации, на едни елементарни яденета... А и не се интересува. Ако се интересуваше, щеше да направят да има реклама на българската кухня. А те снимат две реки и казват: "Това е България". Но България има и кухня. Те обаче не могат да я оценят.

- Не е ли крайно време да отворите свой ресторант?

- Още през 2012 г. купих имот с тази цел на Панчаревското езеро. Вече седем години обаче чакам позволение от българския съд да започна. Сигурно ще се пенсионирам, докато това се случи. Чакам просто съдът да каже: "Да" или "Не". Но няма какво да направиш.

- Каква е причината да чакате одобрение от съда, след като сте собственик на този парцел?

- Има един незаконен гараж в имота. И искам съдът да каже дали е незаконен, или е законен. На всички нас общината издаде разрешения за бутане като незаконен, но докато съдът не се произнесе, аз не мога да работя.

Джизъса се уреди с млада тъща

Джизъса се уреди с млада тъща

Булката на Благо ще го командва Снежанка Спасова е едва 8 години по-възрастна от бившия футболист "Бракът е комбинация от две души, които се сливат в една на този специален ден! Желая им много щастлив и благословен брачен живот! Обичайте се!" С тези емоционални думи новата тъща на Благой Георгиев честити брака на дъщеря си с футболиста

Звездата Крисия: Хора, нямам силикон, спрете се!

Звездата Крисия: Хора, нямам силикон, спрете се!

18-годишната девойка мисли да учи в чужбина Секси снимки с прилепнало потниче, под което няма сутиен, си пусна Крисия. Това веднага предизвика вълна от предположения, че младата певица си е сложила силикон. "Крисия, забрави си сутиена", "Добре ти стоят новите придобивки" и още куп подобни постове се появиха под снимките на изпълнителката

Рибарят Светослав Лозанов от Видин: Хващам чудовищата на Дунав!

Рибарят Светослав Лозанов от Видин: Хващам чудовищата на Дунав!

Моруна едва не ме уби, преборил съм над 50 гигантски риби в реката Гигантска моруна едва не погубва професионалния рибар Светослав Лозанов от град Видин. За това разказва самият той пред "България Днес" навръх Международния ден на река Дунав - 29 юни. Едва ли има по-голям специалист в улова на есетрови риби от Светослав

Нещо става със Сузанита

Нещо става със Сузанита

"Живеем в измислен свят, с празни обещания и усмивки. Нали не си помислихте, че и ние "известните" нямаме никакви чувства и не ни се случват лоши неща." Думите са на Сузанита. Щерката на Орхан Мурад, която преди седмици разкри, че е бременна, махна снимките с наедрелия корем. Ей така, без ясна причина

Национал се ожени за иранка

Национал се ожени за иранка

Пищна сватба в Германия вдигна защитникът Едисон Йорданов Пищна сватба вдигна насред Германия футболният национал Едисон Йорданов. Това разкриха пред "България Днес" присъстващи на тържествената церемония. 29-годишният защитник взе за своя съпруга красива 26-годишна иранка. Нейното име е Йеганех Шарги и до този момент за нея не се знаеше почти

Джизъса се ожени на рождения ден на бившата си Есмер

Джизъса се ожени на рождения ден на бившата си Есмер

Случайно или нарочно?!  Благо платил сватбата си, не разчитал на богатия татко на булката Футболният национал Благой Георгиев пристана на красивата Полина Спасова на пищна церемония в събота във Велинград. Това се случи точно на рождения ден на бившата му съпруга - руската татарка Есмер, и на този на новия на предпоследната му любов Златка

Актуално

"Левски" приключи селекцията

"Левски" приключи селекцията

Нидерландецът обгрижван от половинката на Ван дер Каап "Левски" приключи със селекцията, научи "България Днес". Нидерландецът Нейтън Олдър е последното ново попълнение на "Герена" през лятото. Халфът подписа тригодишен договор със "сините". Той ще тренира с първия отбор. Въпреки това първоначално ще играе за втория тим под ръководството на Елин

Теди Джорджо, диджеят на футболиста: Благо не пи на сватбата си (СНИМКИ)

Теди Джорджо, диджеят на футболиста: Благо не пи на сватбата си (СНИМКИ)

Джизъса не близва алкохол цял ден, младоженците избират хит на Васко Найденов за първи брачен танц, Ненчо Балабанов държи реч Благой Георгиев не е пил никакъв алкохол дори и на сватбения си ден. Това разкри популярният диджей Теди Джорджо, който имаше задачата да се грижи за настроението на гостите

До 38°C ще е днес, 1 юли, в София - 32, следобед може да превали тук-там

До 38°C ще е днес, 1 юли, в София - 32, следобед може да превали тук-там

Днес ще бъде предимно слънчево. Това съобщи за Агенция „Фокус“ дежурният синоптик на Националния институт по метеорология и хидрология Виктория Клещанова. След обяд ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони и там на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици

Армен Назарян: Сега тренирам по-малкия ми син Гриша

Армен Назарян: Сега тренирам по-малкия ми син Гриша

Едмонд Назарян се цели в световното за мъже "Голяма радост е европейската титла на Едмонт, но аз вече него не го тренирам. Сега тренирам по-малкия ми син Гриша", признава пред "България Днес" двукратният олимпийски шампион по борба Армен Назарян. Едмонд Назарян спечели злато на континенталния турнир за юноши в категория до 63 кг

472 нови положителни за коронавируса - 12,83% от изследваните

472 нови положителни за коронавируса - 12,83% от изследваните

472 за последното денонощие са новите положителни случаи у нас за вируса, който причинява COVID. Това са 12,83% от тестваните и с 60 случая по-малко от вчера, сочат данните в Единния информационен портал. За последните 24 часа са направени 3677 теста, 451 от които PCR, а - 3226 антигенни. От началото на пандемията карантинираните случаи до момента

Не пропускай

Почит за Гунди и Котков

Почит за Гунди и Котков

"Левски" почете паметта на легендите Георги Аспарухов и Никола Котков. Изпълнителният директор Иво Ивков, председателят на УС Даниел Боримиров, служители, ветерани и привърженици поднесоха венци и цветя по случай 51-ата годишнина от трагичната гибел на двамата. Поклонението се състоя на Централните софийски гробища

Витанов: Дойде лятната вълна на COVID-19, внимавайте в Гърция

Витанов: Дойде лятната вълна на COVID-19, внимавайте в Гърция

Лятната вълна на COVID-19 е вече у нас, а при над 1000 новозаразени на ден трябва всички да са с повишено внимание. Това написа математикът проф. Николай Витанов в анализа си във фейсбук. По думите му засега няма причина за безспокойство, но ваксинацията е на много ниско ниво, а COVID мерки няма. Сценарият „Синьо лято“ се очаква да е стабилен до

Алберт Попов се сгоди

Алберт Попов се сгоди

Най-добрият български скиор Алберт Попов се сгоди. 24-годишният спортист предложи брак на дългогодишната си приятелка Деница Чаева. Тя не се бави дълго с отговора и любимият й бързо чу мечтаното "Да". След това двамата се похвалиха с щастливата новина в социалните мрежи. Алберт качи две снимки, на които бъдещата му жена гордо позира с годежния

Виктория Томова отпадна във втория кръг на "Уимбълдън".

Виктория Томова отпадна във втория кръг на "Уимбълдън".

Първата от българките в световната ранглиста по тенис направи равностоен мач с петата в света Мария Сакари, но повечето направени пробиви осигуриха победата 6:4, 6:3 на гъркинята. Томова изравни личния си рекорд. През 2018 г. на същия турнир от "Големият шлем" тя премина квалификациите, в първия кръг отстрани Тереза Шмиткова (Чех)

549 новозаразени с COVID-19 за последното денонощие

549 новозаразени с COVID-19 за последното денонощие

У нас през последното денонощие бяха регистрирани 549 нови случая на заразяване с коронавирус, става ясно от новите данни, публикувани в Единния информационен портал. Случаите са с 46 случая по-малко от вчера. Това е 11,97% от направените тестове. Те са общо 4587, като 564 от тях са PCR, а 4023 са антигненни